Islamistai Egipte neteko palankumo?

Žymiausias Egipto generolas Abdelis Fattah el-Sisi švenčia pergalę. Nors pernai šalį krėtė skerdynės, jį palaiko net 95 proc. egiptiečių, šią savaitę balsavusių referendume dėl naujos konstitucijos.

Kh.M.Orabi (dešinėje) ir keturių jo draugų šeimų nariai sutartinai balsavo už naują Egipto konstituciją.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Kh.M.Orabi (dešinėje) ir keturių jo draugų šeimų nariai sutartinai balsavo už naują Egipto konstituciją.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Jan 17, 2014, 7:52 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:44 AM

Dviejų dienų referendumą apžvalgininkai iš anksto vadino išbandymu, po kurio paaiškės, ar Egipto tauta pritaria armijos surengtam valdžios perversmui, kai iš posto buvo jėga pašalintas islamistų prezidentas Mohammedas Mursi.

Pernai liepą nuverstas M.Mursi šiuo metu kalinamas antrajame pagal dydį Egipto mieste Aleksandrijoje, o jį į prezidento postą pasiuntusi Musulmonų brolija – uždrausta ir per Kalėdas net paskelbta teroristine.

Kad balsavimas susiskaldžiusioje visuomenėje vyktų sklandžiai, Egipte buvo sustiprintas saugumas. Nepaisant to, islamistų ir armijos šalininkų susirėmimų neišvengta. Per juos žuvo mažiausiai 11 žmonių.

Faktinis Egipto vadovas A.F.el-Sisi žadėjo kelti savo kandidatūrą į prezidentus, jei sulauks didelio rinkėjų aktyvumo.

Vakar buvo skelbiama, jog į referendumą atėjo daugiau nei 50 proc. iš maždaug 50 mln. balso teisę turinčių egiptiečių.

Omano sostinėje Maskate gyvenantis ir dirbantis egiptietis žurnalistas Khalidas Mahmoudas Orabi „Lietuvos rytui“ prisipažino, kad referendumo rezultatai jį labai nudžiugino.

Vyras su savo ir keturių draugų šeimomis balsavo Egipto ambasadoje. Visi – už Konstituciją.

Iš Egipto miesto Sohago kilęs žurnalistas tikino, kad per metus trukusį Musulmonų brolijos valdymą žmonės prarado pasitikėjimą islamistais.

„Taip nutiko dėl daugelio dalykų – melo, favoritizmo, nepakantumo kitaminčiams.

Taip pat – finansinės paramos palestiniečių teroristinei organizacijai „Hamas“, kuri valdo su Izraeliu bei Egiptu besiribojantį Gazos Ruožą.

Šiuo tikslu Musulmonų brolija leido mūsų biudžeto pinigus“, – kalbėjo Kh.M.Orabi.

Kaip prarasto pasitikėjimo įrodymą žurnalistas pateikė savo gimtojo miesto pavyzdį.

„Visi žino, kad Sohagas per praėjusį balsavimą palaikė Musulmonų broliją. Bet šįkart dauguma buvo už naują Konstituciją. Dabar jie broliją laiko teroristais.

Sohage Musulmonų brolijos nariai siūlė neturtingiems žmonėms pinigų, kad jie nedalyvautų referendume. Jie netgi mušė žmones, bet šie neišsigando. Antradienį vien Sohage žuvo 4 žmonės“, – sakė Kh.M.Orabi.

Tiesa, šalies valdžią į rankas suėmusi Egipto armija taip pat ne ypač laikosi demokratijos standartų.

Pavyzdžiui, prieš referendumą buvo leidžiama laisvai agituoti tik už Konstituciją. Tiems, kurie bandė pasisakyti prieš, grėsė areštas.

Bet Kh.M.Orabi nelinkęs to sureikšminti: „Taip, tai yra blogai. Aš nesu nei už tuos, nei už anuos. Bet skaičiau naują Konstituciją ir galiu pasakyti, kad ji tikrai yra gera.“

Pagal naują Konstituciją prezidentas galės dirbti dvi 4 metų kadencijas, užtikrinama absoliuti tikėjimo laisvė, lygios moterų ir vyrų teisės, o partijos negalės kurtis religiniu, rasiniu, lyties ar geografijos pagrindu.

Konstitucija taip pat išplečia kariuomenės teises. Armija turės teisę skirti gynybos ministrą, kuris eis net 8 metų kadenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.