Čečėnai Donecke jau baugina kraujo kerštu

Blogiausiai saugoma paslaptis – taip vadinamas faktas, kad Rytų Ukrainoje kariauja smogikai iš Rusijos. Donecke kariaujantys čečėnai patvirtino, jog atvyko gavę savo prezidento Ramzano Kadyrovo įsakymą, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „New York Times“, „Financial Times“ ir „Newsru.com“ informacija.

Ir patys čečėnai neslepia į Donecką atvykę, kai gavo R.Kadyrovo įsakymą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ir patys čečėnai neslepia į Donecką atvykę, kai gavo R.Kadyrovo įsakymą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 7:55 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:09 AM

Antradienio popietė Donecke. Po alinančių susirėmimų su Ukrainos kariuomene prie ligoninės ilsisi vadinamosios Donecko liaudies respublikos kovotojai.

Vyrų rankose automatiniai šautuvai, kai kurie – su kruvinais tvarsčiais.

„Mūsų prezidentas davė įsakymą. Jie pakvietė mus ir mes atvykome“, – kalbėdamas su Vakarų žurnalistais atviravo kovotojas, prisistatęs kaip 33 metų Zelimchanas.

Jis neslėpė, kad į Donecką prieš savaitę atvažiavo iš Rusijai priklausančios Čečėnijos sostinės Grozno. Jis ir dar 33 kovotojai į Ukrainą pateko per Rusijos Rostovo sritį ir priklauso dariniui, pavadintam „Laukine divizija“ („Dikaja divizija“).

Keršys Ukrainos kariams

„Mes sulaukėme kvietimo padėti savo broliams“, – ištarė kitas kovotojas ir prisipažino, kad taip pat atvyko iš Grozno ir yra Antrojo Čečėnijos karo, vykusio 1999 metais, veteranas.

Po aršių šios savaitės susirėmimų prie Donecko oro uosto, kur buvo nukauta mažiausiai pusšimtis separatistų, čečėnai Ukrainos kariams žada kerštą.

„Jie nužudė vieną mūsiškį. Mes to nepamiršime. Už mūsų brolį nužudysime šimtą, – širdo 30-metis Magomedas, ant kurio krūtinės ištatuiruotas vilkas. – Mūsų tauta tiki kraujo kerštu.“

Pasuose – Maskva ir Groznas

Šis čečėnų pokalbis su JAV dienraščio „New York Times“ ir britų leidinio „Financial Times“ žurnalistais dar kartą patvirtino įtarimus, kad Ukrainos separatistams talkina atvykėliai iš Rusijos.

Doneckiečiai žurnalistams pasakojo, kad sutiko atvykėlių ir iš kitų Rusijos Federacijos regionų – Pietų Osetijos, Tadžikistano.

Įrodymų apie užsieniečių dalyvavimą šią savaitę pateikė ir teisėtas Donecko meras Oleksandras Lukjančenka.

Anot jo, mažiausiai aštuoni per susirėmimus sužeisti kovotojai turėjo Rusijos pasus. Juose nurodyti miestai – Maskva, Groznas ir Čečėnijos miestas Gudermesas.

Tiesa, kalbas apie Rusijos piliečių įsitraukimą paskatino ir patys kovotojai. Keletas jų pasirodė per CNN ir kitus Vakarų šalių transliuotojus.

„Mes esame savanoriai čečėnai, afganai ir musulmonai, kurie atvyko ginti Rusijos, ginti rusų“, – prieš kameras didžiavosi jie.

R.Kadyrovas niekuo dėtas?

Pasirodžius žinioms apie Rusijos piliečių dalyvavimą Ukrainos konflikte, tiek Maskva, tiek jos dosniai finansuojamas R.Kadyrovo režimas suskubo neigti savo vaidmenį.

„Jeigu jie yra čečėnai, jie yra Rusijos Federacijos piliečiai. Mes negalime kontroliuoti, kur vyksta mūsų piliečiai“, – tvirtino Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Jeigu kas nors konflikto zonoje matė čečėną, tai yra jo asmeninis reikalas. Mes negalime ir neturime žinoti, kurie iš jų ir kur važiuoja“, – tarsi aidas atkartojo R.Kadyrovas.

Tačiau Ukrainos valdžia tokius pasiteisinimus atmeta. „Yra pagrindo tvirtinti, kad į Ukrainos teritoriją pasipylusius teroristus tiesiogiai organizuoja ir finansuoja Kremlius bei Rusijos specialiosios pajėgos“, – paskelbė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.