Diversantų siekis Ukrainoje - kuo daugiau civilių aukų

Ukrainoje prie Slovjansko užvirė įnirtingas mūšis tarp antiteroristinę operaciją vykdančių Ukrainos pajėgų ir apie 800 gerai ginkluotų diversantų grupės. Šūviai girdėjosi ir mieste, kaukė sirenos, skambėjo bažnyčių varpai. Į ligoninę nuolat buvo vežami sužeistieji.

Prorusiški kovotojai prie Slovjansko veda sužeistąjį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prorusiški kovotojai prie Slovjansko veda sužeistąjį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-05 09:23, atnaujinta 2018-02-14 08:10

Pranešama apie 4 žuvusius ir 30 sužeistų Ukrainos karių. Ukrainos pajėgos visiškai apsupo Slovjanską žiedu, diversantų pajėgos traukiasi gilyn į miestą. 

Rusija pirmadienį įspėjo, kad nesustabdžius didėjančių neramumų Ukrainoje, iškils grėsmė taikai visoje Europoje, ir apkaltino Ukrainos ultranacionalistus „didžiulio masto“ teisių pažeidimais.

19 val. 45 min. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas į Odesą išsiuntė naują specialiųjų pajėgų būrį, praneša kijivpost.com.

A.Avakovas kruvinojo savaitgalio įvykius pavadino „nežmonišku“ milicijos pajėgų nesugebėjimu suvaldyti prorusiškai nusiteikusius separatistus.

19 val. 36 min. Teroristai Slovjanske bando išprovokuoti daugiau civilių aukų. Tai pranešė Slovjansko nacionalinės gvardijos vadas Stepanas Poltorakas.

„Priešas mus provokuoja ir daro viską, kas įmanoma, kad išprovokuotų kuo daugiau civilių aukų“, - sakė S.Poltorakas.

Pasak jo, teroristai labai gerai apginkluoti, turi granatų ir kulkosvaidžių. Jis pabrėžė, kad yra daroma viskas, kad būtų apsaugoti civiliai žmonės.

19 val. 22 min. Odesoje gegužės 9 dieną atšaukiami dideli renginiai. Apie tai pranešė Odesos meras Olegas Bryndak.

Pasak jo, įvyks tik keli koncertai, kurie pritrauks mažą žmonių skaičių, taip pat vaikų pasirodymai.

Dideli renginiai atšaukiami siekiant išvengti provokacijų.

18 val. 45 min. Degalinėje prie Slovjansko apie 13 val. nugriaudėjo sprogimas, rašo glavcom.ua. Teigiama, kad sprogimas įvyko degalinėje, netoli Bylbasovkos patikros posto.

Liudininkai teigė, kad sprogimas buvo girdimas ir tolesniuose rajonuose. Iš pradžių buvo pranešta apie tai, kad sprogo ne degalinė, o reaktyvus sviedinys.

18 val. 05 min. Ukraina dar aktyviau ima kovoti su ekstremistais. 9 kelio postuose aplink Kijevą aktyviau tikrina įvažiuojančius automobilius. Ypač didelį dėmesį ketinama skirti automobiliams su rusiškais numeriais. Turima informacijos, kad prie Kijevo nori priartėti ne tik ekstremistai, bet ir „tituškos“, kurių tikslas - kelti neramumus Kijeve.

Kiekviename poste ne mažiau šeši darbuotojai prižiūri tvarką.

17 val. 34 min. Partijos „Svoboda“ narys Jurijus Sirotiukas teigia, kad Rusija į Ukrainą karius įves gegužės 5-osios vakarą, apie 19 val.

Taip jis parašė savo socialiniame tinkle „Twitter“, rašo glavcom.ua.

„Yra informacijos, jog jau 19 val. iš Antracyto pusės Rusija į Ukrainą pasiųs karius. Ten siena neapsaugota, prie jos keliauja ginkluoti rusai“, – parašė politikas.

17 val. 28 min. JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pirmadienį pasisiūlė tarpininkauti, kad padėtų išspręsti tebegilėjančią krizę Ukrainoje.

