Izraelis ir gedi, ir grasina kerštu

Dingusių izraeliečių paauglių paieškos operacija Vakarų Krante užtruko daugiau nei dvi savaites, o jos pabaiga buvo tokia, kokią liūdnai nujautė visa šalis. Trys vaikinai buvo pagrobti ir nužudyti.

Nužudytų jaunuolių gedi visas Izraelis, o valdžia žada griežtą atsaką „Hamas“.
Nužudytų jaunuolių gedi visas Izraelis, o valdžia žada griežtą atsaką „Hamas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

2014-07-02 07:15, atnaujinta 2018-02-12 07:54

Tai buvo didžiausia Izraelio pajėgų surengta paieškos operacija palestiniečių teritorijose per dešimtmetį. Per ją žuvo 5 palestiniečiai, o dar daugiau nei 400 jų buvo areštuoti, rašo „Lietuvos rytas".

Galiausiai tūkstančiai Izraelio gyventojų išgirdo liūdną žinią. 19 metų Eyalo Yifrah, 16-mečio Gilado Shaaro ir jo vienmečio Naftali Fraenkelio kūnai buvo rasti lauke Vakarų Kranto pietuose.

Gedulas maišosi su pykčiu. Izraeliečiai siunčia prakeiksmus žiaurų nusikaltimą greičiausiai įvykdžiusios teroristinės organizacijos „Hamas“ adresu. Premjeras Benjaminas Netanyahu taip pat pažadėjo: „Hamas“ už tai sumokės.“

Tiesa, atsakas dar svarstomas – „Hamas“ objektams Gazos Ruože kol kas nesmogiama visu pajėgumu.

Izraelis tik oro smūgiais atsako į pastaruoju metu suintensyvėjusius raketinius išpuolius.

Vyriausybė dar neapsisprendė

„Už šį nusikaltimą atsakingi „Hamas“ teroristai. Jie už tai sumokės, – vėlų pirmadienio vakarą pareiškė B.Netanyahu. – Šie gyvuliai pagrobė paauglius ir juos šaltakraujiškai nužudė.“

Premjeras praėjus vos keliasdešimčiai minučių, kai buvo rasti nužudytų paauglių kūnai, sukvietė savo kabineto narius į neeilinį posėdį. Jo metu neabejotinai svarstyta, kokį atsaką suduoti „Hamas“.

Per tris valandas konkretesnių sprendimų nebuvo priimta – diskusijos vyko ir vakar. Bet analitikai pastebėjo, kad ankstų antradienio rytą Izraelio oro smūgiai Gazos Ruože buvo kaip reta intensyvūs. Kariškiai patys paskelbė, kad smogta 34 „Hamas“ taikiniams.

Be to, dar vėlų pirmadienio vakarą Izraelio pajėgos nušovė jauną palestinietį, kuris sviedė į kariškius granatą.

Tiesa, islamistų galios centras Gazos Ruože dar neatakuotas, o specialistai pastebi, kad žydų valstybės aviacijos taikiniai per pastarąsias savaites nesikeičia – atakuojamos raketų paleidimo vietos ir ginklų saugyklos.

Tad atrodo, kad dėl atsako dar neapsispręsta. Netgi pranešta, jog Vakarų Kranto miestuose platinami ledinukai, prie kurių pritvirtinti lapeliai, smerkiantys „Hamas“ ekstremizmą.

B.Netanyahu tikriausiai nelengva apsispręsti. Visuomenė įtūžusi ir palaiko smūgį „Hamas“. Vis dėlto kampanija prieš šią grupuotę vykdoma jau dvi savaites, tad sunku rasti naujų taikinių. Susilaikyti nuo itin nuožmaus atsako Izraelį ragina ir tarptautinė bendruomenė.

Būtina pasverti ir galimą „Hamas“ atsaką. Vienas teroristų vadeivų perspėjo Izraelį nesiimti jokių atsakomųjų smūgių, nes tai esą „atvertų pragaro vartus“.

„Nėra vargšų palestiniečių“

Per įvairius karus ir teroristų atakas yra žuvę tūkstančiai Izraelio gyventojų, šalyje taip pat ne kartą buvo grobiami kariai.

