Okupuoti Ukrainą Rusijai padės prancūzų pagamintas monstras

Europoje tvenkiasi karo debesys, o mūsų sąjungininkai prancūzai stiprina Rusijos ginkluotąsias pajėgas. Trečiadienį iš Prancūzijos uosto išplaukė pirmasis desantinis laivas „Mistral“, kuris greičiausiai prisijungs prie Juodosios jūros laivyno, šiuo metu grasinančio Ukrainai. Ekspertai sako, kad NATO šalis rusams pardavė strateginės reikšmės ginklą, kuris smarkiai sustiprins Rusijos laivyną.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2014-03-06 12:31, atnaujinta 2018-02-15 16:13

Trečiadienio vakarą desantinis laivas „Vladivostok“ paliko ramų ir idilišką Vakarų Prancūzijoje esantį Sen Nazero uostą. Tai pirmasis „Mistral“ tipo karinis laivas, kurį gaus rusai. Tačiau ne paskutinis.

O tuo metu Krymo pusiasalyje siautėjo Rusijos desantininkai nepažymėtomis uniformomis ir ginkluoti, prorusiškai nusiteikę žmonės. Simferopolyje jie užpuolė Jungtinių Tautų pasiuntinį Robertą Serry, jis turėjo skubiai išvykti iš regiono. Ukrainos kariai ir toliau neteisėtai buvo blokuojami karinėse bazėse ir laivuose.

Kitaip tariant, Europa ir Amerika ruošiasi rimtam kariniam konfliktui, NATO ir kitos svarbios tarptautinės organizacijos karpo ryšius su Rusija, o Prancūzija augina raumenis priešininkų kariuomenei.

„Tai aš vadinu dviem NATO greičiais. Yra valstybės, kurios supranta esamą saugumo situaciją Europoje ir juda į priekį, imdamosi priemonių saugumui užtikrinti, ir yra valstybės, kurios stovi vietoje, ir į kolektyvinius saugumo iššūkius nereaguoja, o žiūri tik į savo ekonominius interesus“, – kalbėjo gynybos apžvalgininkas Aleksandras Matonis.

Jis turėjo omeny, kad Prancūzija šiuo atveju yra viena valstybių, kuri stovi vietoje ir trukdo Aljansui judėti į priekį. Anot apžvalgininko, „natūralu, kad Lietuvos Seimas, svarstysiantis Prancūzijos dvišalius karinio bendradarbiavimo prašymus dėl lėktuvo siuntimo į prancūzų operaciją Afrikoje, prisimins ir netrukus po Rusijos invazijos į Gruziją Prancūzijos priimtą sprendimą pastatyti Rusijai šiuos laivus bei dabartinį Ukrainos krizės kontekstą“.

Žurnalistas pabrėžė, kad gavusi prancūziškus karo laivus Rusija taps valstybe, kuri galės „projektuoti savo karinės galios panaudojimą per okeanus“. „Reikia suprasti, kad tai nėra tik laivas. Didelį pėstininkų ir kovinės technikos desantą gabenantį sraigtasparnešį „Mistral“ lydi kiti koviniai laivai. Tokia flotilė sudaro labai rimtą smogiamąją jėgą. Iki šiol Rusija tokios neturėjo“, – sakė apžvalgininkas.

Kas yra tie „Mistral“, kuriais artimiausiu metu pasauliui galės grasinti Rusija? Karo ekspertai sutaria – tai labai galingas, strateginės reikšmės ginklas.

Šie laivai vienu metu gali gabent 450 žmonių desantą, o esant reikalui – net 900 žmonių. Taip pat gali priimti apie 16 kovinių sraigtasparnių. Jei reikės, rusų „Mistral“ galės tapti plaukiojančia kariuomenės vadaviete ir būti ligonine ant vandens.

Desantinius laivus Rusija perka su visa navigacine ir technologine įranga, įskaitant ir kovinę navigaciją. Tačiau ginkluotė ir sraigtasparniai čia bus rusiški. Jau dabar kalbama apie tai, kad rusai nusiteikę ryžtingai ir savo „Mistral“ apginkluos daug smarkiau nei  europiečiai.

Spėjama, kad „Vladivostok“ gabens priešlėktuvinės gynybos sistemas, priešraketines sistemas, sistemas, nukreiptas prieš povandeninius laivus, ir tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas.

Rusija nusipirko du tokio tipo karo laivus. Be „Vladivostok“, į Rusiją išplauks dar vienas lėktuvnešis – „Sevastopol“. Be to, planuojama, kad rusai pirks dar du prancūzų lėktuvnešius.

Vienas toks laivas kainuoja apie pusantro milijardo dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.