„Aptariau šį reikalą su visomis susijusiomis šalimis: Ukrainos vadovais, Rusijos Federacijos, Europos Sąjungos vadovais ir amerikiečiais“, – sakė Ban Ki-moonas Abu Dabyje.

„Aš raginu šias keturias šalis spręsti problemą taikiomis priemonėmis, ir esu pasirengęs atlikti savo vaidmenį, jei reikėtų“, – pridūrė jis.

17 val. 08 min. Aukščiausiosios Rados vicepirmininkas Ruslanas Košulinskis teigia, kad diversiniės grupės jau persimetė ir į Vakarų Ukrainos teritoriją.

16 val. 35 min. Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad iš stambaus kalibro kulkosvaidžio separatistai prie Slovjansko numušė jų sraigtasparnį Mi-24. Tai įvyko apie 14 val. 30 min. vietos laiku. Aukų nėra.

Sraigtasparnis buvo numuštas, kai artėjo prie taikinio. Jis nukrito į upę. Antiteroristinio centro brigada evakavo lakūnus į stovyklą. 

16 val. 20 min. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniais duomenimis, bendras teroristų, šiuo metu veikiančių Slovjansko rajone, skaičius siekia 1,5 tūkst. žmonių.

16 val. Separatistai praneša, kad prie Slovjansko iš jų pusės žuvo apie 20 žmonių.

15 val. 55 min. Didžiausias Ukrainos bankas „Privatbank“ laikinai uždarė savo padalinius separatistų apsiaustuose Donecke ir Luhanske. Finansų institucija nurodo nebegalinti vykdyti perlaidų regionuose, kuriuose veikia nusikaltėliai ir galėtų „kilti pavojus darbuotojų gyvybėms“. Apie tai praneša „Reuters“. 

„Šiuo metu susidariusios situacijos metu negalime ir neturime teisės versti žmonių eiti į darbą Donecko ir Luhansko regionuose, kur ginkluoti asmenys laužiasi į banko padalinius ar užgrobia inkasatorių furgonus“, - teigia „Privatbank“ oficialiame pareiškime. 

Bankas nurodo, kad klientai prie savo sąskaitų galės ir toliau prisijungti internetu ar per mobiliuosius prietaisus, atsiskaityti mokėjimo kortelėmis parduotuvėse, vykdyti operacijas be grynųjų pinigų savitarnos terminaluose. 

„Per pastarąsias 10 dienų Donecko ir Luhansko miestuose buvo kėsintasi į 38 bankomatus, 24 banko padalinius ir 11 inkasatorių furgonų“, - teigia „Privatbank“. 

15 val. 53 min. Luhansko apskrities Slavianoserbsko rajono milicijos skyrius pranešė, kad derybos su jį bandžiusiais separatistais baigėsi, iš pastato pasitraukė visi pašaliniai asmenys. Skyriaus viršininkas kreipėsi pagalbos į medikus - jis patyrė galvos traumą.

15 val. 35 min. Ukrainos Donecko srityje per intensyvius mūšius prie Slovjansko pirmadienį žuvo keturi žmonės, dar 30 sužeista, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos (VRM) spaudos tarnyba. 

Pasak šios žinybos, vienas žmogus žuvo, kai tarp kontrolės postų „Slovjansk“ ir „Dolina“ buvo apšaudytas mikroautobusas, kuriuo vežti sužeisti prie Slovjansko Ukrainos VRM kariai. Žuvo grupę lydėjęs VRM pareigūnas. 

Ministerija dar nurodė, kad promaskvietiškieji maištininkai, kontroliuojantys šį miestą, civiliais žmonėmis naudojasi kaip skydais bei šaudo iš pastatų, kurių kai kurie dega. 

Dar pranešama kad yra civilių aukų, bet skaičių nepateikiama. 

14 val. 59 min. Vokietija įsitikinusi, kad referendumas, kurį sekmadienį planuoja surengti prorusiški separatistai Ukrainos pietrytiniame Donecko mieste, prieštarautų šalies konstitucijai ir dar labiau pablogintų padėtį, pirmadienį pareiškė kanclerės Angelos Merkel atstovas. 

