Sirijos konferencijoje - jokių prošvaisčių dėl kompromiso

Bendraus su kiekviena puse atskirai

JT bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.<br>AP nuotr.
JT bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 9:03 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:21 AM

Abi konflikto pusės neparodė jokio nori siekti kompromiso, pasaulio galioms stengiantis susodinti jas prie bendro stalo tiesioginėms deryboms, kurios padėtų sustabdyti kraujo liejimą.

Šios taikos konferencijos, kuri yra kol kas rimčiausias diplomatinis mėginimas nutraukti beveik trejus metus trunkantį pilietinį karą Sirijoje, pradžią aptemdė Damasko režimo ir opozicijos rietenos dėl prezidento Basharo al-Assao politinės ateities.

Aukšti užsienio valstybių pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti šioje konferencijoje esminį persilaužimą, tačiau susirinko į Montrė miestą prie Ženevos ežero tikėdami, kad pagaliau susodinus prie bendro stalo režimo ir opozicijos atstovus, bus žengtas pirmas svarbus žingsnis, atversiantis kelią galimai tolesnei pažangai siekiant taikaus konflikto sureguliavimo.

Po pirmosios konferencijos dienos, skirtos oficialioms kalbos, laukiama, kad abi konflikto pusės pagaliau imsis darbo prie derybų stalo – būtent tai padaryti jas paragino Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

„Pasaulis nori greito konflikto užbaigimo, – sakė Ban Ki- moonas trečiadienį baigiamojoje spaudos konferencijoje. – Jau tikrai gana, atėjo laikas derėtis“.

Tačiau delegacijų oficialūs pareiškimai, padaryti Damasko režimo ir opozicijos atstovams susitikus pirmą kartą nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą, nesuteikė didelių vilčių, jog gali būti rastas kompromisas.

Sirijos režimo atstovai, savo šalies opoziciją pavadinę „išdavikais“ ir užsienio „agentais“, pakartojo, kad B.al- Assadas nesitrauks iš valdžios. Tuo tarpu opozicija griežtai laikėsi savo pozicijos, kad dabartinis Sirijos lyderis privalo atsistatydinti ir turi stoti prieš teismą.

„Basharas al-Assadas nesitrauks“, – pareiškė Sirijos informacijos ministras Omranas al-Zohbi.

Trečiadienį Montrė mieste susirinko delegacijos iš maždaug 40 valstybių ir tarptautinių organizacijų, tačiau jokių tiesioginių derybų nenumatyta iki penktadienio, kai Sirijos opozicijos ir režimo atstovai susitiks Ženevoje.

Čia planuojama pradėti tiesiogines derybas, kurios, pasak pareigūnų, gali tęstis 7-10 dienų.

JT bei Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi baigiamojoje spaudos konferencijoje sakė, kad ketvirtadienį susitiks su abiejų konflikto šalių atstovais aptarti tolesnių žingsnių.

„Rytoj ketinu atskirai su jais susitikti ir įvertinti, kaip geriau mums toliau judėti į priekį“, – sakė jis.

„Ar geriau iš karto susirinkti viename kambaryje ir pradėti diskusijas, ar dar kiek pasikalbėti atskirai?...Kol kas nežinau“, – pridūrė L.Brahimi.

Bendraus su kiekviena puse atskirai

JT tarpininkas Sirijos krizei spręsti Lakhdaras Brahimis teigė, kad su Sirijos vyriausybės ir opozicijos delegacijomis bus kalbamasi atskirai, taip bus vertinamas jų noras bendrabiauti, praneša BBC.

Užkulisinės derybos vyks ketvirtadienį, L.Brahimio teigimu, oficialios derybos, kaip ir numatyta, prasidės penktadienį Ženevoje. Atstovo teigimu, kol kas neaišku, ar abi delegacijos sutiks bendrauti akis į akį - taip, kaip numatė JT.

BBC korespondentų teigimu, vakarykštė konferencija Montrė miestelyje buvo daugiau apsižodžiavimas, negu konstruktyvus dialogas, tačiau paguodos teikia faktas, kad nė viena pusė bent jau nepaliko konferencijos salės. Be to, tiek Sirijos pozicijos, tiek opozicijos atstovai sakė, kad dalyvaus penktadienio derybose.

L.Brahimis teigė vis dar nežinantis, ar abi pusės sutiks būti vienoje patalpoje, tai ketinama išsiaiškinti šiandien.

„Neturiu jokių iliuzijų, kad procesas bus lengvas, tačiau mes labai stengiamės“, - sakė pasiuntinys. JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas teigė, kad tikrosios derybos prasidės penktadienį. Tikimasi, kad uždarius duris derybų dalyviai bendraus kur kas konstruktyviau.

Jeigu viskas vyks pagal JT planą, svarbiausi politiniai klausimai kol kas bus atidėti į šalį, o penktadienį bus deramasi dėl konkrečių veiksmų, pavyzdžiui riboto ugnies nutraukimo, kuris leistų pradėti gabenti humanitarinę pagalbą į Siriją. Tokio susitarimo labiausiai tikisi JT: organizacijos teigimu, šiuo metu ne mažiau kaip 100 tūkst. žmonių Sirijoje trūksta maisto, vandens ir būtiniausių medicinos priemonių.

Tačiau tarp Sirijos vyriausybės atstovų ir opozicijos, kurią palaiko Vakarai, išlieka gili praraja.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vakar kalbėjo, kad prezidentui Basharui al Assadui nėra jokių galimybių likti valdžioje, nes jis naudoja jėgą prieš savo šalies piliečius. Damasko atstovai laikosi pozicijos, kad B.al Assado postas yra neliečiamas, nes prezidentas buvo išrinktas savo tautos ir jokia užsienio jėga negali reikalauti jo nušalinimo. Sirijos vyriausybės diplomatai trečiadienį taip pat išreiškė nepasitenkinimą Irano nedalyvavimu derybose.

Ne mažiau opi tema yra 2012 m. priimtas Ženevos 1 komunikatas, raginantis taikų valdžios perdavimą Sirijoje. Damasko diplomatai teigia, kad svarbiausias žingsnis įgyvendinant dokumentą yra „teroristinių“ sukilėlių veiksmų nutraukimas, tuo tarpu opozicinės „Nacionalinės koalicijos“ atstovai sako, kad remiantis komunikatu, B.al Assadas turi nusišalinti nuo valdžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.