Amerikiečių generolas: „Lietuvoje bus dislokuotos JAV pajėgos“

Iš pradžių naikintuvai, dabar laivai, o tada ir sausumos pajėgos. JAV vedamos Aljanso pajėgos nusprendė stiprinti rytinių savo narių – tarp jų ir Baltijos šalių apsaugą. Dėl Rusijos veiksmų Kryme kilęs susirūpinimas Aljanso saugumu išjudino NATO karinę mašiną taip, kaip Lietuva dar nėra mačiusi.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Apr 22, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:34 PM

Prieš pokalbį su JAV sausumos pajėgų Europoje (angl. USAREUR) vadu, generolu leitenantu Donaldu Campbellu vienas Lietuvos kariuomenės karininkas prisipažino, jog pastarieji keli mėnesiai buvo išties nelengvi. Nuolatiniai aukštų NATO pareigūnų – tiek civilių, tiek kariškių vizitai, milžiniškas žiniasklaidos susidomėjimas verčia suktis greičiau.

Kol Lietuvos kariai pluša pratybose, NATO štabuose verda darbas – pratybų skaičius tik didės. Kol kas oficialūs pareigūnai apie žadėtą NATO paramą kalba atsargiai ir aptakiai, tačiau kai kurios detalės jau aiškios.

Penki NATO minų medžiojimo laivai – du iš Norvegijos, po vieną iš Nyderlandų ir Belgijos antradienį išplaukė iš Kylio uosto į Baltijos jūrą, kur kelias savaites rengs pratybas. Jų metu laivai aplankys kelis Baltijos šalių uostus.

Tačiau išminavimo laivai – tai tik dalis priemonių, kurias pažadėjo NATO karinė vadovybė. Zokniuose jau budi sustiprinta oro policijos misija, o į ją veržiasi dalyvauti vis didesnis būrys šalių.

Po to, kai papildomus naikintuvus atsiuntė JAV, savo papildomus kontingetus pažadėjo Jungtinė Karalystė, Vokietija, Prancūzija, Danija, Portugalija, o praėjusią savaitę ir Kanada, kuri atsiųs 6 naikintuvus CF-18.

Tačiau ir tai dar ne viskas, mat JAV nutarė siųsti nedidelius pėstininkų dalinius į Lenkiją i Estiją. Iš pirmo žvilgsni nedideli kontingentai – vos po 150 karių pratyboms su lenkų ir estų kariais gali tapti ne tik simboliniu, bet ir realiu JAV pajėgumų Baltijos šalyse stiprinimo pradžia.

Pripažįstama, kad JAV kariai neatvyks čia vien tam, kad tiesiog būtų. Ketinama nuolat rengti pratybas, kurių intensyvus grafikas, regis gali kai kuriuos karius permąstyti savo atostogų planus.

Pirmosios sausumos pratybos bus rengiamos Lenkijoje ir Estijoje, tačiau JAV generolas D.Campbellas portalui lrytas.lt pripažino, kad tokių pratybų sulauks ir Lietuva.

- Lietuvoje lankėtės beveik prieš metus, kai vyko pratybos „Saber Strike“. Kai per tą laiką jūsų nuomone, pasikeitė saugumo situacija Lietuvoje ir regione aplink ją?

- Visas regionas pasikeitė dėl to, ką Rusija padarė Kryme, Ukrainoje. Todėl esame čia, kalbamės su Lietuvos partneriais dėl būsimų pratybų.

- Kalbate apie pratybas ir karių dislokavimą. Kiek laiko jie čia užtruks?

- Manau, kad mes galvojame ne tik apie artimiausiu metu vyksiančias pratybas, bet ir apie tą laiko tarpą, kuris mūsų partnerius užtikrintų dėl saugumo. Kol kas nekalbame apie nuolatinį dislokavimą, tik saugumo garantijas.

- Esate tankistas (generolas leitenantas D.Campbellas tarnavo šarvuotuose daliniuose. -Red.). Ar manote, kad tokios priemonės, kaip išminavimo laivai, 150 karių atsiuntimas pratyboms yra adekvati reakcija į susidariusią situaciją regione?

- Manau, kad taip. Taip pirmiausiai yra siunčiama patikinimo žinia. Bet kalbant apie pratybas, taip pat bus ir sausumos elementas. Kalbėjausi su jūsų Krašto apsaugos viceministru, sausumos pajėgų vadu ir jie atrodė labai patenkinti tuo, ką mes siūlome.

- Ar tai reiškia, kad Lietuvoje bus dislokuotos ir JAV sausumos pajėgos?

- Taip, sausumos pajėgos čia atvyks pratyboms ir ateityje, pratybų grafikas yra labai tvirtas.

- O kaip dėl infrastruktūros? Vokietijoje dislokuoti JAV pajėgų Europoje kariai ten turi nepalyginamai geresnes sąlygas, nei čia, Lietuvoje.

- Taip, tai viena iš diskusijos dalių. Kai tik atvyksime į vietą, įvertinsime ir pažiūrėsime į galimybes ateityje padėti jums su karinės infrastruktūros plėtra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.