Sraigtasparnį prie Slovjansko numušę teroristai - sunaikinti

Prie Slovjansko teroristai numušė Ukrainos nacionalinės gvardijos sraigtasparnį Mi-8, skraidinusį maisto produktus miestą apsupusiems kariams, kuriame iš viso buvo 13 žmonių - 6 Nacionalinės gvardijos ir 6 specialiojo padalinio „Berkut“ atstovai, taip pat generolas. Išgyventi pavyko tik vienam kariui, jo būklė – sunki. Tarp žuvusių – ir generolas Volodymyras Kulčyckis. Atsakydamos į teroristų veiksmus Antiteroristinės operacijos pajėgos pasitelkė artileriją ir aviaciją ir apšaudžiusios teritoriją iš oro sunaikino teroristų grupuotę.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-05-29 08:47, atnaujinta 2018-02-13 10:09

16 val. 55 min. Donecke teroristai iš vadinamojo „bataliono Vostok“ apsupo Donecko srities administracijos pastatą, užimtą „Donecko liaudies respublikos“ apsišaukėlių, ir areštavo kai kuriuos jų atstovus.

Apie 14 val. prie administracijos pastato atvažiavo sunkvežimių „Kamaz“ ir karinių šarvuočių kolona. Teroristai apsupo pastatą, įėjo į vidų ir pareikalavo „Donecko liaudies respublikos“ atstovų palikti patalpas. Taip pat jie areštavo kelias dešimtis separatistų atstovų.

Liudininkai tvirtina, kad taip „Vostok“ kovotojai neva išreiškė protestą prieš „Donecko liaudies respublikos“ atstovų plėšikavimą ir išdavystes.

16 val. 03 min. Nacionalinė gvardija pareiškė, kad kovotojų grupė, prie Slovjansko numušusi Ukrainos sraigtasparnį Mi-8, buvo sunaikinta antiteroristinės operacijos pajėgų.

„Atsakydamos į teroristų veiksmus Antiteroristinės operacijos pajėgos pasitelkė artiileriją ir aviaciją ir apšaudė teritoriją, iš kurios buvo šaudoma. Taip nusikaltėlių grupė, dalyvavusi apšaudyme, buvo sunaikinta“, - teigiama pranešime.

15 val. 55 min. Ukrainos saugumiečiai sulaikė kovotoją, kuris per apklausą papasakojo, kad buvo specialiai apmokomas karinėje stovykloje Rusijos Rostovo srityje. Ukrainos pilietis karinį parengimą įgijo kartu su Rusijos kariškiais.

Iš teroristo buvo konfiskuotas automatas „Kalašnikov“ su granatsvaidžiu, šoviniai, rankinis prieštankinis granatsvaidis RPG-26 „Mucha“.

15 val. 22 min. Donecko liaudies respublikos premjeru save vadinantis Rusijos pilietis Aleksandras Borodaj pranešė, kad tarp žuvusiųjų Donecko oro uoste kovotojų mažiausiai 33 yra Rusijos piliečiai.

„Visi žuvusieji atpažinti, Šiandien mes iš morgo išsiųsime 33 žmones jų artimiesiems. Mes turime ryšį su visais giminaičiais“, - sakė A.Borodaj.

Dar apie 15 žuvusiųjų kūnų yra likę prie oro uosto – jų neleidžia atsiimti Ukrainos nacionalinės gvardijos kariškiai.

15 val. 10 min. Nacionalinės gvardijos spaudos tarnyba praneša, kad, teroristams numušus jų sraigtasparnį Mi-8, iš viso žuvo 12 žmonių.

Tarp žuvusiųjų – 6 Nacionalinės gvardijos kariai, įskaitant sraigtasparnio ekipažą, ir 6 specialiojo padalinio „Berkut“ atstovai. Vienas Nacionalinės gvardijos karys liko gyvas ir yra sunkios būklės.

Nacionalinė gvardija taip pat patvirtino, kad tarp žuvusiųjų yra ir Ukrainos nacionalinės gvardijos Karinio ir specialiojo parengimo valdybos generolas majoras Sergejus Kulčyckis.

Teroristai sraigtasparnį sugebėjo numušti apie 12 val. 30 min., iškraunant jo atskraidintus produktus ketvirtajame patikros poste prie Slovjansko.

15 val. 02 min. Ukrainos sieną Donecko ir Luhansko srityse neteisėtai perėjo 4,5 tūkst. kovotojų iš Rusijos. Apie tai pareiškė bataliono „Azov“ vado pavaduotojas Jaroslavas Gončaras. „Tie kovotojai – tai padugnės iš visos buvusios Sovietų Sąjungos“, - sakė jis spaudos konferencijoje.

