Liudininkai papasakojo, kodėl įvyko tragedija Odesoje

Apie sekmadienio įvykius Rytų Ukrainoje skaitykite čia.

Daugiausiai žmonių žuvo per Profsąjungų namų gaisrą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiausiai žmonių žuvo per Profsąjungų namų gaisrą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 4, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:29 AM

Susirėmimai Odesos gatvėse, kuriuos vainikavo didžiulis gaisras Profsąjungų rūmuose, pražudęs 38 žmones - daugiausia prorusiškus aktyvistus - prasidėjo penktadienį per turėjusias būti taikias eitynes į futbolo stadioną. Jame 17 val. turėjo prasidėti varžybos.

Odesos klubo „Čornomorec“ aistruoliai prisijungė prie „Metalist“ komandos gerbėjų, atvykusių iš šiaurės rytinio Charkovo miesto, kad kartu žygiuotų į stadioną.

Nors iš pradžių tokių planų nebuvo, tačiau šios eitynės, kuriose dalyvavo apie 1,5 tūkst. žmonių, virto demonstracija už Ukrainos vienybę.

„Tai buvo kai kurie jaunieji aistruoliai - ir šioje šalyje būtent jaunimas natūraliai labiau palaiko vieningą Ukrainą, o ne Rusiją“, - sakė Natalija Petropavlovska, vadovaujanti visuomeninei grupei, palaikančiai Maidano judėjimą, kurio protestai nuvertė ankstesnę Ukrainos prorusišką vyriausybę.

Tas eitynes, kuriose buvo nešamos žydros ir geltonos spalvų Ukrainos, taip pat „Metalist“ klubo vėliavos, užpuolė šimtai prorusiškų chuliganų, akivaizdžiai pasiruošusių smurtui: kai kurie buvo ginkluoti ir dėvėjo slidininkų kaukes bei šalmus, pasakojo įvykių liudininkai.

Įsiplieskus susirėmimams, bent keturi žmonės mirė nuo šautinių žaizdų, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Olehas Konstiantynovas buvo tarp sužeistųjų, nuvežtų į Žydų ligoninę, kur gydytojai sutvarkė šautines žaizdas jo rankoje ir kojoje.

„Kai prasidėjo šaudymas, pasakiau, kad turbūt esama ginklų, nes atvyko milicija. Buvau sužeistas į į ranką, o kai mano draugai vedė mane šalin, vėl buvau sužeistas į ranką ir į koją“, - pasakojo jis.

40-metis įvykių liudininkas, vardu Bohdanas, sakė: „Dvi aistruolių grupės žygiavo per miestą, kai prasidėjo šaudymas ir buvo svaidomos savadarbės granatos.“

„Milicija nieko nedarė. Tačiau aistruoliai priešinosi. Jų buvo daugiau negu užpuolikų, ir jiems muštynės nesvetimos.“

Pasak N.Petropavlovskos, nors prorusiški aktyvistai buvo ginkluoti, jie padarė didelę klaidą, užkabindami aistruolius.

„Jų buvo didelė minia, ir jie žinojo, kaip elgtis. Jie nebijojo ginklų, bet ir įtūžo, kai juos buvo imta šaudyti ir mušti“, - aiškino ji.

Informacija apie susirėmimus buvo žaibiškai išplatinta SMS žinutėmis ir socialiniais tinklai, todėl į neramumus įsitraukė daugiau futbolo aistruolių.

„Žiūrėjau rungtynes, ir visi pastebėjome, kad pusė tribūnų yra tuščios, - sakė vienas vyras, kuris buvo stadione. - Žmonės išėjo kautis.“

Aprimus susirėmimams gatvėse, didėjančios sirgalių minios įtūžis atsigręžė prieš prorusiškų aktyvistų palapinių miestelį, nuo kovo vidurio stovintį didelėje aikštėje priešais Profsąjungų rūmus.

„Tai buvo įtūžusi minia, trokštanti keršto, kuris išsiliejo Kulikovo mūšio aikštėje. Jie norėjo atsikratyti prorusiškos stovyklos, - sakė N.Petropavlovska. - Jie ketino ją sunaikinti, sudeginti.“

Mažesnė prorusiškų aktyvistų minia „galėjo tiesiog pabėgti - jie žinojo, kad ateina įpykusi minia; nuo atakos prieš eitynes ir aistruolių bei mūsų žmonių atvykimo praėjo dvi valandos, - pridūrė ji. - Tačiau jie nusprendė pasislėpti profsąjungų pastate.“

Protestų lyderė pripažino, kad tas didelis pastatas buvo apmėtytas Molotovo kokteiliais, ką rodė ir daugelis internete paskelbtų vaizdo įrašų.

Tačiau prorusiški kovotojai svaidė plytas ir šaudė į minią nuo stogo, sakė N.Petropavlovska. Tai patvirtino Ukrainos vyriausybė.

Tikriausiai niekada nebus nustatyta, kuri pusė sukėlė pražūtingą gaisrą pastate, kuriame dešimtys prorusiškų aktyvistų įstrigo dėl liepsnos ir dūmų.

Kita vertus, daugelis tragedijos liudininkų tvirtino, kad ugniagesiai nepakankamai aktyviai gelbėjo viduje esančius žmones.

„Tai siaubinga. Tikrai nenorėjome, kad tai nutiktų. Apgailestaujame dėl tų žūčių“, - sakė N.Petropavlovska.

„Jaunuoliais buvo manipuliuojama. Aš pati daug kartų raginau ugniagesius gelbėti žmones, ir netgi dabar tikrai nesuprantu, kodėl jie taip ilgai užtruko“, - pridūrė ji.

Apie sekmadienio įvykius Rytų Ukrainoje skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.