Iraką ir Siriją siaubiančios grupuotės veidas – čečėnų kovotojas

Pagrindinės Sirijos sukilėlių koalicijos „Islamo frontas“ atstovas Husseinas Nasseras sakė, kad čečėnai yra grėsmingiausi kovotojai šioje šalyje.

A.O.al Shishani, kurio tikrasis vardas - Tarchanas Batirašvilis, yra etninis čečėnas iš Gruzijos.<br>AP nuotr.
A.O.al Shishani, kurio tikrasis vardas - Tarchanas Batirašvilis, yra etninis čečėnas iš Gruzijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2014, 3:53 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:30 AM

Abu Omaras al Shishani, kuris yra vienas iš šimtų į Siriją atvykusių čečėnų kovotojų, tapo kylančia žvaigžde judėjime „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL). Jis dažnai matomas šios grupuotės internete skelbiamuose vaizdo įrašuose - kitaip negu ISIL lyderis irakietis Abu Bakras al Baghdadi, kuris nuolat slapstosi ir tik kelis kartus buvo nufotografuotas.

Viename vaizdo įraše, paskelbtame ISIL praeitą savaitgalį, A.O.al Shishani matomas stovintis šalia grupuotės atstovo tarp grupės kovotojų, kai jie paskelbė panaikinantys sieną tarp Irako ir Sirijos. Tas įrašas buvo paskelbtas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai ekstremistai pareiškė įkuriantys islamo valstybę - kalifatą - savo kontroliuojamose teritorijose.

„Mūsų tikslas aiškus, ir kiekvienas žino, dėl ko mes kaunamės. Mūsų kelias veda į kalifatą, - sakė 28 metų A.O.al Shishani. - Mes grąžinsime kalifatą, o jeigu Dievas nepadarys taip, kad mūsų likimas būtų atkurti kalifatą, tuomet prašysime Jo suteikti mums kankinystę.“

A.O.al Shishani tapo ISIL kariniu vadu Sirijoje, vadovaudamas puolimui, kurio tikslas - užimti dideles teritorijas prie sienos su Iraku. Tačiau jis tikriausiai faktiškai tapo visos grupuotės kariniu vadu, nes šios pareigos liko neužimtos, kai birželio pradžioje Irako šiauriniame Mosulo mieste žuvo irakietis kovotojų lyderis Abu Abdulrahmanas al Bilawi al Anbari.

Minėtame vaizdo pranešime A.O.al Shishani įvardijamas kaip „karinis vadas“, nenurodant, kad jis vadovauja tik ISIL padaliniui Sirijoje, tačiau grupuotė nėra oficialiai paskelbusi jo savo vyriausiuoju kariniu vadu.

„ISIL operacijoms Irake ir Sirijoje tampant vis labiau priklausomoms viena nuo kitos, tikėtina, kad toks žmogus kaip A.O.al Shishani gali perimti visą karinį vadovavimą“, - sakė Brookingso instituto centro Dohoje ekspertas Charlesas Listeris.

ISIL iš pradžių buvo „Al Qaeda“ grupuotė Irake, o daugelis jos lyderių yra irakiečiai. Tačiau praeitais metais ISIL įsitraukus į pilietinį karą Sirijoje, šis judėjimas pritraukė šimtus užsieniečių kovotojų.

Dabar, ISIL skinant pergales abipus sienos, abu jos padaliniai keičiasi kovotojais, įranga ir ginklais dar didesniu mastu bei tampa labiau integruota organizacija. ISIL sprendimas paskelbti kalifatą, kurio tikslas - tapti visų musulmonų valstybe, gali lemti dar didesnę jos narių internacionalizaciją.

Jau ketvirtus metus vykstantis pilietinis karas Sirijoje pritraukė kovotojų iš viso pasaulio, o kai kurie šaltiniai, jog toje šalyje sukilėlių pusėje kaunasi apie 10 tūkst. užsieniečių. Tačiau geriausiais iš tų kovotojų laikomi čečėnai, užgrūdinti daugelį metų trukusių kovų su Rusijos pajėgomis Šiaurės Kaukaze.

Pagrindinės Sirijos sukilėlių koalicijos „Islamo frontas“ atstovas Husseinas Nasseras sakė, kad čečėnai yra grėsmingiausi kovotojai šioje šalyje.

„Kai atvyksta čečėnas, nieko nežinantis apie Siriją, jis daro viską, ką įsako jo vadas, - aiškino H.Nasseras. - Net jeigu jo emyras palieps nužudyti vaiką, jis tai padarys.“

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovas Aleksandras Bortnikovas praeitų metų spalį sakė, kad Sirijoje kaunasi apie 500 kovotojų iš Rusijos ir dar šimtai iš kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų.

A.O.al Shishani, kurio tikrasis vardas - Tarchanas Batirašvilis, yra etninis čečėnas iš Gruzijos, konkrečiai - iš Pankisio tarpukalnės, kuri yra Gruzijos čečėnų bendruomenės centras ir anksčiau buvo kovotojų tvirtovė.

Jis yra tarnavęs Gruzijos armijoje, tačiau demobilizuotas pirma laiko dėl neįvardytos ligos, sakė vienas kaimynas, atsisakęs viešinti savo vardą, nes bijojo kovotojų atsako.

Pasak jo, vienu metu Gruzijos policija buvo suėmusi T.Batirašvilį dėl neteisėto ginklų laikymo. Kai buvo paleistas 2010 metais, jis išvyko į Turkiją.

Gruzijos policija šią informaciją komentuoti atsisakė.

2013 metais tas kovotojas pasirodė Sirijoje, naudodamas slapyvardį, kuris arabų kalba reiškia „Omaras Čečėnas“. Jis vadovavo grupuotei „Emigrantų ir partizanų armija“, kurioje buvo daug kovotojų iš buvusių sovietinių respublikų. A.O.al Shishani greitai užmezgė ryšius su A.B.al Baghdadi ir prisiekė jam ištikimybę, rašo Libano dienraštis „al Akhbar“, renkantis informaciją apie džihadistų grupuotes.

Mūšio lauke A.O.al Shishani pirmąkart pasižymėjo pernai rugpjūtį, kai jo kovotojai atliko lemiamą vaidmenį Manago oro pajėgų oro bazės užėmime Sirijos šiaurėje.

Sukilėliai daugelį mėnesių mėgino užimti tą bazę, tačiau ji krito tuojau po to, kai į mūšius įsitraukė A.O.al Shishani, sakė aktyvistas iš to regiono Abu al Hassan Maraee.

ISIL įsitraukė į Sirijos konfliktą 2013 metais ir iš pradžių buvo palankiai sutikti kitų sukilėlių. Tačiau vėliau sirų sukilėliai, įskaitant islamistų grupuotes, atsigręžė prieš ISIL kovotojus dėl jų žiaurumo, varžovų grobimo ir žudymo.

Nuosaikesnės grupuotės kaltino juos siekiant savų ambicijų įkurti dabartines valstybių ribas peržengiantį islamistinį darinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.