Pasaulio branduolinio arsenalo mažinimo procesas lėtėja

Sąraše yra ir Šiaurės Korėja su 6-8 kovinėmis galvutėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-16 13:33, atnaujinta 2018-02-12 19:51

„Per penkerius praėjusius metus bendras branduolinių kovinių galvučių skaičius pasaulyje stabiliai mažėjo“, - sakoma instituto paskelbtoje metinėje ataskaitoje apie pasaulio branduolines pajėgas.

„Mažėjimas daugiausia susijęs su Rusija ir JAV, kurios drauge vis dar turi daugiau nei 93 proc. viso pasaulio branduolinių ginklų arsenalo“, - rašoma dokumente.

Pernai branduolinių kovinių galvučių skaičius sumažėjo 930 vienetų, ir šiuo metu jų yra 16 300. Tuo tarpu 2011-aisiais jų sumažėjo 2 070 vienetų iki 20 530.

SIPRI įspėjo, kad šis mažėjimas nereiškia realaus branduolinių valstybių įsipareigojimo atsisakyti savo arsenalų.

Jungtinės Valstijos ir Rusija šių metų pradžioje vis dar turėjo atitinkamai apie 7 300 ir 8 000 kovinių galvučių, nurodė institutas.

„Šįmet, kaip ir anksčiau, branduolinį ginklą turinčios šalys nedaug nuveikė, kad parodytų nuoširdų pasiryžimą dirbti siekiant visiško jų branduolinių arsenalų likvidavimo“, - savo pareiškime pabrėžė SIPRI tyrėjai Shannonas Kile'as (Šenonas Kailas) ir Phillipas Pattonas Schellas (Filipas Petonas Skelas).

„Šiose šalyse vykdomos ilgalaikės modernizavimo programos rodo jų požiūrį, kad branduoliniai ginklai ir toliau bus integruoti jų strateginio skaičiavimo elementai“, - nurodė jie.

Dvi pagrindinės branduolinės galios toliau mažina savo arsenalus, tuo tarpu kitų branduolinių valstybių, tokių kaip Didžioji Britanija ir Prancūzija, arsenalai nemažėja ir šios dvi valstybės toliau turi atitinkamai 225 ir 300 kovinių galvučių.

„Kinija, Indija ir Pakistanas vienintelės iš branduolinį ginklą turinčių šalių didina savo branduolinius arsenalus, tuo tarpu Izraelis, regis, laukia, kokia bus tolesnė situacija Irane“, - rašoma SIPRI ataskaitoje.

Pasak šio dokumento, metų pradžioje Kinija turėjo 250 kovinių galvučių, Indija - 90-110, Pakistanas - 100-120, Izraelis - 80.

Sąraše yra ir Šiaurės Korėja su 6-8 kovinėmis galvutėmis.

Pasak ataskaitos, ekspertų bendruomenėje sutariama, kad Šiaurės Korėja pasigamino nedidelį kiekį branduolinių ginklų.

Tačiau SIPRI tyrėjas Ph.Schellas AFP sakė, kad tie skaičiai pagrįsti plutonio kiekiu, kurį šalis galėjo pasigaminti, o ne jos gebėjimu veiksmingai panaudoti šią medžiagą ginklams.

„Galbūt yra pakankamai medžiagos 6-8 ginklams“, - sakė jis.

„Tačiau kol kas nesama aiškių ženklų, kad jie pajėgūs pasigaminti branduolinę kovinę galvutę ir atitinkamą raketų sistemą, galinčią nešti tokią kovinę galvutę“, -

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.