„Amnesty International“ kaltina Izraelį karo nusikaltimais

Žmogaus teisių organizacija

Izraelio kareiviai Golano aukštumose.<br>AP nuotr.
Izraelio kareiviai Golano aukštumose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2014, 5:02 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:13 PM

Organizacija pareikalavo nutraukti bet kokį ginklų tiekimą Izraeliui.

Izraelis su pasipiktinimu reagavo į kaltinimus. „Amnesty International“ meluoja, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas. Organizacija, anot jo, ginčija Izraelio teisę gintis. Atstovas pabrėžė, kad ataskaita yra „vienašališka, diskriminuojanti ir rasistiška“.

Tuo tarpu AI Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos programos direktorius Philipas Lutheris sakė: „Ataskaitoje pateikti įrodymai apie Izraelio dalinių vykdomus neteisėtus žudymus ir nepateisinamą palestiniečių civilių žalojimą Vakarų krante“. 87 puslapių dokumente „Amnesty International“ išvardija 45 palestiniečių nužudymus Vakarų krante nuo 2011 metų. Keturios aukos buvo nepilnamečiai.

Mažiausiai 261 palestinietis buvo sunkiai sužeistas kovinėmis kulkomis, dar 8 000 - guminiais šoviniais, taip pat ašarinėmis dujomis ir kitokiomis medžiagomis. Tarp jų 1 500 buvo nepilnamečiai. Nė vienu minėtų atvejų esą nebuvo iškilusi grėsmė izraeliečių gyvybėms. AI kaltina Izraelį „šaltakraujiškai nevertinant žmogaus gyvybės“.

Organizacija spėja, kad tai nėra atskirų kareivių ekscesai. Tokios akcijos esą planuojamos aukščiau.

Dokumentą griežtai sukritikavo ir Izraelio kariuomenė. „AI visiškai ignoruoja drastišką palestiniečių smurto didėjimą“ Izraelio atžvilgiu, sakoma pareiškime. Organizacija esą nenutuokia, su kokiais iššūkiais tenka susidurti saugumo pajėgoms.

2013-aisiais akmenimis ar per kitokius incidentus buvo sužeisti 132 izraeliečiai, rašo kariuomenė. Daugiau kaip 5 000 kartų palestiniečiai pernai Vakarų krante akmenimis apmėtė izraeliečius. Be to, užregistruoti 66 teroristiniai išpuoliai, tarp jų - atakos šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir peiliais, taip pat karių grobimas ir žudymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.