Proeuropietiški protestuotojai Charkove tapo patyčių taikiniu

Prorusiški protestuotojai užėmė pastatą

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 6, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:27 PM

Šią savaitę Aukščiausiosios Rados pirmininkas planavo atvykti į balandžio 6–8 dienomis Vilniuje vyksiančią Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferenciją. Buvo numatyta, kad pirmadienį ryte O.Turčynovas susitiks su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir Seimo pirmininke Loreta Graužiniene. 

Ukrainos laikinojo vadovo spaudos tarnyba nurodė, kad O.Turčynovas įdėmiai seka besiklostančią padėtį Donecko ir Luhansko regionuose. 

„Turčynovas skubiai sušaukė teisėsaugos ministerijų ir tarnybų pareigūnų susitikimą ir asmeniškai kontroliuos situaciją Donecko ir Luhansko regionuose dėl separatistų veiksmų“, - rašoma spaudos tarnybos pranešime.

Prorusiški protestuotojai užėmė pastatą

Sekmadienį Donecko mieste maždaug 50 prorusiškų protestuotojų prasiveržė pro milicijos linijas ir įsiveržė į srities administracijos pastatą. Jie atsiskyrė nuo maždaug 2 tūkst. žmonių minios, kuri susirinko protestuoti pagrindinėje miesto aikštėje. 

Išlaužę šoninio įėjimo vartus jie sugebėjo patekti į vidinį administracijos pastato kiemą. Jie skanduoja „Krymas, Donbasas, Rusija“. Kai kurie jų laiko Rusijos vėliavas. 

Dar kelioms dešimtims aktyvistų per išdaužtą langą pavyko patekti į antrąjį 11 aukštų pastato aukštą. Jie pateko ant stogelio virš įėjimo į administraciją ir iškabino Rusijos vėliavas bei transparantą su užrašu „Donecko respublika“. 

Pastatą saugo keli šimtai milicininkų, o pagrindinė mitinguotojų su vėliavomis, transparantais ir Georgijaus kaspinais minia liko aikštėje priešais pastatą. 

Protesto akcija šiame daugiau kaip milijoną gyventojų turinčiame mieste prasidėjo sekmadienį vidurdienį. 

Kaip ir per ankstesnius mitingus šiame smarkiai rusifikuotame pramoniniame mieste protestuotojai reikalauja referendumo dėl nepriklausomybės, tokio pačio, po kurio Rusija praėjusį mėnesį aneksavo Krymą. 

Tuo tarpu Charkove, Laisvės aikštėje, vyksta du mitingai už referendumą dėl Ukrainos federalizacijos. 

Dalis mitinguotojų su Rusijos trispalvėmis, Rusijos imperijos vėliavomis ir visuomeninio judėjimo „Borotba“ vėliavomis tradiciškai susirinko prie Lenino paminklo. 

Kita dalis surengė improvizuotą sceną aikštės viduryje. Čia susirinko žmonės su visuomeninio judėjimo „Jugo-Vostok“ („Pietūs-Rytai“), Ukrainos komunistų partijos, Sovietų Sąjungos ir Rusijos vėliavomis. Jie taip pat laiko plakatus su užrašais „Rusija! Ukraina! Baltarusija! Viena liaudis! Viena istorija! Viena ateitis!“ 

Milicijos vertinimu, abiejose akcijose dalyvauja maždaug pusantro tūkstančio žmonių.

Tapo patyčių taikiniu

Nedidelė grupė proeuropietiškų protestuotojų sekmadienį buvo priversta atsiklaupti ant kelių žeminančiam ritualui Ukrainos antrajame didžiausiame Charkovo mieste.

„Šliaužkit į savo Europą!“ – šaukė gerokai gausesnė prorusiška minia, sučiupusi tą grupę neaiškiomis aplinkybėmis po to, kai abi stovyklos surengė taikius protestus mieste, esančiame šalies rytuose, vos už 40 kilometrų nuo sienos su Rusija, tapusiame vienu iš karščiausių kovos tarp Rytų ir Vakarų kovos dėl Ukrainos ateities židinių.

Minia šūkavo ir skandavo „Charkovas – rusiškas miestas!“, plūsdami savo išsigandusias aukas, ropojančias ant kelių akmenimis grįsta gatve. Juos saugojo riaušių milicijos pareigūnai, suformavę koridorių, tačiau beveik nesistengę sustabdyti patyčių.

Tie vyrai, kurie buvo apspjaudyti, apspardyti ir apstumdyti, galiausiai buvo nutempti į laukiantį milicijos automobilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.