14 val. 29 min. Antiteroristinės operacijos spaudos atstovas Vladislavas Selezniovas patikslino, kad numušus sraigtasparnį prie Slovjansko, žuvo ne 14, o 10 kariškių.

„Aš patvirtinu, kad šiandien Slovjansko rajone buvo numuštas sraigtasparnis. Tikslinama, iš kokio ginklo: ar iš granatsvaidžio, ar iš PZRK. Sraigtasparnis priklausė Ukrainos nacionalinei gvardijai. Jame buvo personalas, kuris vežė maisto produktus į patikros postus. Informacija apie nukentėjusiuosius tikslinama. Aš girdėjau, ką sakė O.Turčynovas, bet, pagal mano informaciją, viduje buvusių žmonių skaičius – 10“, - sakė V.Selezniovas.

14 val. 20 min. Rusijos žurnalistas Artiomas Ševčenka socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad numuštasis transporto sraigtasparnis Mi-8 taip pat gabeno maisto produktus, geriamąjį vandenį ir neperšaunamas liemenes. 

„Nutūpė normaliai, iškrovė krovinį, paėmė karius, skridusius pailsėti, ir po kelių minučių po pakilimo sprogo... (Į jį pataikė) raketa arba granatsvaidžio šūvis... Įsirėžus į žemę sprogo (degalų) bakai“, – rašė jis.

Savo ruožtu Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbęs Viačeslavas Ponamariovas anksčiau pranešė, kad separatistų kovotojai Slovjansko prieigose numušė vieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnį. 

„Prie Slovjansko buvo numuštas iš viso vienas priešo sraigtasparnis“, – jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“. 

Sukilėlių šaltiniai nurodė, kad tas orlaivis buvo numuštas virš Mandryčyno (Červonyj Moločaro) gyvenvietės netoli Slovjansko. 

Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka per spaudos konferenciją sakė, kad sukilėlių numuštas sraigtasparnis skraidino „maisto produktus ir šaudmenis į Karačuno kalvą“. 

14 val. 14 min. Donecke vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovai nuvarė greitosios medicininės pagalbos automobilį. Automobilis buvo nuvarytas iš greitosios medicininės pagalbos stoties kiemo.

13 val. 55 min. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas praneša, kad vykstant antiteroristinei operacijai teroristų gretose netekčių yra 10-20 kartų daugiau, nei Ukrainos pajėgose.

„Didžioji dalis teroristų dabar pasiduoda į nelaisvę ir „nutekina“ informaciją apie savo bendražygius, bandydami išgelbėti savo kailį. Ir kuo aktyvesnė bus antiteroristinė operacija, tuo šis procesas bus intensyvesnis“, - pažymėjo D.Tymčiukas.

13 val. 45 min. Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas patvirtino informaciją apie numuštą sraigtasparnį, kuris skraidino karius rotacijai. Sraigtasparnis numuštas iš rusiško ginklo – nešiojamo zenitinio raketinio komplekso PZRK.

„Žuvo 14 mūsų karių kartu su generolu Kulčyckiu“, - sakė O.Turčynovas ir paprašė Rados pagerbti žuvusiuosius tylos minute.

13 val. 40 min. BBC praneša, kad, teroristams prie Slovjansko numušus ukrainiečių sraigtasparnį, žuvo 14 žmonių - 13 karių ir generolas Volodymyras Kulčyckis.

13 val. 20 min.  Apie prorusiškų sukilėlių per susirėmimus Slovjansko mieste numuštą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnį pranešė ir naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) žurnalistas. 

AP reporteris matė, kaip sraigtasparnis nukrito per tame mieste vykstančias kautynes. Kol kas neaišku, kokius ginklus panaudojo jį numušę sukilėliai, taip pat kur nukrito orlaivis ir koks jo įgulos likimas. 

13 val. 15 min. Antiteroristinės operacijos vadovybė pasirengusi suformuoti koridorių, kuriuo iš Slovjansko galėtų pasitraukti taikūs gyventojais, pranešė spaudos centro vadovas Vladislavas Selezniovas.

12 val. 57 min. Prie Slovjansko numuštas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnis. Apie tai „Facebook“ iš įvykio vietos pranešė „Echo Moskvy“ žurnalistas Arkadijus Babčenka. Esą, buvo du sprogimai – vienas ore, kitas krentant. Pasak žurnalisto, tikėtina, kad iš ekipažo niekas neišgyveno.

