Ukrainos rytus drebina teroras: be gailesčio sušaudytas žmogus

19 val. 45 min. Lugansko srities Vidaus reikalų ministerijos vyriausiąją valdybą užėmė separatistai ir paskyrė čia savo valdžią, skelbia unian.net.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 18, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:57 PM

Grupė žmonių įėjo į pastatą, o vienas jų, prisistatęs Jurijumi Ivakinu, pareiškė esąs Lugansko liaudies respublikos vidaus reikalų ministras.

17 val. 32 min. Portalas unian.net pranešė, kad Luganske teroristai apšaudė transformatorines. Dėl to sustojo geležies lydinių gamyklos darbas. Dvi transformatorinės buvo apšaudytos iš automatų. Dėl to kilo gaisras. Tai nutiko apie trečią valandą nakties. Kad gaisras neišsiplėstų, darbininkai visiškai nutraukė elektros tiekimą.

15 val. 09 min. Pranešta, kad organizacijos „Donecko liaudies respublika“ kovotojai šeimos narių akivaizdoje sušaudė Donecko srities gyventoją. Ūkininką jie įtarė palaikant ryšius su „Dešiniuoju sektoriumi“.

12 val. 20 min.

Portalas unian.net pranešė , kad visą naktį prie Slavjansko plytų gamyklos veikė specialiosios tarnybos ir artilerija. Ryte darbo ėmėsi žvalgai. „Kaip pranešė šio mūšio dalyvis, teroristai neteko apie 100 žmonių“, - skelbia žurnalistas Akradijus Babčenko.

11 val. 51 min.

Prorusiški aktyvistai praneša apie naujus mūšius jų kontroliuojamame Slovjansko didmiestyje. Sukilėliai atrėmė Ukrainos vyriausybinių pajėgų puolimą ir nukovė septynis užpuolikus, sekmadienį agentūrai „Interfax“ sakė save „liaudies meru“ pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas. Kijevas oficialiai šių duomenų nepatvirtino.

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arsenijaus Avakovo teigimu, vyriausybei ištikimi nacionalinės gvardijos nariai buvo užpulti gerai ginkluotų prorusiškų kovotojų. Vienas užpuolikas esą nušautas, o kitas suimtas.

Nacionalinė gvardija Kijeve informavo, kad kai kurie jos nariai šeštadienį Donecko regione perbėgo į prorusiškų jėgų pusę. Prieš juos pradėtas tyrimas dėl išdavystės.

Skundžiasi paramos trūkumu

„Donecko liaudies respublikos“ separatistų vadas, Rusijos pulkininkas Igoris Strelkovas paskelbė, jog yra nusivylęs tuo, kad neatsiranda savanorių, norinčių kovoti už Rytų Ukrainos atsiskyrimą.

Šią savaitę Ukrainos saugumo tarnyba pranešė, jog I. Strelkovas yra rusų diversinės grupės rytinėse Ukrainos srityse vadovas. Ši grupė terorizuoja vietos gyventojus, užiminėja administracinius pastatus ir destabilizuoja politinę padėtį rytinėse Ukrainos srityse.

Kaip pranešė Saugumo tarnybos spaudos centras, I. Strelkovas yra Rusijos pilietis, Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios paskirties pajėgų karinininkas Igoris Strelkovas.

Balandžio 15 dieną Ukrainos saugumo tarnyba iškėlė I. Strelkovui baudžiamąją bylą dėl tyčinės žmogžudystės organizavimo bei veiksmų, nukreiptų prieš Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą bei neliečiamumą, taip pat dėl diversinės griaunamosios veiklos ir masinių neramumų organizavimo.

Šaudo į praeivius

Donbase šaudoma į žmones gatvėse, tarp sužeistųjų – moterys ir vaikai. Naujienų agentūra unian.net praneša, jog iš pravažiuojančio automobilio imta šaudyti į viešojo transporto stotelėje stovėjusius žmones. Sužeistas ketverių berniukas ir jo močiutė. Luganske šauta į lengvąjį automobilį, kurio vairuotojas nesustojo prie separatistų pertvarų.

Bėglį pavijus, šautą į jo vairuotoją. Jis sužeistas į nugarą. Rimtų sužalojimų patyrė drauge važiavę keleiviai. Sužeistos ir pro šalį ėjusios niekuo dėtos moterys.

„Jei nebus imtasi skubių ir adekvačių veiksmų, bijau, kad šalis atsidurs tokioje situacijoje, iš kurios nebeturės galimybės grįžti“, - teigia Jungtinių Tautų pareigūnas Ivanas Simonovičius. Taip jis apibūdina vis augančią įtampą tarp saugumo pajėgų ir prorusiškų separatistų.

I.Simonovičius teigia užfiksavęs daugybę grobimo, kankinimo ir žudymo atvejų pietų ir rytų Ukrainoje, rašo bbc.co.uk. Ir nors nusikaltimai – abipusiai, JT atstovas sako, kad vis dėlto didžioji dalis jų padaryta separatistų.

Antrasis „apskritojo stalo“ susitikimas – be rezultatų

Be apčiuopiamų rezultatų baigėsi ir antrasis „apskritojo stalo“ susitikimas konfliktui Ukrainoje sureguliuoti. Tačiau stebėtojai po šeštadienį Charkove vykusių derybų kalbėjo apie daug geresnę pokalbių atmosferą.

Vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas paskelbė apie tolesnius „apskritojo stalo“ susitikimus, kad būtų išlaikyta šalies vienybė, kuriai kyla grėsmė dėl prorusiškų separatistų veiksmų. Pirmoji „apskritojo stalo“ diskusija trečiadienį buvo surengta Kijeve. Tačiau nei tada, nei dabar kovingieji separatistai į pokalbius nebuvo pakviesti.

Šį kartą pokalbiai buvo atviresni, nes juose dalyvavo opozicijos ir rusų vyraujamų regionų atstovai, sakė buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas.

A.Jaceniukas pasisakė už ypatingą rusų kalbos apsaugą ir „valdžios decentralizaciją“ – taigi už kompetencijų perdavimą regionams. „Mes esame pasirengę daryti viską dėl Ukrainos valstybės vienybės“, – pabrėžė jis.

Kitas susitikimas ateinantį trečiadienį numatytas Čerkasuose, esančiuose už 200 km į pietus nuo Kijevo.

Tuo tarpu likus savaitei iki gegužės 25-ąją numatytų prezidento rinkimų Rinkimų komisija šeštadienį pripažino dideles problemas šalies rytuose, kur vyksta susirėmimai. Dėl mūšių tarp vyriausybinių pajėgų ir gerai ginkluotų rusų separatistų neįmanoma protingai rengtis ir organizuoti balsavimą Donecko ir Luhansko srityse, įspėjo Rinkimų komisija.

Ji paragino laikinąjį prezidentą Aleksandrą Turčynovą garantuoti rinkimų biurų darbą ir piliečių teisę dalyvauti balsavime.

JT vertinimu, nuo konflikto pradžios žuvo apie 250 žmonių. Tačiau Slovjansko meru save pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas šeštadienį pareiškė, kad vyriausybinės pajėgos šalies Rytuose patyrė gerokai didesnių nuostolių nei pripažįsta.

Anot jo, nuo gegužės pradžios nužudyta, sužeista arba į nelaisvę paimta mažiausiai 650 žmonių. Tarp žuvusiųjų esą yra CŽV, FTB ir Ukrainos slaptosios tarnybos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.