NATO mąsto apie bendras operacijas su Baltarusijos kariais

Lietuvos atstovai kartu NATO ekspertų

NATO nori taikiai bendrauti su Baltarusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO nori taikiai bendrauti su Baltarusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:57 AM

NATO delegacija ketvirtadienį atvyko į Minską konsultacijoms dėl Baltarusijos įsitraukimo planuojant bei įvertinant NATO Partnerystės vardan taikos programą, rengiant 2014 metų Parnerystės taikos labui dokumentą.

Delegacijoje, kuriai vadovauja NATO tarptautinio sekretoriato gynybos politikos ir planavimo departamento atstovas Jean-Claude Gagnon, taip pat dalyvauja ir Lietuvos, Lenkijos bei Estijos atstovai.

Lietuvos Krašto apsaugos (KAM) ministerija BNS informavo, kad delegacijoje iš Lietuvos pusės dalyvaus mūsų gynybos atašė Baltarusijos Respublikoje pulkininkas Darius Kidykas. KAM taip pat patvirtino, kad įprastai vykdant konsultacijas su NATO Partnerystės dėl taikos šalimis, siekiama prisidėti vykdant gynybos sistemos reformas, taikant NATO standartus „ar parengiant atskirus karinius vienetus bendroms su NATO operacijoms.“

Ministerijos pateiktame atsakyme nurodoma, jog tokios konsultacijos yra įprastos - NATO ekspertai kasmet vyksta į šalis partneres ir rengia raportą apie tokių priemonių vykdymą, pasiektus rezultatus ir sutaria dėl tolimesnių bendradarbiavimo tikslų ir uždavinių. Ekspertų delegacijas papildo šalyje partnerėje akredituoti gynybos atašė.

„Svarstomo dokumento turinio komentuoti negalime, tačiau juo apibrėžiamas NATO ir Baltarusijos bendradarbiavimas, įvertinant įvairias aplinkybes“, - BNS tvirtino KAM atstovai.

Tuo metu Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis dalyvauja Latvijoje vykstančiame Baltijos šalių kariuomenių štabų viršininkų susitikime, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama trišalių Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendradarbiavimo projektų aptarimui.

„Susitikimo metu aptartas bendro trijų Baltijos šalių bataliono dalyvavimas NATO greitojo reagavimo pajėgose, akcentuoti tiek trijų Baltijos šalių, tiek ir su partneriais vykdomų pratybų organizavimo klausimai, sutarta dėl glaudesnio bendradarbiavimo dalyvaujant tarptautinėse operacijose“, - sakė Jungtinio štabo viršininkas V. Tamošaitis.

Dviejų dienų susitikime aukšti Baltijos šalių karininkai taip pat aptars Baltijos regione organizuojamas pratybas, Baltijos šalių indėlį į NATO greitojo reagavimo pajėgų, Europos Sąjungos kovinių grupių struktūras bei tarptautines operacijas, taip pat Baltijos šalių gynybinio bendradarbiavimo iniciatyvų plėtojimą ir kitas aktualias temas.

Susitikimą organizuoja Latvijos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Juris Zeibartas. Šalių delegacijoms vadovauja Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas V. Tamošaitis ir Estijos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas jūrų kapitonas Igoris Shvede.

Baltijos šalių kariuomenių štabų viršininkų susitikimai vyksta prieš Baltijos šalių karinio komiteto susitikimą, kuriame susitinka kariuomenių vadai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.