Ukrainos valdžia siūlys kompromisą nesukalbamai Maskvai?

Naujoji provakarietiška Ukrainos valdžia, ieškanti būdų įtraukti Kremlių į dialogą, parengė scenarijų, pagal kurį galėtų būti užbaigta tarp šalių kilusi krizė. Ukrainos naujienų portalas zn.ua. remdamasis savo šaltiniais pranešė, jog šalis galėtų grįžti prie vasario 21-osios susitarimo, tik be nušaltinto prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kurio politinė karjera tiek Ukrainoje, tiek Rusijoje laikoma baigta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:50 AM

Pagal vasario 21-osios susitarimą, kurio pasirašymui tarpininkavo Europos Sąjunga, jį rėmė JAV ir Rusija, turėjo būti skelbiami pirmalaikiai rinkimai, atstatomas 2004 m. Konstitucijos galiojimas, formuojama tautos vienybės vyriausybė ir sumažinamos prezidento galios.

Nutarta, kad abiejų pusių veiksmų tyrimas per Maidaną bus atliekamas stebint valdžiai, opozicijai ir Europos Tarybai, o valdžia neskelbs nepaprastosios padėties. Įsipareigota, kad valdžia ir opozicija susilaikys nuo jėgos priemonių taikymo. Apie V. Janukovyčiaus nušalinimą nuo valdžios iki pirmalaikių rinkimų jame nebuvo net užsiminta.

Pagal svarstomą krizės sprendimo planą, iki rudens Aukščiausioji Rada turi priimti naują Konstituciją, kurioje bus smarkiai apkarpytos prezidento galios. Pagal naują Konstituciją Krymui ir kitiems regionams būtų suteiktos plačios savarankiško eikimo galimybės.

Antras esminis plano punktas – kad būtų sukurta plati parlamentinė koalicija, kurios sudėtyje būtų ir V.Janukovyčiaus regionų partija. Tačiau tai turi būti padaryta be priešlaikinių parlamento rinkimų, nes esą tam, kad šalis būtų išgelbėta, reikia, kad Aukščiausiosios Rados sudėtis nesikeistų iki 2017 metų. Numatoma galimybė, kad parlamentinė koalicija ne tik formuotų vyriausybę, bet ir Aukščiausioje Radoje rinktų prezidentą.

Zn.ua teigimu, Kryme sklando kalbos, jog Maskvos ir Kijevo derybos dėl šio plano gali prasidėti artimiausiomis dienomis, t.y. iškart po Krymo „referendumo“ dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos ir prisijungimo prie Rusijos, kuris vyks šį sekmadienį, t.y. kovo 16 d.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.