Donecke vietos administracijos pastatus užėmę aktyvistai paskelbė įkūrę „liaudies respubliką“ ir nori surengti referendumą dėl atsiskyrimo nuo Kijevo gegužės 11 dieną. Toks žingsnis sukomplikuotų Ukrainos prezidento rinkimus, kurie turėtų vykti gegužės 25 dieną. 

„Toks referendumas, prieštaraujantis Ukrainos konstitucijai, neapramins padėties, tik dar labiau ją eskaluos“, – atstovas Steffenas Seibertas sakė per spaudos konferenciją, pridūręs, kad tą balsavimą inicijuojantys žmonės neturi demokratinio legitimumo. 

14 val. 42 min. Keli žmonės žuvo per įnirtingus pirmadienio susirėmimus prorusiškų separatistų kontroliuojamo Rytų Ukrainos Slovjansko miesto prieigose, kovos veiksmų zonoje žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. 

„Esama žuvusiųjų“, – sakė A.Avakovas vyriausybinių pajėgų patikros poste, esančiame už šešių kilometrų nuo beveik dvi valandas trukusio susirėmimo vietos. 

Ministras kol kas negalėjo pasakyti, kuri pusė patyrė nuostolių, bet AFP reporteris matė greitosios pagalbos automobilius, kurie vežė aštuonis karius. Vadai sakė, kad tie kariai buvo sužeisti. 

Ligoninės pareigūnai pranešė apie vieną žuvusią mergaitę, bet detalių nepateikė. 

Sukilėliai žurnalistams sakė, kad mūšiai vyksta ir prie pietinio įvažiavimo į miestą, kur kariškiai naudoja sraigtasparnius ir raketas. 

Vienas Ukrainos pajėgų vadas sakė, kad naudojami automatai ir sunkioji ginkluotė. Manoma, kad tai yra šarvuočiai, kuriuos sukilėliai užgrobė praėjusį mėnesį, taip pat – kiti didelio kalibro ginklai ir minosvaidžiai. 

Minėtas vadas taip pat sakė, kad su sukilėliais „yra čečėnų“, patvirtindamas pačių sukilėlių informaciją, kad jie sulaukė pastiprinimo – kovotojų iš Rusijos kontroliuojamo Krymo ir Čečėnijos. 

„Jie su mumis kariauja, mūsų pačių teritorijoje, – žurnalistams sakė A.Avakovas. – Mano misija yra eliminuoti teroristus“. 

Ministras ir vadai nurodė, kad ukrainiečių pajėgos, vis glaudžiau apjuosiančios ginkluoto sukilimo Rytų Ukrainoje epicentrą Slovjanską, vengia šaudyti į civilius gyventojus. 

„Vienintelė taktika yra po truputį eiti į priekį, Slovjansko centro link“, – sakė A.Avakovas. Sukilėliai yra užsibarikadavę rotušėje ir saugumo tarnybos SBU pastate. 

Ukrainos nacionalinės gvardijos vadas Stepanas Poltorakas, kuris buvo su A.Avakovu tame patikros poste, sakė: „Užblokavome juos (Slovjansko) centre“. 

Tačiau jis pridūrė: „Mūsų priešininkai yra gerai parengti ir gerai aprūpinti. Jie daro visa, ką gali, kad priverstų mus griebtis sunkiųjų ginklų, bet mes to nedarysime, kad apsaugotume civilius gyventojus“. 

14 val. 37 min. Ukrainos pajėgos visiškai apsupo Slovjanską žiedu, diversantų pajėgos traukiasi gilyn į miestą. Įvažiavimai į Slovjanską užblokuoti bet kokioms transporto priemonėms. Slovjansko televizijos centrą vėl pilnai kontroliuoja Ukrainos pajėgos.

14 val. 35 min. Pietinės Ukrainos Odesos mieste laidojant per penktadienio riaušes žuvusį regioninės tarybos narį Viačeslavą Markiną, prorusiškai nusiteikę protestuotojai grasina užimti miesto administracinius pastatus, informuoja „Associated Press“. 

V.Markinas, pastaruoju metu atvirai pasisakydavęs prieš Kijevo vyriausybės valdymą, nuo patirtų nudegimų mirė sekmadienį. 

