Venesuelos prezidentas meta iššūkį Vašingtonui

Tuo tarpu Vašingtone valstybės sekretorius Johnas Kerry peikė Karakasą dėl represijų prieš oponentus, tačiau niekaip neužsiminė apie tiesiogines derybas.

N.Maduro niekada nėra tiesiogiai kalbėjęsis su JAV vadovu.<br>AP nuotr.
N.Maduro niekada nėra tiesiogiai kalbėjęsis su JAV vadovu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 22, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:08 AM

Šis pareiškimas buvo paskelbtas po beveik tris savaites Karakase ir kituose dideliuose miestuose vykusių protestų, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas. Tos demonstracijos tapo iki šiol didžiausiu iššūkiu prezidentui N.Maduro, kuris atėjo į valdžią praeitais metais, mirus kairiųjų judėjimo įžymybei Hugo Chavezui.

Tuo tarpu Vašingtone valstybės sekretorius Johnas Kerry peikė Karakasą dėl represijų prieš oponentus, tačiau niekaip neužsiminė apie tiesiogines derybas.

„Stebiu su didėjančiu susirūpinimus padėtį Venesueloje“, – sakoma JAV diplomatijos vadovo pranešime, kuriame atkreipiamas dėmesys, jog vyriausybė naudoja jėgą prieš taikius protestuotojus, suiminėja opozicijos narius ir griežtina suvaržymus žiniasklaidai.

„Demokratijos taip nesielgia“, – pažymėjo J.Kerry.

Venesuelos ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis ilgai buvo įtempti vadovaujant H.Chavezui ir dar labiau pablogėjo atėjus į valdžią N.Maduro, kuris niekada nėra tiesiogiai kalbėjęsis su JAV vadovu.

N.Maduro, kuris buvo išrinktas tik nedidele balsų persvara praėjusiais metais, pareiškė: „Raginu surengti dialogą su jumis, prezidente Obama ..., tarp patriotinės ir revoliucinės Venesuelos bei Jungtinių Valstijų ir jų vyriausybės.“

Venesueloje nuvilnijus protestams prieš prezidento Nicolas Maduro kairiąją vyriausybę žuvo mažiausiai devyni žmonės.

Dar bent 137 žmonės buvo sužeisti, o 104 – suimti per jau dvi pastarąsias protestų savaites, generalinė prokurorė Luisa Ortega sakė radijo laidoje.

Viena auka tapo 29 metų vyras, mėginęs naktį važiuoti motociklu protestuotojų blokuojama gatve, televizijai VTV sakė vidaus reikalų ministras Miguelis Rodriguezas Torresas.

Tamsoje motociklininkas nepastebėjo protestuotojų skersai gatvės ištempto laido, už kurio užkliuvęs persirėžė gerklę, nurodė M.Rodriguezas Torresas.

Penki žmonės žuvo Karakase, iš jų trys – nušauti per vasario 12 dieną vykusį didelį mitingą, kuriame buvo protestuojama prieš vyriausybę. Per tą demonstraciją protestuotojai įnirtingai susirėmė su saugumo pajėgomis ir vyriausybę palaikančiomis sukarintomis struktūromis.

Tarp sužeistųjų buvo 100 civilių, o kiti buvo saugumo pajėgų nariai, nurodė L.Ortega.

Viena aukų yra vietinė grožio karalienė, nušauta į galvą per opozicijos protestus šiaurės centrinėje Karabobo valstijoje.

Pasak L.Ortegos, 80 sulaikytųjų stos prieš prokurorus, dar 24 skirtas ikiteisminis areštas.

Pareigūnė pridūrė, kad pradėtas tyrimas dėl incidento, per kurį vienas jaunuolis buvo „žaginamas ginklu“, kai buvo suimtas Karabobo sostinėje Valensijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.