Odesoje prorusiški maištininkai užpuolė milicijos pastatą

Keli tūkstančiai prorusiškų maištininkų, vadinamųjų „Kolorado vabalų“, atakuoja Odesos milicijos pastatą. Jų mitingas staiga virto susirėmimais. Apie aukas kol kas nepranešama, tačiau įtampa gedinčiame uostamiestyje auga. Tai vyksta tuo metu, kai Odesoje lankosi premjeras Arsenijus Jaceniukas. Per susirėmimus prieš dvi dienas šiame mieste žuvo 42 žmonės.

Prorusiški maištininkai vėl bando įžiebti susirėmimus Odesoje.<br>Montažas
Prorusiški maištininkai vėl bando įžiebti susirėmimus Odesoje.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 4, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:34 AM

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė tęsia antiteroristinę operaciją ir stumia prorusiškus maištininkus iš užimtų objektų. Valstybę ginantys kariškiai apsupo strategiškai svarbų Slovjansko miestą, atkovojo Kramatorsko televizijos bokštą, naktį šūviai aidėjo Konstantinovkoje ir Mariupolyje.

Tuo metu Odesoje sekmadienio pavakarę prasidėjo naujas „Kolorado vabalų“ protestas, kuris virto susirėmimais.

Sekite svarbiausius sekmadienio įvykius portale lrytas.lt.

19 val. Naujienų agentūros „Reuters“ reporteris pranešė, kad milicija paleido apie 30 anksčiau sulaikytų prorusiškų maištininkų, todėl pareigūnų pastatą Odesoje atakavę žmonės nurimo.

17 val. 19 min.  Ukrainos pietiniame Odesos uostamiestyje apie 3 000 prorusiškų kovotojų sekmadienį pradėjo atakuoti milicijos būstinę, praėjus dviem dienoms po tragiškų susirėmimų, pareikalavusių 42 žmonių gyvybių. 

Vienas ten esantis naujienų agentūros AFP reporteris sakė, kad minia skandavo „Fašistai!“, šturmuodami pastatą ir reikalaudami paleisti dalį aktyvistų, suimtų per ankstesnes riaušes.

Protestuotojai, kurių dalis buvo ginkluoti lazdomis, svaidė akmenis į pastato langus.

Siekdama nuraminti minią, milicija paleido vieną iš suimtų prorusiškų aktyvistų, kurį minia pasitiko šūksniais „Šaunuoliai!“

Kremliaus naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad protestuotojai iš pradžių nesėkmingai mėgino įsiveržti į milicijos pastatą pro užpakalines duris. Po to jie nukėlė įvažiavimo į tą kompleksą vartus ir mėgino veržtis į būstinę.

Juos stengiasi atremti šalmuoti riaušių milicijos pareigūnai, prisidengdami skydais.

16 val. 18 min. Odesoje prorusiški aktyvistai apsupo milicijos būstinę.

Šimtai prorusiškų aktyvistų sekmadienį apsupo milicijos būstinę pietiniame Odesos uostamiestyje. Jie reikalauja paleisti savo bendražygius, suimtus po penktadienį vykusių riaušių ir gaisro.

„Jie tiesiog stovi ir šaukia, reikalaudami, kad paleistume sulaikytuosius“, – sakė srities milicijos atstovas. 

Pasak jo, apie 170 žmonių buvo sulaikyti po to, kai prorusiški aktyvistai penktadienį susirėmė su Ukrainos vienybės šalininkais, bet vėliau apie 50 iš jų buvo paleisti. 

16 val. 11 min. Premjeras A.Jaceniukas pareiškė, kad smurtas Odesoje – dalis Rusijos plano sugriauti Ukrainą.

Pražūtingi susirėmimai ir gaisras Odesoje, per kuriuos žuvo 42 žmonės, buvo dalis Rusijos sumanyto plano sugriauti Ukrainą. Tai sekmadienį pareiškė šalies premjeras Arsenijus Jaceniukas.

Rusija siekė atkartoti Odesoje tai, kas vyksta šalies rytuose“, – A.Jaceniukas sakė per spaudos konferenciją, lankydamasis tame pietiniame uostamiestyje, praėjus dviem dienoms po smurto pliūpsnio. 

„Tai, kas įvyko Odesoje, buvo dalis Rusijos Federacijos plano sugriauti Ukrainą ir jos valstybingumą, – sakė A.Jaceniukas. – Rusija siuntė čionai žmones, kad būtų sukeltas chaosas.“

Premjeras ragino visus ukrainiečius susivienyti ir užmiršti tarpusavio nesutarimus, „kad nesuteiktų Maskvos remiamiems teroristams galimybės priešinti mūsų žmones“. 

„Tai tragedija ne vien Odesai, – pabrėžė jis. – Tai tragedija visai Ukrainai.“ 

A.Jaceniukas sakė įpareigojęs prokurorus „surasti visus kurstytojus, visus organizatorius ir visus tuos, kurie, vadovaujami Rusijos, pradėjo mirtiną puolimą prieš Ukrainą ir Odesą“. Jis taip pat sakė, jog Odesos milicijos vadovai buvo atleisti iš pareigų dėl nesugebėjimo užkirsti kelio susirėmimams ir žmonių žūtims. Juos pakeis nauji pareigūnai, žadėjo premjeras.

