Į Lietuvą savo naikintuvų atsiųs ir Prancūzija?

Šią savaitę apie pagalbą Baltijos šalims ir Lenkijai prabilo Londonas. Jungtinė Karalystė pirmadienį paskelbė siūlanti savo naikintuvus „Typhoon“ sustiprinti Baltijos šalių oro policijos misiją, kai ją balandį iš Jungtinių Valstijų perims Lenkijos pajėgos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:49 AM

Prancūzija ketina pasiųsti keturis savo naikintuvus, siekiant sustiprinti NATO oro erdvės kontrolę Baltijos šalyse ir Lenkijoje, penktadienį nurodė vienas Prancūzijos gynybos ministrui artimas šaltinis.

Be naikintuvų „Rafale“ ir „Mirage 2000“, Paryžius taip pat pasiūlys „AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos lėktuvų) patruliavimą iš Prancūzijos maždaug dukart per savaitę“, jeigu to būtų paprašyta, šaltinis sakė per ministro Jeano Yves'o Le Driano vizitą Estijos sostinėje Taline, padidėjus įtampai su Rusija dėl krizės Ukrainoje.

Šią savaitę apie pagalbą Baltijos šalims ir Lenkijai prabilo Londonas. Jungtinė Karalystė pirmadienį paskelbė siūlanti savo naikintuvus „Typhoon“ sustiprinti Baltijos šalių oro policijos misiją, kai ją balandį iš Jungtinių Valstijų perims Lenkijos pajėgos.

Šį mėnesį oro policijos misiją sustiprino Jungtinės Valstijos, pasiųsdamos papildomus šešis F-15 naikintuvus ir padidindama jų skaičių iki 10. Taip reaguota į Rusijos agresijos Kryme ir didesnį karinį aktyvumą Karaliaučiaus krašte.

Prancūzijos gynybos ministras penktadienio rytą išvyko į Vilnių.

„Le Journal du Dimanche“ duomenimis, vizito metu bus diskutuojama apie Prancūzijos pasiūlymą į Baltijos šalių oro policijos misiją atsiųsti tris „Rafale“ naikintuvus, bus kalbama ir apie prancūzų AWACS tipo lėktuvo radaro misiją regione. Jis savo išvykos į regioną metu aplankys ir Taliną bei Varšuvą.

Prancūzijos tinklapis, remdamasis savo šaltiniais, teigia, kad tokiais veiksmais siekia prisidėti prie JAV bei ES pastangų nuraminti Baltijos šalis ir Lenkiją.

Ministro vizitą lydi nepasitenkinimas dėl to, kad net ir po Krymo aneksijos Prancūzija vis tiek tęsia savo karo laivų „Mistral“ pardavimo Rusijai kontraktą. Prieš šį sandorį prie Prancūzijos ambasados penktadienį rengiama protesto akcija.

Naujienų agentūra „Reuters“ citavo ministrą anksčiau sakant, kad Prancūzija artimiausiu metu nesvarstys išankstinio „Mistral“ klasės laivų sandorio nutraukimo su Rusija, toks žingsnis gali būti žengtas nebent spalį, prieš pat perduodant vieną iš laivų Maskvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.