Laidotuvių procesijos metu maždaug 300 prorusiškai nusiteikusių protestuotojų skandavo „Didvyris!“ ir grasino užimti Odesos regiono administracijos pastatą. Daugelis mitinguotojų į atlapus buvo įsisegę juodai oranžines juosteles - Šventojo Jurgio kaspiną, kuris pastaruoju metu tapo Ukrainos separatistinio judėjimo simboliu.

14 val. 10 min. Ukrainos saugumas iš teroristų konfiskavo 1,5 kg radioaktyvaus urano-235. Jį teroristai iš separatistinės Moldovos Padniestrės respublikos bandė įvežti į Rytų Ukrainą.

14 val. Ukrainos laikinasis vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas ir jo kabinetas gegužės 13 dieną Briuselyje susitiks derybų su 28 narių Europos Komisija, pirmadienį paskelbė Bendrijos vykdomoji institucija. 

„Europos Komisija pasiryžusi padėti Ukrainai ir užtikrinti, kad Ukraina gautų visą jai reikalingą pagalbą trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu“, – rašoma Europos Komisijos paskelbtame pareiškime. 

13 val. 55 min.  Rusija pirmadienį įspėjo, kad nesustabdžius didėjančių neramumų Ukrainoje, iškils grėsmė taikai visoje Europoje, ir apkaltino Ukrainos ultranacionalistus „didžiulio masto“ teisių pažeidimais. 

„Ukrainos žmonių ir tarptautinės bendrijos bendros pastangos turi kiek įmanoma greičiau padaryti galą rasizmui, ksenofobijai, etniniam nepakantumui (ir) nacių šlovinimui“, – sakoma pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame dokumente. 

„Alternatyva yra pilna tokių destruktyvių pasekmių Europos taikai, stabilumui ir demokratinei raidai, jog yra absoliučiai būtina užkirsti jai kelią“, – pažymima jame. 

Dokumente taip pat pabrėžiama, kad „ultranacionalistų, ekstremistų ir neonacių“ jėgos įvykdė „daugybę“ teisių pažeidimų Ukrainoje. 

13 val. 42 min. Slovjanske iš teroristų nelaisvės išvaduotas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnio Mi-24 kapitonas Jevgenijus Krasnokutskis, gegužės 2 d. naktį patruliavęs Slovjansko rajone ir numuštas separatistų.

13 val. 35 min. Mūšis vyksta prie Slovjansko esančiame Semionovkos kaime. Kaip praneša vietos portalas, neseniai persvarą turėjo teroristų pusė, bet pas ukrainiečius ką tik atvyko pastiprinimas su daugiau karinės technikos.

Vietoje dirbantis žurnalistas Aleksandras Kocas patvirtino, kad vyksta aktyvus susišaudymas, iš vietos išvežami sužeistieji.

Kanonados girdėti ir mieste, be to, kaukia civilinės gynybos sirena, be perstojo skamba bažnyčių varpai.

13 val. 18 min. Slovjansko pakraštyje prasidėjo nuožmus mūšis tarp antiteroristinę operaciją vykdančių Ukrainos pajėgų ir diversantų. Pasak vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo, yra žuvusių Ukrainos karių.

„Tikslus žuvusiųjų skaičius šiuo metu tikslinamas“, – sakė A.Avakovas.

Per antiteroristinę operaciją buvo aptikta ypač gerai ginkluotų teroristų grupuotė, turinti sunkiąją ginkluotę, šaudanti iš stambaus kalibro ginklų, naudojanti minosvaidžius ir kitokią techniką.

Sužeistų yra iš abiejų pusių, iš ukrainiečių – iki 8 žmonių.

Mūšis prasidėjo apie 10 val. 45 min. Pasak A.Avakovo, Ukrainos pajėgoms priešinasi apie 800 žmonių.

13 val. 08 min. Donecko apskrityje prie pasienio punkto pirmadienio rytą apie 20 ginkluotų vyrų su keturiais automobiliais užpuolė Ukrainos pasienio tarnybos automobilį, kuriuo buvo vežamas sulaikytasis. Sulaikytasis buvo atimtas, o kartu ir dalis pasieniečių ginklų.

