Iranas siunčia karo laivus prie JAV krantų

Revoliucijos metines švenčiančio Irano laivynas antradienį patvirtino, kad bus siunčiami karo laivai į Atlanto vandenyną netoli JAV krantų, praneša Irano naujienų agentūra FARS.

Manoma, kad į Atlanto vandenyną Iranas siunčia dar praėjusio amžiaus 7-jame dešimtmetyje britų statytą fregatą.<br>"Wikipedia" nuotr.
Manoma, kad į Atlanto vandenyną Iranas siunčia dar praėjusio amžiaus 7-jame dešimtmetyje britų statytą fregatą.<br>"Wikipedia" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-11 14:12, atnaujinta 2018-02-16 11:08

Minint 35-ąsias Irano revoliucijos metines, kuomet nuvertus autoritarinę valdžią ją perėmė religingi iraniečiai ir įtvirtino mulų režimą, antiamerikietiškos nuotaikos Irane iki šiol lieka stiprios.

Iranas dažnai piktinasi Bahreine dislokuoto JAV 5-ojo laivyno buvimu Persijos įlankoje ir nesyk baugino pasiųsti savo flotilę prie Amerikos krantų.

Tačiau tokie planai 2011 ir 2012 metais buvo atšaukti dėl neskelbiamų priežasčių. Šį sykį Irano laivyno vadas kontradmirolas Habibollah Sayyari pastvirtino, kad bus siunčiami mažiausiai du karo laivai – fregata ir aprūpinimo laivas.

„Kiekviena šalis, tarp jų ir Iranas turi teisę pasirodyti tarptautiniuose vandenyse, be to, mes nesiekiame pažeisti kurios nors valstybės teritorinių vandenų“, - perspėjo Irano laivyno vadas. Teigiama, kad laivai jau pajudėjo iš Irano akrinių bazių ir plauks pro Pietų Afrikos Respubliką.

Tiesa, pripažįstama, kad kelionė gali būti nelengva. Irano karinis laivynas neturi daug vadinamojo mėlynojo laivyno" laivų - tokių kurie galėtų leistis į tolimą žygį per vandenynas, o turimi Avland klasės laivai sparčiai sensta. Vieną iš keturių tokių Irano turėtų laivų JAV nuskandino dar 1988 metais.

Manoma, kad į kelionę leisis dar praėjusio amžiaus 7-jame dešimtmetyje britų statyta fregata ir aprūpinimo laivas, ant kurio galės leistis sraigtasparniai. Planuojama, kad abu laivai lankysis Iranui draugiškų valstybių – Kubos ir Venesuelos uostuose, o tik po to, įvertinus laivų būklę bus sprendžiama ar jie pajėgūs plaukti toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.