A.Jaceniuko vizitas Juodosios jūros uostamiestyje įvyko antrąją ir paskutinę nacionalinio gedulo, paskelbto dėl aukų Odesoje ir šalies rytuose, dieną.

Odesa yra svarbus didmiestis, esantis tarp kovą Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio ir Moldovos separatistinio Padniestrės regiono, kuriame Rusija yra dislokavusi ginkluotus taikdarius. Didėja susirūpinimas, kad Rusija galbūt siekia perimti kontrolę didžiulėje Ukrainos teritorijos dalyje – nuo Padniestrės iki rytinių šalies regionų. 

14 val. 04 min. Donecko separatistai ruošiasi „referendumui“.

Prorusiškų Donecko maištininkų lyderiai situaciją Donecko mieste apibūdina kaip ramią ir, nepaisydami vyriausybės vykdomos karinės operacijos, toliau ruošiasi „referendumui“ dėl regiono ateities.

„Donecko mieste ramu. Kijevo pareigūnai mums daugiau negrasino, - Kremliaus naujienų agentūros ITAR-TASS korespondentams sakė maištininkų atstovas Denisas Pušilinas. - Nuosekliai ruošiamės būsimam referendumui, kuris vyks gegužės 11 dieną. Formuojame rinkimų apygardas, komitetus, spausdiname biuletenius“. 

D.Pušilino teigimu, būsimame „referendume“ gyventojų bus klausiama „Ar jūs remiate Donecko liaudies respublikos nepriklausomybę?“. Į klausimą bus galima atsakyti „Taip“ arba „Ne“. 

Maištininkų atstovas korespondentams tvirtino labiau susirūpinęs padėtimi Kramatorsko mieste, kur šiuo metu vyksta Ukrainos kariuomenės vykdoma antiteroristinė operacija.

Naujienos apie situaciją Kramatorske prieštaringa. Ukrainos žiniasklaida skelbia, jog saugumo tarnybų pareigūnai išstūmė separatistus rusų. O Kremliaus televizijos kanalas „Rossija-24“ skelbia, kad prorusiški maištininkai ir toliau išlaiko Slovjansko, Kramatorsko, Konstantinovkos ir Andrejevkos miestų kontrolę.

13 val. 38 min. Vokietijos laikraštis tikina, kad Ukrainos vyriausybę konsultuoja CŽV ir FTB agentai.

Dešimtys JAV Centrinės žvalgybos valzdybos (CŽV) ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialistų patarinėja Ukrainos vyriausybei. Tai sekmadienį paskelbė vienas Vokietijos laikraštis.

Remdamasis neįvardytais šaltiniais Vokietijos saugumo tarnybose, sekmadieninis laikraštis „Bild am Sonntag“ nurodė, kad CŽV ir FTB agentai padeda Kijevui kovoti su prorusiškų jėgų sukilimu rytų Ukrainoje ir atkurti veiksmingą saugumo aparatą. 

Pranešime nurodoma, kad tie agentai tiesiogiai nedalyvauja operacijose prieš prorusiškus veikėjus. „Jų veikla apribota sostine Kijevu“, – rašo „Bild am Sonntag“.

FTB agentai taip pat padeda Kijevo vyriausybei kovoti su organizuotu nusikalstamumu.

Be to, grupė finansų specialistų padeda ieškoti turto, priklausančio nuverstam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Praeitą mėnesį Baltieji rūmai patvirtino, kad CŽV direktorius Johnas Brennanas lankėsi Kijeve per savo įprastą kelionę po Europą. Tą žingsnį griežtai smerkė Maskva, laikanti Kijevo vyriausybę neteisėta. 

13 val. 05 min. Ukrainos premjeras vyksta į tragiškų neramumų sukrėstą Odesą.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį išvyko į gedintį Juodosios jūros uostamiestį Odesą. Ten įnirtingi susirėmimai tarp Kijevo vyriausybės šalininkų ir prorusiškų kovotojų nusinešė 42 žmonių gyvybes. 

Vyriausybės vadovas per šį vizitą planuoja susitikti su Odesos srities socialinio sektoriaus, politikos, kultūros ir ekonomikos lyderiais. 

12 val. 19 min. Ukraina plečia antiteroristinę operaciją prieš prorusiškus maištininkus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Andrijus Parubijus sakė, kad ginkluotosios pajėgos išplės aktyviąją operacijos fazę kituose miestuose, kuriuose ekstremistai ir teroristai vykdo neteisėtus veiksmus.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai, esantys netoli rytinio Kostiantynivkos miesto, kuriame sukilėliai balandžio 28 dieną užėmė vietos administracijos pastatą, matė vieną paliktą ir sudegintą prorusiškų pajėgų sargybos postą, taip pat barikadas, paskubomis renčiamas miesto centre.

