Ženevoje prasideda antrasis Sirijos taikos derybų etapas

Rezoliuciją dėl humanitarinės pagalbos koridorių

2011 metais prasidėjęs Sirijos pilietinis karas pareikalavo per 100 tūkst. žmonių gyvybių.<br>„Reuters“ nuotr.
2011 metais prasidėjęs Sirijos pilietinis karas pareikalavo per 100 tūkst. žmonių gyvybių.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2014, 10:27 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:29 PM

Pirmosios diskusijos praėjusį mėnesį baigėsi nepasiekus jokių susitarimų, skirtingos konflikto pusės liko kaltinti viena kitą. Tačiau Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys Lakhdaras Brahimi sakė, kad pavyko susitarti dėl tam tikro „bendro pagrindo“.

2011 metais prasidėjęs Sirijos pilietinis karas pareikalavo per 100 tūkst. žmonių gyvybių, dėl smurto namus paliko 9,5 mln. žmonių, Sirijoje ir kaimyninėse šalyse kilo humanitarinė krizė.

Pranešama, kad prezidento Basharo al-Assado delegatai nori susikoncentruoti į tai, kad būtų užkirstas kelias „terorizmui“. Šiuo terminu įprastai režimas apibūdina sukilėlius, siekiančius nuversti keturis dešimtmečius trunkantį Assadų šeimos valdymą. Opozicija siekia sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę, kurioje nebūtų B.al-Assado.

B.al-Assado vyriausybė kategoriškai atmetė valdžios perdavimo galimybę.

Pasak korespondentų, nuo praėjusio mėnesio derybų Sirijos prezidento pajėgos, atkovojusios užimtas teritorijas, sustiprino savo pozicijas, o sukilėlių grupės šalies šiaurėje ir rytuose tebekovoja tarpusavyje.

Rezoliuciją dėl humanitarinės pagalbos koridorių

Prancūzija pirmadienį pranešė, jog siūlys Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priimti rezoliuciją, kurioje bus reikalaujama nedelsiant atverti koridorius humanitarinei pagalbai į apsiaustus Sirijos miestus.

Užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė, jog šia rezoliucija siekiama paspartinti veiksmus, kad apsiaustų miestų gyventojus greičiau pasiektų būtina medicininė pagalba ir maisto atsargos.

„Absoliučiai gėdinga, kad jau kurį laiką apie tai diskutuojame, o žmonės vis dar badauja“, – sakė Prancūzijos diplomatijos vadovas.

„Dėl šios priežasties mes kartu su kitomis šalimis norime pasiūlyti rezoliuciją šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.