12 val. 57 min. Igorio Girkino („Strelkovas“, „Strelok“) vadovaujama diversantų grupė planuoja iš šachtų pavogti sprogmenis ir susprogdinti prie Donecko esančią Karlovsko vandens saugyklą, išsiaiškino Ukrainos saugumas. Diversantai baugina šachtininkus Dešiniuoju sektoriumi, sakydami, kad granatomis užmėtys šachtas su visais jose dirbančiais žmonėmis, ir ragina streikuoti.

12 val. 50 min. Luhansko apskrities Sverdlovsko mieste septyni ginkluoti vyrai užgrobė sunkvežimius KamAZ ir ZiL. Automobiliu jie užtvėrė kelią prieš važiuojančius sunkvežimius ir privertė sustoti. Tada, grasindami ginklais, kovotojai išstūmė vairuotojus ir automobilių ir nuvažiavo.

12 val. 38 min. Prezidentas Oleksandras Turčynovas sakė Ukrainos televizijai, jog aplink sostinę buvo įkurti patikros postai, baiminantis, kad Rusijos slaptųjų tarnybų agentai gali imtis provokuojančių veiksmų gegužės 9-ąją, kai abiejose šalyse minimos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinės. 

„Faktiškai vyksta karas prieš mus ir turime būti pasiruošęs atremti šią agresiją“, – pabrėžė O.Turčynovas, paskelbęs kovinę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų parengtį ir sugrąžinęs privalomąją karinę tarnybą, baiminantis Rusijos invazijos. 

12 val. 27 min. Ginkluoti kovotojai užpuolė Luhansko apskrities Slavianoserbsko rajono milicijos skyrių. Su jais pasikalbėti išėjęs viršininkas buvo pargriautas ir sumuštas.

Šiuo metu ginkluoti asmenys stovi aplink skyrių, o žmonės be ginklų kartu su skyriaus viršininku nuėjo į jo kabinetą, ten vyksta derybos, kad būtų išvengta pastato šturmo, šaudymų, kraujo praliejimo ir aukų.

Slavianoserbskas - tai miesto tipo gyvenvietė, administracinis Slavianoserbsko rajono centras. 

12 val. 20 min. Vokietija siekia antro diplomatinių derybų Ženevoje rato, siekdama sustabdyti smurtą Ukrainoje. 

Užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris ARD televizijai vėlai sekmadienį sakė, kad visos šalys privalo siekti grįžimo prie praėjusį mėnesį Šveicarijoje pasiekto susitarimo, kuriuo visos šalys raginamos sudėti ginklus. 

F.-W.Steinmeieris sakė, jog naujų derybų reikia po pastarojo meto smurto, kad būtų pateikta „aiški išvada dėl to, kaip šį konfliktą galima sustabdyti“. 

Pasak jo, jis siekia susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, Europos Sąjunga (ES) ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO). 

F.-W.Steinmeieris vėl paragino išplėsti ESBO vaidmenį ir sakė, kad jos stebėtojai pateikė „labai svarbios“ informacijos. 

12 val. 15 min. Ukrainos Aukščiausioje Radoje užregistruotas įstatymo projektas dėl konsultacinės apklausos surengimo visoje Ukrainoje 2014 m. gegužės 25 d. Apie tai pranešama parlamento internetiniame puslapyje. Pats įstatymo projekto tekstas kol kas nepaskelbtas.

12 val. Rusijos prezidento Vladimiro Putino specialusis atstovas Vladimiras Lukinas pareiškė, kad Ukrainos situacija turi būti sureguliuota per konfliktuojančių šalių derybas.

„Istorija niekada nesustoja. Netgi labiausiai beviltiškos situacijos, krizės, politiniai ir kariniai konfliktai išsispręstų, jei būtų gera valia. Esu tik už viena - kad kovojančios Ukrainos jėgos sustotų ir pasakytų: stop, mes pasirengę vesti derybas tiek, kiek reikės, kad būtų rasti bendri sprendiniai“, - sakė V.Lukinas, dabartinę situaciją pavadinęs „mažuoju pilietiniu karu“. 

11 val. 30 min. Krymo prokurorė, kurią dėl vaikiško veidelio dievina japonų animacija besižavintys paaugliai, Natalija Poklonskaja įspėjo Krymo totorių vadą Refatą Čiubarovą, apkaltindama jį ekstremizmu, ir pagrasino paleisti Medžlisą.

