Į Centrinės Afrikos respubliką beldžiasi badas

Organizacijos, teikiančios

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:22 AM

„Oxfam“ ir „Action Against Hunger“ organizacijų atstovų teigimu, šalies sostinėje Bangyje liko mažiau nei 10 įmonių, užsiimančių didmenine prekyba, nemažai iš jų svarsto galimybę palikti šalį. Tai gali sukelti maisto pasiūlos sumažėjimą ir drastišką kainų augimą.

Jungtinių Tautų (JT) organizacijos duomenimis, šalyje jau dabar apie 90 proc. namų ūkių valgo tik kartą per dieną, o situacija ir toliau prastėja.

Anot BBC korespondentų šalyje, smurtas tarp krikščionių ir musulmonų drasko šalį, todėl dešimtys tūkstančių musulmonų, sudarančių vietinės ekonomikos branduolį, išvyko į kaimyninius Kamerūną ir Čadą.

Mėsa CAR jau dabar yra retenybė, o jos kaina dvigubai didesnė negu įprastai, nes dauguma galvijų augintojų paliko šalį. JT duomenimis, net 96 proc. šalies ūkininkų negali gauti sėklų, nors iki sėjos liko mažiau nei mėnuo. Daugelis į CAR turėjusių vykti sunkvežimių su maistu yra įstrigę ties Kamerūno siena, nes vairuotojai, bijodami užpuolimų, atsisako vykti į šią šalį.

Anksčiau „Human Rights Watch“ organizacijos atstovai įspėjo, kad dėl smurto Centrinę Afriką gali palikti visa musulmonų populiacija. Organizacijos ekstremalių situacijų skyriaus direktoriaus Pyterio Boukarto (Peter Bouckaert) teigimu, tai turės neigiamų padarinių šalies ekonomikai, nes musulmonai kontroliuoja daugelį verslų.

ELTA primena, kad buvusioje Prancūzijos kolonijoje religinių grupių susirėmimai prasidėjo, kai musulmonų sukilėlių grupuotė „Seleka“ 2013 metų kovo mėnesį nuvertė prezidentą Francois Bozize, jo įpėdiniu paskirdami Mišelį Michel Djotodią. Krikščionių savigynos grupės nuo tada pradėjo ginkluotą sukilimą.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, smurtas pareikalavo per 2 tūkst. gyvybių. M.Djotodiai nepavyko pažaboti smurto, ir jis, spaudžiamas kaimyninių valstybių, sausio 10-ąją atsistatydino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.