Kongo Demokratinės Respublikos pajėgos atrėmė atakas

J.M.Mutombo pareiškė, kad J.Kabila yra pernelyg artimas Ruandai.

Vyriausybės atstovas sakė, kad buvo nukauta daugiau kaip 70 užpuolikų, 52 jų – Kinšasoje, ir kad trys kariai žuvo per kovas sostinėje.<br>„Reuters“ nuotr.
Vyriausybės atstovas sakė, kad buvo nukauta daugiau kaip 70 užpuolikų, 52 jų – Kinšasoje, ir kad trys kariai žuvo per kovas sostinėje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:51 PM

Ginkluoti jaunuoliai, kaip manoma, lojalūs pastoriui, kuris prieš septynerius metus rinkimuose metė iššūkį prezidentui Josephui Kabilai, šturmavo valstybinę televiziją, tarptautinį oro uostą ir kariškių būstinę.

Vyriausybės atstovas sakė, kad buvo nukauta daugiau kaip 70 užpuolikų, 52 jų – Kinšasoje, ir kad trys kariai žuvo per kovas sostinėje.

Vyriausybės atstovas Lambert’as Mende per valstybinę televiziją sakė, kad „buvo sučiupti 39 teroristai, tarp jų – du sužeisti, kuriems suteiktas medicininis gydymas“, ir kad dar buvo sužeisti devyni civiliai gyventojai.

Gynybos ministras Alexandre‘as Luba Ntambo žurnalistams sakė, kad situacija dabar „visiškai kontroliuojama“ ir kad vyksta tyrimas.

„Dabar turime išsiaiškinti, kas yra užpuolikai“, - sakė jis, apžiūrėdamas vietas, kurios tapo pirmadienio atakų taikiniais.

A.L.Ntambo stengėsi menkinti atakų reikšmę ir sakė, kad daugelis sostinės gyventojų „nė nepastebėjo, kas vyksta“.

Tačiau Jungtinės Tautos (JT) nurodė, kad jų pajėgoms konflikto draskomoje Kongo Demokratinėje Respublikoje paskelbta parengtis sostinėje, antrajame pagal dydį mieste Lubumbašyje ir šalies rytuose esančiame Kindu.

Užpuolikų tapatybė tebėra neaiški, bet vienas televizijos darbuotojas sakė, kad jie deklaravo lojalumą pastoriui Josephui Mukungubilai Mutombo, vienam kandidatų, kurie varžėsi su J.Kabila 2006 metų rinkimuose.

Atvirame gruodžio 5-osios laiške šis pastorius išreiškė pyktį dėl to, kaip šalis yra valdoma, ir neapykantą kaimyninei Ruandai, kuri kartą buvo įsiveržusi į Kongo Demokratinę Respubliką ir kurią JT kaltina remiant sukilėlius.

J.M.Mutombo pareiškė, kad J.Kabila yra pernelyg artimas Ruandai.

Pirmadienio neramumai įvyko neilgai trukus po to, kai nacionalinė armija (FARDC) lapkričio 6 dieną pasiekė retą ir stebinančią karinę pergalę neramioje rytinėje Šiaurės Kivu provincijoje prieš galingą ginkluotą judėjimą M23, kuris kitą dieną buvo priverstas sudėti ginklus kaimyninėje Ugandoje.

Tuo tarpu sostinėje buvo palyginti ramu, jei neminėti numanomo bandymo įvykdyti perversmą 2003 metais, dėl kurio policija kaltino karius, lojalius J.Kabilos tėvo Laurent‘o-Desire Kabilos 1997 metais nušalintam diktatoriui Mobutu Sese Seko. Tas bandymas įvykdyti perversmą buvo greit nuslopintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.