Volgogrado troleibuse mirtininkas detonavo bombą, žuvo 14 žmonių

Pirmadienio rytą Volgograde nugriaudėjo dar vienas sprogimas. Susprogdintas rytinis troleibusas, kuriuo į darbą vyko daugybė žmonių skelbia „Interfax“.

Sprogimas troleibuse nugriaudėjo apie 8 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku.<br>„Reuters“ nuotr.
Sprogimas troleibuse nugriaudėjo apie 8 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 7:05 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:12 PM

Patvirtintais duomenimis, per nelaimę žuvo 14 žmonių, sužeistųjų skaičius vis dar auga.  Vyriausiam iš sužalotųjų - 66 metai, jauniausia nukentėjusioji - 8 mėnesių mergytė. Tarp nukentėjusiųjų yra ir nėščia moteris.

Naujausiais patvirtintais duomenimis, sužeista 23 žmonės. Šešių iš sužeistųjų būklė tebėra kritinė. Dar šešių sužeistųjų būklę gydytojai įvardija kaip sunkią.

Sprogimas troleibuse nugriaudėjo apie 8 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku Dzeržinskio rajone, maždaug už 50 metrų nuo vienos stotelės, paskelbė VRM.

Tiesioginio eterio reportaže korespondentas sakė, kad sprogimas driokstelėjo 15-ojo maršruto troleibuse, važiavusiame iš vieno Volgogrado „miegamojo“ rajono į centrą. Incidento liudininkai sakė, kad sprogimo trenksmas girdėjosi už kelių kilometrų.

Incidento vietoje dirba teisėsaugos institucijų darbuotojai.

Tyrėjai spėja, kad troleibuso sprogimas susijęs su mažiau nei prieš parą Volgogrado geležinkelio stotyje nugriaudėjusiu sprogimu.

Bombą detonavo mirtininkas

Šrapnelio pripildytą sprogstamąjį užtaisą pirmadienį viename troleibuse Rusijos pietiniame Volgogrado mieste veikiausiai detonavo mirtininkas, nurodė Tiriamojo komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas, praneša BNS.

„Preliminariai galima sakyti, kad sprogstamąjį užtaisą detonavo teroristas mirtininkas - vyras, kurio kūno fragmentai buvo paimti ir pasiųsti genetinei ekspertizei, siekiant nustatyti jo tapatybę“, - nurodė Tiriamojo komiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad detonuota bomba pagal savo galią atitinka maždaug 4 kg trotilo.

„Pagal pirminius duomenis, sprogstamojo užtaiso galia atitinka ne mažiau nei 4 kg trotilo - kaip ir sprogstamasis užtaisas, (detonuotas sekmadienį Volgogrado) geležinkelio stotyje). Į jį buvo pridėta žalojančių elementų“, - sakė V.Markinas.

„Iš troleibuso liko beveik vien tik karkasas - stogo nebeliko. Sprogimas buvo toks galingas, kad išdaužė langus priešais esančiame penkiaaukščiame name“, - pridūrė jis.

Pasak jo, pirmadienį įvykdytas sprogdinimas troleibuse buvo labai panašus į sekmadienio išpuolį geležinkelio stotyje, o abiejose bombose panaudotas toks pats šrapnelis.

„Viename ir kitame sprogstamajame užtaise žalojantys elementai identiški – tai patvirtina tyrimo versiją, jog abu šie teroro aktai yra tarpusavyje susiję, – aiškino V.Markinas. – Galbūt jie (sprogstamieji užtaisai) buvo gaminami vienoje vietoje.“

„Tyrėjai mano, kad teroro akto laikas ir vieta buvo pasirinkti neatsitiktinai, nes tuo maršrutu Kačinskio rajone visada važinėja daug žmonių, įskaitant netoliese esančių švietimo įstaigų studentus“, – pridūrė atstovas, komentuodamas išpuolį troleibuse.

Sprogimas - teroro aktas

Sprogimas troleibuse traktuojamas kaip teroro aktas, teigia „Interfax“. Sprogmuo buvo padėtas troleibuso viduje. Teigiama, kad išsigandę Volgogrado gyventojai neketina važiuoti visuomeniniu transportu.

„Viena iš tikėtinų versijų yra troleibuso salone padėto sprogstamojo užtaiso detonacija“, - sakoma NAK pranešime, kurį išplatino naujienų agentūra „Interfax“.

NAK operacijų štabo viršininkas į incidento vietą išsiuntė Federalinės saugumo tarnybos (FSB), Vidaus reikalų ministerijos ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnus.

Sprogimo vietoje gatvės buvo uždarytos, o tyrėjai ir FSB sprogmenų ekspertai aiškinasi šio incidento aplinkybes.

Sprogimo galia buvo kelis kartus didesnė nei sekmadienį Volgogrado geležinkelio stotyje.

Pareigūnams tenka paneigti neteisingą informaciją apie sprogimus. Avarines tarnybas užplūdo žmonių skambučiai.

Troleibuse buvo daug studentų

Volgogrado srities vicegubernatorius Vasilijus Galuškina teigė, kad nukentėjusiais žmonėmis rūpinasi medikai.

„Greitoji pagalba suveikė operatyviai. Visi nukentėjusieji jau nuvežti į ligonines“, - sakė vicegubernatorius.