Tačiau šį sykį valstybė tiesiog negali liautis raudoti. Mat aukos – jauni, neginkluoti civiliai, religingi ir stropūs vaikinai, kurie buvo užpulti vidury dienos.

Sulaukus žinios apie aptiktus aukų kūnus į centrinę Rabino aikštę Tel Avive iš karto suplūdo ir ją žvakutėmis apšvietė milžiniška minia.

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas tiesiog paskelbė: „Šiandien visi lenkiame galvą.“

„Labai svarbu, kad pasaulis suprastų – nėra dviejų pusių. Nėra vargšų palestiniečių. Juk kalbame apie trijų vaikų nužudymą, – vakar „Lietuvos rytui“ teigė 15 metų Izraelyje gyvenantis buvęs vilnietis Danielius Lupšicas. – Jie buvo pirmūnai. Iš gerų šeimų. Įsivaizduokite, jei tokia tragedija būtų nutikusi Vilniuje.“

„Hamas“ dar anksčiau pasveikino žinią, kad jaunuoliai buvo pagrobti, tačiau atsakomybės už nusikaltimą iki šiol neprisiėmė.

Vis dėlto nei Izraelio pareigūnai, jau įvardiję du saugumui gerai žinomus „Hamas“ atstovus kaip pagrindinius įtariamuosius, nei D.Lupšicas neabejoja teroristų kalte.

„Daiktus ir reiškinius reikia vadinti tikraisiais vardais. „Hamas“ yra teroristinė grupuotė, ir taškas. Mes čia Izraelyje nekariaujame prieš palestiniečius. Mes kariaujame prieš absoliutų blogį.

Esu įsitikinęs, kad Europos Sąjungoje netrukus bus pradėta verkti, kaip čia niekšiškai Izraelis keršija palestiniečiams. Tokie žmonės yra bailiai, gyvenantys kažkokiame burbule.

Su vaikžudžiais Europa negali turėti nieko bendra.

„Hamas“ sumokės už tai, ką padarė. Kova su teroristais – mūsų ir kiekvieno normalaus žmogaus misija“, – „Lietuvos rytui“ teigė D.Lupšicas.

Jis – ir Izraelio armijos aktyviojo rezervo narys: „Aš pats dabar laukiu skubaus šaukimo kautis.“

Spėjo paskambinti policijai

Paauglių kūnai buvo surasti Vakarų Kranto pietuose, netoli Halhulo miesto, maždaug 10 minučių kelio automobiliu nuo tos pakelės, kur jie paskutinį kartą buvo pastebėti stabdantys pakeleivingus automobilius.

Vaikinai vyko namo iš seminarijos netoli Vakarų Kranto miesto Hebrono.

Nepaisant akivaizdžių pavojų, keliauti autostopu Vakarų Krante gana įprasta – taip jauni izraeliečiai dažnai pasiekia savo namus žydų naujakurių gyvenvietėse.

Izraelio žiniasklaidoje skelbiama, kad vienas pagrobtų jaunuolių, jau įsodintas į automobilį, spėjo paskambinti policijai ir ištarti: „Mus pagrobė.“

Tai jau ne pirmas kartas, kai grupuotės „Hamas“ teroristai žudo vaikus.

2011 metais Izraelyje buvo išžudyta Fogelių šeima – islamistai peiliu subadė ir trijų mėnesių mergaitę Hadas.

Į Izraelį dabar plūsta užuojautų banga. JAV prezidentas Barackas Obama, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir kiti pasaulio lyderiai pasmerkė siaubingą nusikaltimą.

„Mums dabar labai reikia paramos, taip pat ir iš Lietuvos.

Izraelis yra Lietuvos sąjungininkas, o Lietuva – Izraelio sąjungininkė“, – „Lietuvos rytui“ pabrėžė D.Lupšicas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija vakar pasmerkė Izraelio jaunuolių pagrobimą ir nužudymą ir drauge paragino Izraelio valdžią ir palestiniečius susilaikyti nuo veiksmų, kurie padidintų įtampą regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.