Irako karo šešėlis vis dar kybo virš Jungtinės Karalystės

Irako karas jau seniai baigėsi, tačiau tamsus jo šešėlis vis dar lydi Jungtinę Karalystę. Irakiečių kankinimais įtariami esami ir buvę britų kariai gali stoti prieš tarptautinį baudžiamąjį teismą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-15 09:32, atnaujinta 2018-02-13 22:41

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) Hagoje iki šiol labiausiai buvo žinomas dėl liūdnai pagarsėjusių buvusios Jugoslavijos konflikto dalyvių teismo procesų, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Daily Mail“.

Šis teismas gali taikyti griežtas bausmes, o Jungtinė Karalystė dažnai pabrėždavo, kad karo nusikaltėliams jokia senatis negali būti taikoma. Tiesa, Londone, ko gero, nedaug kas tikėjosi, kad karo nusikaltimais bus įtariami patys britų kariai.

Šiuo metu pradedami išankstiniai tyrimai dėl įtarimų, kad britų kariai nuo 2003 iki 2008-ųjų kankino Irako karo belaisvius. Nederamas elgesys su sulaikytaisiais užfiksuotas ne kartą, tačiau tarptautinėje arenoje nusikaltusiems britų kariams teisingumo pavyko išvengti.

Dabar viskas gali pasikeisti, o 400 buvusių ir esamų britų karių gali tekti atsakyti už tokius kankinimus kaip kalinių mušimas, lytinė prievarta, elektros šoko taikymas ir egzekucijų imitavimas.

Bus tiriami ir 52 galimai neteisėto nužudymo atvejai.

Be to, atsakyti gali tekti ne tik patiems kariams, bet ir tiems, kurie juos pasiuntė į Iraką. Tarp įtariamųjų gali atsidurti buvę politikai, pavyzdžiui, buvę gynybos sekretoriai Geoffas Hoonas, Johnas Reidas, Desas Browne’as ir Johnas Huttonas.

Patys britų kariai ir jiems Irake vadovavę karininkai aršiai priešinasi tokiems tyrimams ir galimoms bausmėms.

„Šią bylą kurpiantys teisininkai nori diskredituoti mūsų ginkluotąsias pajėgas, pila purvą į visas puses žūtbūt mėgindami rasti priekabių“, – teigė britų pajėgoms Afganistane vadovavęs, o anksčiau Irake tarnavęs pulkininkas Richardas Kempas.

Britų karių pyktį galima suprasti – visi privatūs teismo procesai prieš juos, išskyrus pavienius atvejus Jungtinėje Karalystėje, kariams buvo sėkmingi.

Pavyzdžiui, vienoje byloje 20 irakiečių, kuriuos buvo sulaikę britų kariai, kaltino juos kankinimais. Tiesa, per teismo procesą irakiečių advokatai taip ir nepateikė tvirtų kaltinimus pagrindžiančių įrodymų.

Nors tariamų aukų artimieji ir atsiėmė kaltinimus, jiems išmokėtos 2,5 mln. svarų sterlingų (10,6 mln. litų) kompensacijos. Manoma, kad panašiems tyrimams Jungtinė Karalystė bus iššvaisčiusi daugiau nei 30 mln. svarų (127,25 mln. litų).

Šis TBT tyrimas ir su juo susiję teismo procesai gali užtrukti ne vienus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.