Sirijos režimas pradeda švęsti pergalę kare

„Žmonės jau negalvoja apie revoliuciją. Jie nori tiktai gyventi“, – tai vieno Sirijos sukilėlio žodžiai, kurie patvirtina, jog prezidentas Basharas al-Assadas, regis, laimėjo 2011-aisiais prasidėjusį karą, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis  „USA Today“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-15 09:29, atnaujinta 2018-02-13 22:41

Vos prieš metus atrodė, kad B.al-Assado vadovaujamas Sirijos alavitų mažumos režimas bus nuverstas kaip ir kiti per Arabų pavasarį kritę režimai, rašo „Lietuvos rytas".

Tačiau kai praėjusią savaitę pagal Jungtinių Tautų (JT) tarpininkaujamą susitarimą buvo baigta kovotojų evakuacija iš sukilimo širdimi tapusio Chimso miesto, jau mažai kas abejoja B.al-Assado pergale.

Sirijos vadovas pasistengė, kad kelių tūkstančių sukilėlių, kurių dauguma yra sunitai, iškeldinimas taptų akivaizdžiu jo laimėjimo įrodymu.

Kai tik iš trejus metus blokuoto miesto išriedėjo paskutiniai autobusai, čia suplevėsavo režimo vėliavos, buldozeriai pradėjo stumdyti griuvėsių nuolaužas, o turizmo ministras atvyko suskaičiuoti veikiančių viešbučių.

„Tai labai svarbūs simboliai, kurie turi parodyti, kad konfliktas greitai baigsis ir kad režimas yra vienintelė alternatyva, galinti sugrąžinti tvarką“, – analizavo britų užsienio politikos ekspertas Jamesas Denselow.

Iškart po Chimso valymo B.al-Assadas, atsakingas už 150 tūkst. žmonių mirtį, paskelbė pradedąs birželio 3-iosios prezidento rinkimų kampaniją, kurioje jis yra vienintelis realus kandidatas.

Numanomą sukilėlių pralaimėjimą lėmė daug priežasčių. B.al-Assadui padėjo sunitams priešiški kaimynai – šiitiškas Iranas ir Libano šiitų teroristinė organizacija „Hezbollah“. Iranas siuntė karininkus ir rengė mokymus, „Hezbollah“ siuntė kovotojus į mūšius.

Be abejonių, B.al-Assado režimas dėkingas ir Rusijai, kuri blokavo JT Saugumo Tarybos mėginimus įsikišti į konfliktą ir atsisakė prisijungti prie ginklų tiekimo Sirijai embargo.

Daugelis sukilėlių kaltina Vakarus dėl vengimo įsikišti. Jie sako, kad būtų seniai nugalėję B.al-Assado režimą, jei Vakarai juos būtų aprūpinę sunkiąja ginkluote, o ne tik drąsinę žodžiais.

Vis dėlto kovotojai negaili kritikos ir sau. „Sukilėlių grupuočių tarpusavio kovos atitraukė juos nuo pagrindinio tikslo – nuversti režimą“, – neslėpė sukilėlių aktyvistas Ammaras al-Hosnas.

Nors kovotojai pripažįsta bent jau simbolinę B.al-Assado pergalę, jie mano, kad režimas sukilėlių pasitraukimą iš Chimso pervertina.

Anot kovotojų, už B.al-Assado išlikimą atsakingos jėgos negyvuos amžinai, o joms pasitraukus iš Sirijos pasipriešinimas vėl atgims – mat tiek sukilėliai, tiek režimo rėmėjai neįsivaizduoja susitaikymo.

„Kaip mes galėsime atleisti vieni kitiems už visus tuos prievartavimus ir žudymus per šį karą? Revoliucija labai nutolo nuo pirminės svajonės apie demokratiją ir virto regioniniu karu“, – pažymėjo į Libaną pabėgęs Sirijos aktyvistas Abu Obeida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.