12 val. 55 min. Ketvirtadienį teroristai suplanavę iš Slovjansko „evakuoti“ apie 200 vaikų ir išvežti į Krymą ar Pamaskvę. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas praneša, kad tokia operacija nebuvo derinama su Antiteroristinės operacijos štabu.

„Visa ši istorija panaši į suplanuotą akciją. Mes baiminamės, kad bus įvykdytos kažkokios teroristų akcijos, kad po to būtų galima suversti kaltę Ukrainos pajėgoms“, - pažymėjo D.Tymčiukas.

12 val. 45 min. Antiteroristinės operacijos štabas neigia, kad Slovjanske vykdoma pilno masto operacija, taip pat kad ten gali būti panaudotos sistemos „Grad“. Esą, ten vyksta teroristų santykių aiškinimasis. Apie tai „Ukrainskaja pravda“ pranešė antiteroristinės operacijos štabo spaudos atstovas Vladislavas Selezniovas.

„Kovotojai ėmė aiškintis tarp savęs santykius. Vyksta įtakos sferų persidalijimas, - pareiškė jis. - Ukrainos pajėgos apsupusios miestą“.

Jis taip pat paneigė, kad ketinama paleisti į darbą sistemas „Grad“. Teroristus siekiama sunaikinti, kuo mažiau pakenkiant taikiems gyventojams, tad naudoti „Grad“ būtų tiesiog nekorektiška.

12 val. 40 min. Kovoje dėl Donecko oro uosto Ukrainos pajėgos nukovė Rusijos federalinės saugumo tarnybos specialiosios paskirties centro instruktorių, Afganistano ir Čečėnijos karų veteraną Sergejų Ždanovičių.

12 val. 35 min. Vadinamosios Donecko liaudies respublikos kovotojai su šarvuočiais stovi ties Sofijevkos kaimu netoli Kramatorsko, bet netrukus ten turėtų pasirodyti Nacionalinė gvardija. Pačiame Kramatorske padėtis rami, šūvių ir sprogimų nebesigirdi.

12 val. 30 min. Pranešta, kad aktyvūs kariniai veiksmai Slovjanske ir Kramatorske laikinai nutraukti. 

12 val. 20 min. Slovjanske ir Kramatorske Ukrainos pajėgos pradėjo pilno masto antiteroristinę operaciją, panaudojant artileriją ir aviaciją. Gali būti pasitelktos net reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad“, praneša unian.net, remdamiesi neįvardytais šaltiniais.

Tuo tarpu Antiteroristinės operacijos štabas neigia, kad Slovjanske vykdoma pilno masto operacija, taip pat kad ten gali būti panaudotos sistemos „Grad“. Esą, ten vyksta teroristų santykių aiškinimasis.

„Slovjanske ir Kramatorske prasidėjo stambaus masto antiteroristinė operacija. Iš oro apšaudomos kovotojų pozicijos, veikia reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad““, - žurnalistams pasakojo neįvardytas šaltinis. 

„Taip, vyksta antiteroristinė operacija. Po miestą važinėja „greitosios pagalbos“. O kovotojai tyčia užeina į gyvenamuosius kvartalus, šaudo į ukrainiečių pozicijas, ir dar prieš mums atidengiant atsakomąją ugnį, išvažiuoja iš tos vietos. O mūsiškiai, taip išeina, šaudo į gyvenamuosius kvartalus. Beje, realūs kovotojai (keturkampiai vyrukai, kurie duodavo komandas) iš miesto pasitraukė, liko mūsų dvidešimtmečiai idiotai ir storaš**niai 45-50 metų vyrukai su geraširdiškais veidais“, - pasakoja kitas pašnekovas. 

Socialiniuose tinkluose rašoma, kad teroristai apsupti ir Čerevkovkoje, jų pozicijos atakuojamos sraigtasparniais ir lėktuvais.

Po netikėto separatistų reido Luhanske – praradimai

Ukrainos pajėgos neteko naujų narių per sukilėlių surengtą reidą šalies rytuose, o išrinktasis prezidentas pažadėjo surengti pirmąsias derybas su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, kad sušvelnintų didžiausią priešpriešą tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos.

Nacionalinė gvardija, savanoriška sukarinta tarnyba, nurodė, kad ginkluoti užpuolikai surengė netikėtą reidą priešais jų kareivines neramiame Luhansko regione, netoli sienos su Rusija, kurį sukilėliai faktiškai kontroliuoja nuo balandžio pradžios.

