Penki NATO ginklai, kurių turi bijoti Rusija

Vladimiras Putinas neseniai pareiškė, kad pasaulyje didėja konflikto pavojus. Bet jeigu situacija taps nebekontroliuojama, Maskva tikrai turėtų dėl ko susirūpinti. Kai kalbama apie galimą NATO karą su Rusija dėl Ukrainos ar kokio nors kito karštojo taško, visi pradeda lyginti JAV ir Rusijos karinį potencialą, rašo „The National Interest“. Bet Amerika – tik viena NATO narė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 7, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:43 AM

Jei NATO ims peštis su Rusija, tai Europos kariai tikrai pradės kovinius veiksmus petys į petį su amerikiečiais.

Jeigu taip nutiktų, NATO turi penkis ginklus, kurių turėtų bijoti Rusija:

Britų tankas „Challenger 2“

Tankas „Challenger 2“ yra Jungtinės Karalystės šarvuočių-tankų kariuomenės pagrindas. Jis bus priešakinėse pozicijose, jeigu britai panaudos sunkiąją šarvuotąją techniką Europos konflikte su Rusija.

„Challenger 2“ turi ypatingus apsauginius šarvus ir 120 mm pabūklą. Jo greitis raižyta vietove siekia 40 kilometrų per valandą.

Įvertinus faktą, kad moderniausi pasaulyje tankai iš esmės nesikovė vienas prieš kitą (pirmasis karas Persų įlankoje vyko prieš 25 metus, ir netgi Izraelis nedalyvavo tankų mūšiuose prieš rusiškas mašinas jau daugiau nei 30 metų), prognozuoti, kaip „Challenger 2“ pasirodys mūšyje su Rusijos tankais, galima tik aptakiai.

Šio tanko masė – 63 tonos. Jis gerokai sunkesnis už 40-50 tonų sveriančius įvairių modelių rusiškus tankus T-72, tarp jų Т-72B3, o taip pat Т-90.

Vis dėlto neaišku, ką tai gali reikšti, jei tokie tankai dalyvaus mūšyje. Aišku viena: jeigu britai ir rusai pradės kariauti, prieš Rusiją stos gerai ginkluotas, patikimus šarvus turintis, pats moderniausias kovinis tankas.

Tiesa, kaip paprastai, svarbiausias Jungtinės Karalystės armijos priešas – Jos Didenybės iždas. Biudžeto apkarpymai privertė britus sumažinti 2010 metais tankų skaičių 40 procentų – liko tik 227 tankai „Challenger 2“. Šio tanko modernizavimo planai, įskaitant graižtvinio pabūklo pakeitimą lygiavamzdžiu, pakibo ore.

Tad Rusija gali susiremti su grėsmingais ir mirtį nešančiais britų tankais, bet jų bus nelabai daug.

Vokietijos 212 projekto povandeniniai laivai

Jeigu dyzeliniai povandeniniai laivai įvaro baimės JAV kariniam jūrų laivynui, tai Rusija vargu ar turi didelį norą susiremti su nepaprastai tyliai veikiančiais Vokietijos 212 projekto povandeniniais laivais.

Šie 1500 tonų vandens talpos povandeniniai laivai aprūpinti varikliu, kuris gali veikti be oro. Jie naudoja vandenilio ir deguonies elektrolitinius membraninius kuro elementus, tad laivai gali būti panirę itin ilgai.

Jeigu per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos povandeniniai laivai po vandeniu plaukdavo vėžlio greičiu, tai 212 projekto laivas gali judėti net 20 mazgų (20 jūrmylių per valandą, 37,04 kilometrų per valandą) greičiu.

Laivai apginkluoti torpedomis DM2A4, WASS 184 ir „Blackshark“. Planuojama juos taip pat apginkluoti raketomis IDAS, kurios paleidžiamos iš torpedų paleidimo įrenginių. Raketos skirtos kovai su taikiniais, esančiais ore, ant žemės ir jūroje.

