Kinija Pentagono vadovui pademonstruos savo naująjį lėktuvnešį

Kinija pirmadienį

Kinija įsigijo iš Ukrainos Sovietų Sąjungoje pastatyto karo laivo korpusą ir pertvarkė jį į lėktuvnešį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinija įsigijo iš Ukrainos Sovietų Sąjungoje pastatyto karo laivo korpusą ir pertvarkė jį į lėktuvnešį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-04-07 11:04, atnaujinta 2018-02-14 20:12

Ch.Hagelis atvyko į Čingdao uostamiestį, pradėdamas trijų dienų kelionę po Kiniją, per kurią apsilankys lėktuvnešyje, stovinčiame Juči karinių jūrų pajėgų bazėje. Jis taps pirmuoju aukšto rango užsieniečiu, įleistu į laivą, priklausantį Kinijos liaudies išvadavimo armijai (PLA), kuri dažniausiai laikosi slaptumo politikos, nurodė pareigūnai.

Šis viešnagė lėktuvnešyje bus reikšminga, Vašingtonui stengiantis užmegzti dialogą su Kinijos kariuomenės vadais, siekiant sumažinti įtampą ir skatinant Pekiną atviriau kalbėtai apie savo pajėgas, sakė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.

„Mes to paprašėme, ir jie sutiko“, – pridūrė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Pasak jo, lėktuvnešis „Liaoning“ „simbolizuoja PLA ambicijas projektuoti jūrinę galią“.

Atvykusį į Čingdao Ch.Hagelį pasitiko aukšto rango Kinijos kariuomenės pareigūnai ir JAV ambasadorius Maxas Baucusas.

Kinija įsigijo iš Ukrainos Sovietų Sąjungoje pastatyto karo laivo korpusą ir pertvarkė jį į lėktuvnešį. Tie darbai buvo baigti 2012 metų rugsėjį ir tapo svarbiu simboliniu pasiekimu šalies pastangose didinti savo karinę galią.

Kaip pranešama, Kinija pradėjo statyti antrąjį iš keturių planuojamų lėktuvnešių, o „Liaoning“ aviacijos grupė, kurią sudarys apie 30 lėktuvų, turėtų būti parengta ateinančiais metais.

Kitaip negu JAV lėktuvnešiai, „Liaoning“ yra varomas ne branduolinių reaktorių ir gali nuplaukti mažesnį atstumą. Jame taip pat nėra lėktuvų paleidimo katapultos – tik kylanti rampa.

Tačiau „Liaoning“ bet kokiu atveju įtvirtina Kinijos kaip pasaulinės karinės galybės įvaizdį. Šis laivas gali panaudotas konfrontacijoje su mažesnėmis šalimis, įsitraukusiomis į teritorinius ginčus su Pekinu, sako analitikai.

Kinija taip pat daug investuoja į povandeninius laivus, priešlaivines raketas ir kitokią įrangą, turinčią sustiprinti karines jūrų pajėgas regione, kuriame Amerikos karo laivynas iki šiol neturėjo lygiaverčių varžovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.