11 val. 15 min. Chersone per specialią operaciją sulaikyti 36 diversantai, vykę iš Krymo į Odesą. Apie tai pranešė mero pareigas einantis Vladimiras Mikolajenka.

„Chersono stotyje įvyko speciali diversantų sulaikymo operacija. Per ją iš traukinio „Simferopolis-Odesa“ apie 23 val. buvo išsodinti ir deportuoti atgal į Krymą 36 žmonės“, - pasakojo jis.

Operacijoje dalyvavo apie 320 pasieniečių, VRM, saugumo darbuotojų, Cherosno savigynos savanorių ir ginkluotųjų pajėgų veteranų.

10 val. 40 min. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, gegužės 5-osios rytą Rusijos karių skaičius prie Ukrainos sienų ir Kryme nuo gegužės 1 dienos nėra esmingai pasikeitęs.

50 km zonoje prie valstybinės sienos su Ukraina yra iki 18 tūkst. Rusijos karių, 200 km zonoje – dar iki 20 tūkst. Kryme sutelkta apie 22 tūkst. Rusijos karių.

Pastarosiomis dienomis į Krymą permesta iki 50 karinės ir transportinės aviacijos technikos vienetų. Oficialus paaiškinimas – pasirengimas dalyvauti gegužės 9-osios parade.

Anksčiau Rusija buvo pareiškusi, kad ketina patraukti savo karius nuo Ukrainos sienos, bet nei NATO, nei Ukrainos kariškiai nepatvirtino jokių pokyčių šia linkme.

10 val. 30 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas už „teisingą“ Krymo įvykių nušvietimą slapta apdovanojo daugiau kaip 300 žurnalistų. Pagal mastą šis apdovanojimas neturi precedento. Prezidento įsakymas nr. 269 buvo pasirašytas dar balandžio 22 d., bet viešai apie jį nebuvo pranešama.

10 val. 22 min. Pirmadienio rytą Slovjanske prasidėjo koviniai veiksmai prie televizijos bokšto. Kol kas nėra patvirtintų duomenų apie sužeistuosius ar žuvusius per susišaudymą. Socialiniuose tinkluose pranešama apie mažiausiai vieną žuvusįjį iš separatistų pusės ir keletą sužeistųjų.

Naktis Slovjanske buvo gana rami, bet dviejuose patikros postuose įvyko susišaudymai. Informacijos apie sužeistus ar žuvusius iš abiejų pusių kol kas nėra.

10 val. 15 min. Krymas už prisijungimą prie Rusijos faktiškai nebalsavo – tokia sensacinga žinia pasirodė Rusijos Federacijos prezidento Pilietinės visuomenės ir žmogaus teisių plėtros klausimų tarybos puslapyje. Apie tai pranešė tsn.ua.

Informacija kardinaliai prieštarauja ankstesniems Kremliaus pateiktiems skaičiams, pagal kuriuos 97 proc. gyventojų pasisakė už Krymo prijungimą prie Rusijos Federacijos. Prezidentinės tarybos pateiktais duomenimis, į referendumą kovą dėl Krymo statuso atėjo daugiau kaip 30 proc. gyventojų. Ir tik pusė iš atėjusiųjų balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Taigi, Krymo likimą nulėmė apie 15 procentų gyventojų – prorusiškai nusiteikusi mažuma.

10 val. 05 min. Odesos srityje sudaromas armijos dalinys tesėtvarkai kontroliuoti, praneša naujienų agentūra UNN, remdamasi šio Ukrainos regiono administracijos pirmininku Vladimiru Nemirovskiu. 

„Sudarome ypatingąjį armijos dalinį, kuriame tarnaus daugiau kaip 400 žmonių. Jo uždavinys - greitai atkurti teisėtumą ir teisėtvarką srityje. Alga nedidelė, bet mes dar mokėsime papildomai iš labdaros fondo „Patriotas“, - cituoja pareigūną agentūra. 

Kaip patikslino UNN, batalioną formuoja Ukrainos gynybos ministerijos generalinio štabo viršininkas, bet jam vadovaus Odesos srities administracija. 