„Narių neteko tiek mūsų karinis dalinys, tiek užpuolikų“, – sakoma trumpame Nacionalinės gvardijos pranešime.

Kovotojai surengė ataką kitą dieną po to, kai Ukraina paskelbė susigrąžinusi kontrolę rytinio pramonės regiono pagrindiniame tarptautiniame oro uoste Donecke po įnirtingiausių susirėmimų per jau septynias savaites vykstančią kampaniją. Per susirėmimus žuvo per 40 kovotojų.

Oro uoste - rusiški ginklai

Tarptautiniame Sergejaus Prokofjevo vardo oro uoste Donecke, kurį buvo užėmę teroristai, Ukrainos pajėgos rado rusiškų ginklų. Apie tai „Facebook“ pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, rašo unian.net.

„Donecko oro uoste nėra įprasto išskrendančių keleivių srauto. Ukrainos specialiosios pajėgos surinko ginklus, likusius nuo teroristų viename iš aukštų. Daugelio teroristų jau ir nebėra, o ginklai liko. Ne mūsų ginklai – atvežti iš Rusijos: serijos numeriai, gamybos metai, specifiniai modeliai“, - pranešė ministras.

Donecko liaudies respublikos ginkluoti atstovai į Donecko oro uosto teritoriją įsiveržė naktį į gegužės 26-ąją, reikalaudami iš oro uosto teritorijos išvesti Ukrainos karius.

Tuo tarpu grupės „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčiukas pranešė, kad Ukrainos pajėgų prie Donecko numuštas teroristų bepilotis orlaivis taip pat yra Rusijos gamybos.

„Numuštasis bepilotis orlaivis atitinka modelį, gaminamą Rusijoje. Korpusas ir variklis – Rusijos gamybos, elektroninė įranga – Taivano gamybos“, - pažymėjo ekspertas.

Šiuo metu orlaivį tiria specialistai.

Patvirtino pagrobę ESBO stebėtojus

Prorusiškų sukilėlių lyderis Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste ketvirtadienį patvirtino, kad jo pajėgos sulaikė keturis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus, kurie yra dingę nuo pirmadienio. 

„Keturių žmonių grupė, kuri dingo į pietus nuo Donecko – mes žinome, kur jie yra; jiems viskas gerai. Sakėme jiems kurį laiką niekur nevažinėti, tačiau atsirado šitie keturi patys uoliausi. Žinoma, juos sulaikė“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbusį Viačeslavą Ponomariovą. 

„Niekas jų nesuėmė. Mes sulaikėme juos. Dabar aiškinamės, kas jie yra, kur vyksta ir kodėl, ir paleisime juos“, - sakė Ponomariovas. 

Jis neatmetė galimybės, kad sulaikytieji gali būti įsivėlę į šnipinėjimą. 

Ryšys su Donecko srityje dirbusia ESBO stebėtojų grupe, kurią sudarė atstovai iš Estijos, Šveicarijos, Turkijos ir Danijos, buvo prarastas pirmadienį vakare. 

Ukrainos valdžia jau buvo nurodžiusi, kad juos pagrobė laiko prorusiški separatistai. 

Nori derėtis

Ukrainos išrinktasis prezidentas P.Porošenka trečiadienį pareiškė vienam Vokietijos laikraščiui, jog planuoja surengti derybas su Rusijos prezidentu V.Putinu, siekdamas „sušvelninti“ krizę Ukrainoje.

„Surengsime derybas su V.Putinu, siekdami sušvelninti padėtį ir sudaryti taiką. Kada ir kur vyks tos derybos – dar nenuspręsta“, – P.Porošenka sakė dienraščiui „Bild“.

Jis atsakė į klausimą, ar planuojamos derybos su V.Putinu ateinančią savaitę, nes Ukrainos ir Rusijos lyderiai yra pakviesti į Normandijos desanto 70-ųjų metinių minėjimą Prancūzijoje.

Prancūzijos pareigūnai trečiadienį pranešė, kad prezidentas François Hollande'as pakvietė Ukrainos išrinktąjį prezidentą dalyvauti tose iškilmėse.

Birželio 6-ąją Normandijoje vyksiančioje ceremonijoje taip pat dalyvaus V.Putinas, JAV prezidentas Barackas Obama, Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II  ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Džiaugiamės galimybe dalyvauti šiame ypatingame renginyje Prancūzijoje“, – nurodoma preliminariame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.