„Vaizdas čia baisus“, - pridūrė jis.

Tuo tarpu vienas šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje sakė „Interfax“, kad per šį incidentą, kurį pareigūnai laiko „teroro aktu“, buvo sužeisti dar bent 15 žmonių, tarp jų – vienas kūdikis.

„Į 25-ąją greitosios pagalbos ligoninę buvo atvežti 14 nukentėjusiųjų. Sužeistas vienerių metų amžiaus vaikas atvežtas į 7-ąją ligoninę“, – nurodė šaltinis.

„Interfax“ pašnekovas nurodė, kad du nukentėjusieji gydomi Volžskio miesto ligoninėje; jų būklė patenkinama.

Tarp žuvusiųjų buvo du paaugliai. Dar septyni nukentėjusieji buvo atgabenti į sostinę Maskvą. Kaip nurodė pareigūnai, per išpuolį buvo sužeisti 45 žmonės.

„Iš viso per sprogimą nukentėjo 62 žmonės,  trys žmonės mirė ligoninėje“, - pranešė Sveikatos ministerija.

Pasak liudininkų, troleibuse buvo daug studentų.

Troleibusas sumaitotas

Kaip pranešama iš incidento vietos, visas troleibusas sumaitotas, iš jo liko tik metalinis karkasas. Aplink guli žuvusiųjų lavonai.

Į incidento vietą jau atvyko visų operatyvinių tarnybų darbuotojai, Volgogrado srities gubernatorius Sergejus Boženovas.

Kaip anksčiau pranešė šaltiniai regiono teisėsaugos institucijose, sprogimas buvo didelės galios.

Išdužo aplinkinių pastatų langai. Sprogimo vietoje ir aplink ribojamas eismas, automobilių vairuotojų prašoma vykti kitais maršrutais.

Sekmadienį sudrebino kruvina ataka

Sprogimas nugriaudėjo kitą dieną po kruvinos atakos geležinkelio stotyje. Visose viešose erdvėse sustiprintas saugumas. Greičiausiai - tai vėl teroro aktas.

Sprogimas įvyko rytinio piko metu, kai daugelis žmonių keliavo į darbus.

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kurio Juodosios jūros kurorte Sočyje vasarį vyks žiemos olimpinės žaidynės.

Sekmadienį tame pačiame mieste, Volgogrado geležinkelio stotyje, įvykdytas teroro aktas. Susisprogdino vyriškis, jis turėjo moterį bendrininkę. Per sprogimą žuvo 16 žmonių. 14 mirė vietoje, dar du ligoninėse. Atpažintos devynios teroristinio akto aukos. 37 žmonės, kurių amžius nuo 9 iki 60 metų yra ligoninėse, aštuonių iš jų būklė sunki (tarp jų, vaiko), dar vieno - labai sunki.

Po nakties tos atakos aukų padaugėjo nuo 16 iki 17, kai naktį mirė dar vienas iš sužeistųjų, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nerimas dėl Sočio olimpiados

Naujas išpuolis dar labiau didina nerimą žiemos olimpinių žaidynių, kurios vasario 7 dieną prasidės Juodosios jūros kurorte Sočyje, esančiame už 690 kilometrų į pietvakarius nuo Volgogrado ir netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono.

Rusijos tyrėjai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl numanomo teroro akto, taip pat dėl neteisėto ginklų laikymo, Tiriamojo komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė šalies naujienų agentūroms.

Kitas šaltinis sakė valstybinei naujienų agentūrai ITAR-TASS, kad bombą galėjo detonuoti mirtininkas, tačiau ši prielaida dar nėra patvirtinta.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau informuotas apie naują ataką Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovo Michailo Bortnikovo, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Miestas, kuris Sovietų Sąjungos laikais buvo vadinamas Stalingradu, jau anksčiau šiais metais buvo tapęs atakų taikiniu: spalio 21 dieną šeši žmonės žuvo viename sausakimšame autobuse susisprogdinus mirtininkei, palaikiusiai ryšius su islamistais.

Kovotojų smūgiai tebėra kasdienybė Šiaurės Kaukaze, kuriame dauguma gyventojų yra musulmonai. Tačiau sprogdinimai Volgograde kelia itin didelį susirūpinimą valdžiai, nes jie buvo įvykdyti daugiau nei milijoną gyventojų turinčiame mieste, esančiame Rusijos širdyje.

Šiaurės Kaukazo kovotojų vadas Doku Umarovas, siekiantis įkurti islamo valstybę tame regione, įsakė sukilėliams taikytis į civilius gyventojus už regiono ribų ir sutrikdyti olimpiadą.

Sekmadienį Volgogrado geležinkelio stotį sudrebinęs sprogimas pagal aukų skaičių buvo didžiausias Rusijoje nuo sprogdinimo Maskvos Domodedovo oro uoste 2011-ųjų sausį, per kurį žuvo 37 žmonės.

Rusijos VRM nurodė nedelsiant nurodžiusi padidinti saugumo parengtį didelėse traukinių stotyse ir oro uostuose visoje šalyje.

Volgogrado vyriausybė taip pat paskelbė padidintą saugumo parengtį dėl tikėtinų teroro išpuolių tame regione per ateinančias 15 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.