9 val. 55 min. 42 žmonės, sulaikyti per masinius neramumus Odesoje gegužės 2 d., pirmadienio naktį pervežti į vieną iš Centrinės Ukrainos apskričių, pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

9 val. 33 min. Donecko apskrities Novohrodovkos mieste separatsitai pagrobė penkis žmones, tarp jų buvo ir šachtininkų. Apie tai pranešė Nepriklausomos Ukrainos kalnakasių profesinės sąjungos spaudos tarnyba.

Tarp pagrobtųjų – šachtininkai Aleksandras Vovkas ir Aleksandras Gurovas, Novohrodovkos miesto tarybos deputatai Konstantinas Museiko (Tėvynės gynėjų partija), Valerijus Pavlikas (Regionų partija) ir Olehas Bubičius (Ukrainos komunistų partija).

Vėliau paaiškėjo, kad šachtininkui A.Gurovui pavyko pabėgti, o likusius keturis vyrus separatistai nuvežė į Donecko apskrities administracijos pastatą.

9 val. 25 min. Į Odesą atvyko specialios paskirties VRM padalinio „Kijev-1“ batalionas, pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. 

„Tai vienas iš padalinių, sukurtų neseniai civilių aktyvistų pagrindu. Padaliniui vadovauja išeiviai iš Odesos. Iš Odesos ir didžioji sudėties dalis. Priėmėme sprendimą siųsti vaikinus į Odesą, atsižvelgdami į norą padėti Odesai šiomis sudėtingomis dienomis“, - parašė A.Avakovas.

Odesoje paleido diversantus

Odesos teisėsaugos institucijos sekmadienio vakarą paleido 67 asmenis, kurie buvo sulaikyti per gegužės 2-osios riaušes. 

Kaip informavo žurnalistus Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos Odesos srityje atstovai, tokį sprendimą Odesos srities prokuratūra priėmė „mitinguotojų reikalavimu“. 

Savo ruožtu šaltinis teisėsaugos institucijose naujienų agentūrai „Interfax-Ukraina“ sakė, jog paleisti visi sulaikytieji. Pasak pareigūno, jie paleisti todėl, kad nespėta surengti teismo posėdžio dėl kardomosios priemonės skyrimo. „Be teismo juos vis tiek būtų reikėję paleisti“, – aiškino jis. Šaltinis patikslino, kad į laisvę išėjo tiek šalies federalizavimo, tiek vieningos Ukrainos šalininkai. 

Per masines riaušes ir gaisrą Odesoje penktadienį žuvo 46 žmonės, daugiau kaip 200 buvo sužeista. Šiame Ukrainos mieste paskelbtas trijų dienų gedulas. 

Slovjanską kontroliuoja Ukraina

Ukrainos kariuomenė sekmadienį atkirto pagrindinį kelią į prorusiškų separatistų kontroliuojamą rytinį Slovjansko miestą, pranešė sukilėliai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai, esantys prie 160 tūkst. gyventojų turinčio miesto, sakė matę septynis Ukrainos šarvuotuosius transporterius ir karius, statančius sargybos postą, blokuojantį kelią į srities pagrindinį miestą Donecką.

„Miestas visiškai apsuptas“, – sukilėlių atstovė Stela Choroševa sakė AFP.

Slovjanskas, tapęs sukilėlių aktyvumo epicentru vis didesnės sumaišties krečiamose Ukrainos rytinėse srityse, tapo pagrindiniu taikiniu per Ukrainos karinę operaciją, vyriausybinėms pajėgoms siekiant susigrąžinti kontrolę daugiau nei 12 miestų, kuriuose padėtį valdo separatistai.

Kariuomenė penktadienį suintensyvino veiksmus Slovjansko prieigose – pradėjo puolimą pasitelkusi šarvuotąsias mašinas ir sraigtasparnius, o sukilėliai sakė, jog per tą šturmą mieste žuvo bent penki žmonės.

Taip pat žuvo keturi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai, o sukilėliai numušė du sraigtasparnius Mi-24.

Susirėmimai vyko miesto pakraščiuose, o centre padėtis iki šiol išliko gana rami.

Sukilėliai užsibarikadavo užimtuose pastatuose, įskaitant miesto administracijos ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vietos padalinio būstines.

