Papildomi NATO kariai Rytų Europoje gali tapti nuolatiniais

Papildomi NATO kariai, pasiųsti

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 7, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:57 AM

NATO šalys mažino savo gynybos biudžetus, pasibaigus Šaltajam karui, kai jos pradėjo laikyti Rusiją savo partnere, sakė JAV generolas Philipas Breedlove'as.

Tačiau Rusijos įvykdyta „Krymo aneksija ... keičia šią dinamiką“, NATO pajėgų Europos vyriausiasis vadas pažymėjo per spaudos konferenciją po susitikimo Otavoje su Kanados premjeru Stephenu Harperiu ir kitais pareigūnais.

„Dabar labai aiškiai kalbame, kad dabartinėje padėtyje paradigma pakito; Rusija nesielgia kaip partnerė, – sakė Ph.Breedlove'as. – Manau, mums reikia peržiūrėti mūsų (galimybes) reaguoti, mūsų parengtį ir galiausiai – mūsų pajėgų paskirstymą, kad galėtume atsakyti į šią naują paradigmą, kurią matėme demonstruojamą Kryme, o dabar – prie Ukrainos rytinės sienos.“

Paprašytas atsakyti, ar dėl padėties Ukrainoje sustiprintas NATO karinis dalyvavimas su Rusija besiribojančiose Aljanso šalyse gali tapti nuolatiniu, generolas pareiškė: „Manau, jog tai turėtume apsvarstyti.“

Tačiau jis pridūrė, kad šį sprendimą priims NATO lyderiai per artimiausią viršūnių susitikimą, kur jie nagrinės klausimą, ar papildomi kontingentai yra tinkamai išdėstyti Europoje.

28 Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos narės reagavo į Rusijos intervenciją Ukrainoje, stiprindamos gynybą Rytų Europoje – siųsdamos į šį regioną karo laivus, naikintuvus ir karius.

Kol kas planuojama, kad papildomos pajėgos bus dislokuojamos iki gruodžio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.