Krymo delfinai jau pašaukti į Rusijos kariuomenę

Sevastopolio valstybinis okeanariumas, kuris po invazijos į Krymą dabar jau laikomas nebe ukrainiečių, o rusų nuosavybe, rengs kovinius delfinus ir šiaurinius jūrų lokius Rusijos kariniam jūrų laivynui.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

2014-03-28 08:10, atnaujinta 2018-02-15 01:28

Apie tai Rusijos agentūros „Novosti“ žurnalistui pranešė okeanariumo darbuotojas. Griežtai anonimiškai – informacija laikoma rusų karine paslaptimi.

Šis okeanariumas rengė kovinius delfinus dar sovietiniais laikais, nuo 1967-ųjų, kai Kazačjos įlankoje buvo įkurtas Sovietų Sąjungos karinio jūrų laivyno specialusis padalinys, rašo „Lietuvos rytas“.

Čia iš pradžių buvo mokomi koviniai plaukikai, o vėliau – delfinai ir ruoniai. Gyvūnus ruošė apsaugai ir vietovei patruliuoti, povandeninių objektų, taip pat diversantų paieškoms.

Juk pabėgti nuo kovinio delfino ar jį pranokti per grumtynes po vandeniu neįmanoma.

Gyvūnas lengvai aplenkia žmogų po vandeniu, o uodegos smūgiu gali jam sulaužyti stuburą.

Mokymų metu dar paaiškėjo, kad kai kurie delfinai atsisakydavo vykdyti užduotį, kai jiems tekdavo durti nuodais priešininką specialiu švirkštu, taip pat pabūti sprogdintojais mirtininkais.

Vis dėlto galiausiai nuo 1975 metų koviniai jūros gyvūnų būriai tapo etatiniais budėtojais Sevastopolio įlankoje kartu su specialiojo dalinio būriu.

Bet po Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir Juodosios jūros laivyno padalijimo kovinius delfinus ruošęs karinis dalinys atiteko ukrainiečiams.

Kadangi nebuvo lėšų, kovinio gyvūnų rengimo programos buvo atsisakyta, o delfinai buvo naudojami taikiems tikslams – neįgaliems vaikams gydyti.

2012-ųjų spalį dar buvo pasklidusi informacija, jog Ukrainos kariškiai atnaujino kovinių delfinų rengimą. Bet, kaip dabar sako rusų specialistai, darbas buvo atliekamas pagal pasenusią metodiką ir naudojant pasenusią kovinę ekipuotę.

Okeanariumo darbuotojas agentūros „Novosti“ žurnalistui papasakojo, kad koviniam delfinų parengimui bus pasitelkiami šiuo metu kuriami nauji prietaisai.

Ir pareiškė įsitikinimą, kad dabar Rusijos karinis jūrų laivynas vėl turės lėšų specialiam kovinių delfinų ir šiaurinių jūrų lokių rengimui. Be to, planuojama įrengti modernią mokslinę bazę.

Ar dabar Krymo delfinai gydys neįgalius vaikus laisvu nuo karinės tarnybos laiku, nepranešama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.