Britams gintis padės pensininkai ir bombonešiai

Galimos Rusijos grėsmės akivaizdoje reikia stiprinti gynybą. Dėl to NATO jau sutaria. Bet kaip tai padaryti, jei trūksta ir žmonių, ir pinigų, ir karinių priemonių? Jungtinė Karalystė surado išeitį.

JAV bombonešiai B-2 virš Europos pasirodė po keliolikos metų pertraukos.
JAV bombonešiai B-2 virš Europos pasirodė po keliolikos metų pertraukos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-10 09:29, atnaujinta 2018-02-13 00:38

Be Baltijos šalių, Lenkijos ir JAV, apie būtinybę stiprinti NATO pastaraisiais metais ypač dažnai kalbėjo ir Jungtinė Karalystė.

Tiesa, šią kadaise dar imperinių kompleksų kamuotą šalį taip pat palietė krizė – išlaidos gynybai pastaraisiais metais buvo mažinamos, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Daily Telegraph“ ir AFP.

Taupyta visur, kur tik įmanoma, atsisakant naujų laivų, kitos technikos, darbo vietų. Tokia padėtis palietė net paprastai stiprią britų žvalgybos tarnybų bendruomenę. Ir dabar, kilus krizei Ukrainoje ir bandant prognozuoti tolesnius Rusijos veiksmus, britai sukruto – nebeliko pakankamai specialistų ir Kremliaus žinovų.

Šaltojo karo laikais tokių ekspertų netrūko, bet pastaraisiais dešimtmečiais jų poreikis buvo sumenkęs, ir apie Rusiją išmanantys žvalgybininkai dabar yra aukso vertės. Tik jų neužtenka. Mat didžioji dalis ekspertų domisi Artimaisiais Rytais, Azija, terorizmu. O Rusijos žinovai graibstomi ir privačių bendrovių.

Todėl, kaip skelbia šaltiniais Gynybos ministerijoje besiremiantis britų dienraštis „The Daily Telegraph“, pagalbos jau kreipiamasi į karjerą baigusius, į pensiją išėjusius ir ramiai dienas leidžiančius ekspertus.

Jie dabar vadinami „Tėtušio armija“ – pagal 7-ąjį ir 8-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmečius populiaraus britų serialo herojus – pensininkus, kurie Antrojo pasaulinio karo metu rengėsi ginti šalį nuo galimos nacių invazijos.

Rusiškai mokančių ekspertų trūkumas – ne vienintelė „skylė“, kuri atsivėrė Jungtinės Karalystės gynybos ratuose.

Dėl diržų veržimo politikos dalies orlaivių atsisakyti turėjusi šalis liko be kai kurių svarbių žvalgybos lėktuvų bei bombonešių, su kuriais galėtų bent jau treniruotis.

Pastaraisiais metais tokias tikroviškas pratybas britams savotiškai siūlo patys rusai, prie Jungtinės Karalystės krantų siunčiantys tolimojo nuotolio bombonešius, žvalgybos orlaivius ir lėktuvus.

Treniruotis tokius perimti tenka vis dažniau, tad britams teko į pagalbą kviestis amerikiečius.

JAV jau pademonstravo, kad dėl Europos gynybos yra nusiteikusios rimtai, ir į britų prašymą reagavo atitinkamai: į Jungtinę Karalystę savaitgalį atskrido du JAV strateginiai bombonešiai B-2.

Šie orlaiviai turi įdiegtą „stealth“ technologiją, dėl kurios lėktuvai sunkiai aptinkami radarų. Šie branduolinį ginklą ir sparnuotąsias raketas galintys gabenti bombonešiai prisijungs prie kitų trijų JAV bombonešių B-52, kurie dalyvaus NATO pratybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.