Kovotojai, budintys prie barikadų ir ginantys administracijos pastatą, kad praeitą naktį kautynės vyko prie vietos televizijos bokšto.

Šeštadienį įnirtingi susišaudymai vyko keliose vietose aplink sukilėlių tvirtovę Slovjanską, kur vyriausybinės pajėgos šturmavo kovotojų ginamus sargybos postus, siekdamos sustiprinti apsiausties žiedą aplink miestą, tapusį prorusiško ginkluoto pasipriešinimo židiniu.

Slovjansko centre sekmadienio rytą buvo gana ramu, tačiau žmonės skundėsi, jog vis sunkiau gauti pagrindinių maisto produktų apsiaustame 160 tūkst. gyventojų turinčiame mieste.

Tuo tarpu vaizdingą Juodosios jūros uostamiestį Odesą vėl krėtė smurtas, provakarietiškos Kijevo vyriausybės šalininkams ruošiantis surengti naujas eitynes, nors baiminamasi, kad jas vėl gali pulti prorusiški kovotojai.

Tas miestas dar neatsigavęs po penktadienį vykusio šiurpaus smurto, kai per kruvinus susirėmimus tarp abiejų stovyklų buvo padegti vietos Profsąjungų rūmai, kuriuose žuvo 38 žmonės – daugiausiai uždusę nuo dūmų arba mėgindami išsigelbėti, šokdami per langus.

Tuo tarpu Kryme, kurį kovą aneksavo Rusija, vyko susirėmimai tarp milicijos ir apie 2 tūkst. vietos totorių, palaikančių Kijevo vyriausybę ir protestuojančių prieš Maskvos atsisakymą įleisti į pusiasalį jų lyderį Mustafą Cemilevą. 

11 val. 41 min. Ukrainos premjeras prabilo apie susitaikymą.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad krizė Ukrainoje gali būti išspręsta tik susitaikymu ir visų problemų taikiu sureguliavimu. 

„Penktadieniniai įvykiai Odesoje kiekvienam turėtų tapti signalu, jog susitaikymas ir taika yra vienintelis būdas išgelbėti Ukrainą, padaryti ją klestinčia Europos valstybe“, – sakė jis.

Gegužės 2 dieną per įnirtingus provakarietiškos Kijevo vyriausybės šalininkų ir priešininkų susirėmimus pietiniame Odesos uostamiestyje ir gaisrą Profsąjungų rūmuose žuvo 46 žmonės, o dar 88 sužeistieji paguldyti į ligonines. 

A.Jaceniukas taip pat sakė, kad būtina išvaduoti tris Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) specialiųjų pajėgų dalinio „Alfa“ narius, kurie tebelaikomi įkaitais Slovjanske. 

„Specialiųjų pajėgų dalinio „Alfa“ pareigūnai tebelaikomi nelaisvėje, o per savo susitikimą su SBU vadovybe ketvirtadienio vakarą paraginau nedelsiant grąžinti tuos vyrus į Kijevą – saugius ir sveikus“, – pažymėjo premjeras. 

Tie trys kariai buvo sučiupti netoli Slovjansko esančiame Horlivkos mieste balandžio 26 dieną. Jie buvo pasiųsti suimti vieno Rusijos piliečio, įtariamo Horlivkos miesto tarybos nario Volodymyro Rybako nužudymu. 

11 val. 11 min. Ukrainos kariuomenė atkovojo Kramatorsko televizijos bokštą.

Ukrainos vyriausybės pajėgos, tęsiančios antiteroristinę operaciją šalies rytuose, atkovojo iš prorusiškų separatistų televizijos bokštą Kramatorsko mieste. Apie tai pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. 

Sekmadienį ryte jis paraše socialiniame tinkle „Facebook“, kad televizijos bokštą užėmė Nacionalinė gvardija ir reguliariosios pajėgos. 

„Operacijos aktyvioji fazė tęsėsi paryčiais. Nesiliaujame“, – rašė jis. 

Anksčiau jis pranešė, kad keli vyriausybinių pajėgų pareigūnai buvo sužeisti per kautynes dėl Kramatorsko televizijos bokšto. 

10 val. 42 min. Ukrainos kariuomenė apsupo Slovjanską.

Ukrainos kariuomenės daliniai apsupo prorusiškų separatistų užimtą Slovjansko miestą, prorusiškai nusiteikę gyventojai baiminasi galimo šturmo. Apie tai praneša BBC.

Įvykio vietoje esantys BBC korespondentai praneša, jog vyriausybės pajėgos visiškai atkirto Slovjanską, tačiau šiuo metu visą dėmesį skiria vyriausybinių pastatų atgavimui mažesniuose miesteliuose.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį šūviai aidėjo Konstantinovkoje ir Mariupolyje, Kramatorske vyriausybės pajėgos atsiėmė milicijos, televizijos ir Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pastatų kontrolę. Dėl Odesoje žuvusių prorusiškų protestuotojų Mariupolio Maskvos rėmėjai padegė mieste sukrautas barikadas, taip pat sudegino „PrivatBank“ skyrių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.