Kol kas neaišku, kokį poveikį Vokietijos povandeniniai laivai turėtų konflikto su Rusija eigai, kadangi Rusijos jėgos demonstravimas Kryme ir Ukrainoje apsiriboja Juodąja jūra, o Baltijos jūros nesiekia.

Bet jeigu Rusija susigundytų užpulti Baltijos šalis ar Lenkiją, koviniams veiksmams panaudodama savo laivyną, jai tektų kautis su 212 projekto povandeniniais laivais.

Europiečių naikintuvas „Typhoon“

Lyginant NATO ir Rusijos karinę galią ore, neretai nusiritama iki tokių užkeikimų, kaip „mūsų F-22 geresnis už jūsiškį Su-35“. Bet kadangi naikintuvais F-22 apginkluotos tik JAV karinės oro pajėgos, rusų lakūnams greičiausiai tektų kautis su „Taifūnais“.

Europiečių konsorciumo „Eurofighter“ naikintuvais „Typhoon“ apginkluotos Vokietijos ir Jungtinės Karalystės karinės oro pajėgos, kadangi šios NATO narės turi daugiau šansų susidurti su rusais Rytų Europoje, taip pat – Italijos ir Ispanijos pajėgos.

„Typhoon“ yra tam tikra prasme nematomas radarams, jis pasižymi geresnėmis kovinėmis savybėmis negu F-22.

Šis naikintuvas apginkluotas 27 mm pabūklu ir visu komplektu įvairių raketų, tarp jų – „Sidewinder“, „AMRAAM“ ir „Meteor“, skirtų oro mūšiui, o taip pat „oras-žemė“ klasės raketomis „Taurus“ ir „Storm Shadow“. Būtų labai įdomu pažiopsoti, kaip vyksta „Typhoon“ oro mūšis su labai manevringais rusų naikintuvais, pavyzdžiui, Su-35“.

Smogiamasis sraigtasparnis „Tiger“

Europiečių sraigtasparnis „Tiger“ turi mažesnius matmenis negu amerikiečių ir britų AH-64, jo masė dukart mažesnė. Tai Prancūzijos ir Vokietijos bendros gamybos smogiamasis sraigtasparnis, pradėtas eksploatuoti 1991 metais. Jį naudoja Prancūzija, Vokietija, Italija, taip pat – Australija.

Sraigtasparnio greitis yra apie 290 km/val., įvairių modifikacijų mašinos apginkluotos prieštankinėmis raketomis „Hellfire“, „Spike“, „PARS 3“ ir „HOT 3“, „oras-oras“ klasės raketomis „Mistral“, taip pat nevaldomomis „oras-žemė“ klasės raketomis.

„Tiger“ trumpai dalyvavo Prancūzijos ir Vokietijos kariuomenių koviniuose veiksmuose Afganistane ir Libijoje. Bet jeigu prasidės NATO ir Rusijos karas, „Tiger“ seks ir naikins Rusijos tankus.

Izraelio raketa „Spike“

Kodėl izraelietiškas ginklas įtrauktas į mirtį nešančių NATO ginklų sąrašą? Todėl, kad „Spike“ raketomis apginkluotos daugelio NATO narių armijos: Belgijos, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Lenkijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Ispanijos.

„Spike“ – tai 14 kilogramų sverianti prieštankinė raketa, naudojanti šviesolaidinę nusitaikymo sistemą ir tandemines kovines galvutes su dviem kumuliaciniais užtaisais. Vienas iš jų sprogdamas pramuša vadinamuosius reaktyviuosius šarvus, kitas – pagrindinius tanko šarvus. Gaminamos įvairių modifikcijų „Spike“ raketos – mažo, vidutinio, padidinto ir didelio nuotolio. Jos gali sunaikinti taikinius, esančius už 0,8–8 kilometrų. Rusai turi didelę tankų panaudojimo prieš izraelietiškus ginklus patirtį, tačiau rezultatai dažniausiai jiems būdavo nepalankūs. NATO ir Rusijos konfliktas, jeigu jis kiltų, parodytų, ar taip tebėra iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.