Separatistai aplink miesto centrą statė barikadas, turinčias lėtinti bet kokį galimą kariuomenės puolimą.

Virš Krymo – Rusijos bombonešiai ir naikintuvai

Keliasdešimt Rusijos lėktuvų, tarp kurių tikriausiai buvo strateginių bombonešių ir naikintuvų, buvo pastebėti virš Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio, pranešė įvykių liudininkai ir ekspertai.

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį planuoja aplankyti Krymą po Pergalės dienos parado Maskvos Raudonojoje aikštėje, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrojo pasaulinio karo metines.

Vienas vietos aviacijos ekspertas sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, jog ankstesnę dieną stebėjo virš pusiasalio pagrindinio miesto Simferopolio skraidančius karinius lėktuvus, tarp jų buvo viršgarsinių strateginių sunkiųjų bombonešių ir didelių karinių transporto lėktuvų.

Ekspertas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė taip pat matęs degalų papildymo ore lėktuvų ir naikintuvų MiG-29.

Ekspertas Aleksejus Savičius, pamatęs vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuoti tie lėktuvai, sakė, jog tarp jų buvo modernus naikintuvas „Suchoj“ Su-34.

Jis taip pat atpažino degalų cisternas ir karinius transporto lėktuvus.

Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Ukrinform“ taip pat citavo vieną informuotą karybos ekspertą Kryme, kuris pateikė panašios informacijos apie Rusijos aviacijos judėjimą šeštadienį.

„Visą šeštadienį dangus virš Krymo buvo aptemęs nuo aviacijos skrydžių. Tokios masinės dislokacijos, ko gero, nebuvo nuo vokiečių okupacijos Kryme 1941 metais“, – pabrėžė jis.

Pasak „Ukrinform“ šaltinio, iš Rusijos žemyninės dalies į Krymą atskrido kelios dešimtys naikintuvų MiG ir „Suchoj“, o tokios pajėgos apytikriai atitinka aviacijos pulko sudėtį. Agentūros pašnekovas pabrėžė, kad Kryme dislokuoti moderniausi Rusijos naikintuvai, galbūt netgi 4-osios kartos.

Liudininkai taip pat matė kelis strateginius bombonešius Tu-22M, rašo „Ukrinform“.

Pasak jų, netoli Sevastopolio esančiame Belbeko kariniame aerodrome nusileido ne mažiau kaip dešimt karinių transporto lėktuvų Il-76, atgabenusių karių ir karinės technikos.

Kuria ginkluotąjį žiedą?

„Ukrinform“ cituojamas ekspertas neatmetė galimybės, kad Rusijos karinio kontingento stiprinimas Kryme byloja apie ginkluotojo žiedo kūrimą aplink Ukrainos Pietų ir Rytų regionus, kuriuos krečia prorusiškų separatistų kurstomi neramumai.

„Dėl pastarųjų įvykių Ukrainos pietryčiuose neatmetame, kad didindama kontingentą Kryme Rusija verš ginkluotąjį žiedą, grasindama pietiniams ir rytiniams (Ukrainos) regionams“, – pažymėjo jis.

Daugelis vietos gyventojų taip pat sakė matę karinių lėktuvų, skraidančių virš pusiasalio, įskaitant Simferopolį ir kaimyninį Bachčysarajaus miestą.

„Buvo baisoka, – vietos gyventoja Arzi Chaibulajeva sakė AFP. – Vaikai buvo išsigandę.“

Pasak jos, lėktuvai skraidė žemai, o kai kurie buvo matomi papildantys degalų atsargas ore.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį atsisakė komentuoti tuos pranešimus.

Ekspertas A.Savičius irgi kėlė prielaidą, kad Maskva nusprendė smarkiai sustiprinti pusiasalyje dislokuojamas oro pajėgas.

„Rusija tikriausiai stiprina savo karinį dalyvavimą pusiasalyje“, – jis sakė AFP.

Kovą V.Putinas pasiuntė karius į Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, ir teigė, jog privalo apsaugoti vietos žmones po to, kai per provakarietiškų aktyvistų sukilimą Kijeve buvo nuverstas Maskvos palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.