Rusijos agresija spartina NATO ir Ukrainos bendradarbiavimą

Lietuva, Lenkija ir Ukraina artėja prie susitarimo turėti bendrą kovinį vienetą. Tai paaiškėjo antradienį, kai Ukrainos gynybos ministras Michailas Kovalis pasirašė tokio susitarimo projektą. Pagal šią idėją, būtų sukurta bendra trijų kariuomenių brigada. Tai paspartintų ukrainiečių žingsnius Vakarų link.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2014, 5:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:26 AM

Planas sukurti trišalę karinę brigadą pirmą kartą įstrigo 2009 metais dėl tuometinės Ukrainos vyriausybės abejingumo projektui ir iškilusių sunkumų Lietuvos ir Lenkijos santykiuose. Tačiau praėjusį mėnesį Varšuva pranešė, kad projektas atnaujinamas.

Tokio junginio sudarymas sustiprintų NATO pajėgumus abiejose rytinės Aljanso sienos pusėse ir dar labiau priartintų Ukrainą prie Vakarų.

Dabartinė Ukrainos krizė suteikė naują impulsą brigados formavimui.

Ukraina ir Lenkija karinius ryšius plėtojo ir praeityje. Irako karo metu maždaug 1600 ukrainiečių veikė Lenkijos karinės vadovybės žinioje, be to, Kijevas bendradarbiavo su Varšuva NATO taikos palaikymo operacijos metu Kosove.

Konfliktas į rytus nuo Lenkijos sienos paskatino Varšuvą aktyviau reformuoti ir stiprinti savo karines pajėgas.

Patvirtinus 31 mlrd. eurų karinių išlaidų programą, Lenkija taps viena iš 5 NATO narių, gynybai skiriančių 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto. Neseniai vyriausybė paskelbė planus reformuoti ir padidinti šalies karinį rezervą, bendroms karinėms pratyboms į Lenkiją taip pat atvyko 12 JAV karinių oro pajėgų naikintuvų ir 300 asmenų aptarnaujančio personalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.