Izraelis naktį smogė 160-čiai taikinių Gazos Ruože

Žuvo žmonių

Naktį Izraelis intensyviai bombardavo Gazos ruožą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naktį Izraelis intensyviai bombardavo Gazos ruožą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:13 AM

„Per naktį IGP (Izraelio gynybinės pajėgos) smogė maždaug 160-čiai taikinių Gazos Ruože. Per pastarąsias dvi dienas atakavome iš viso maždaug 430 taikinių“, – sakė M.Almozas, prasidėjus antrai operacijos „Apsauginė riba“ (Protective Edge) dienai.

Tarp taikinių buvo maždaug 120 paslėptų raketų leidimo įrenginių, 10 „Hamas“ vadovavimo ir kontrolės centrų, tarp jų – du namai, ir daug tunelių, nurodė M.Almozas.

Žuvo žmonių

Gazos Ruožo šiaurinėje ir rytinėje dalyje per Izraelio aviacijos smūgius trečiadienį žuvo dvi moterys ir keturi vaikai, pranešė medikai. 

„Per aviacijos smūgius žuvo keturi palestiniečiai, tarp jų du 12 ir 13 metų broliai Šedžajoje ir vienas ketverių metų berniukas ir moteris per reidą Zeitune“, – pranešė gelbėjimo tarnybų atstovas Ashrafas al Qudra. 

Abu šie rajonai yra į rytus nuo Gazos, netoli Izraelio sienos. 

Per dar vieną smūgį šiauriniame Beit Hanuno mieste žuvo 40-metė moteris ir jos 14 metų sūnus, pridūrė A.al Qudra. 

Gazos Ruožo šiaurėje trečiadienį per smūgį iš Izraelio bepiločio lėktuvo taip pat žuvo vienas vyras, pranešė medikai. 

Smūgis buvo suduotas motociklui Beit Lahijoje, antrą antskrydžių kampanijos prieš šią palestiniečių teritoriją dieną. Žuvo 30 metų Rafiqas al Kafarnehas  ir buvo sunkiai sužeistas dar vienas žmogus, sakė greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra. 

Jordanija reikalauja liautis

Jordanija, viena iš vos dviejų arabų valstybių, pasirašiusių taikos sutartį su Izraeliu, trečiadienį pareikalavo tuojau pat sustabdyti Izraelio antskrydžius Gazos Ruože. 

Vyriausybės atstovas Mohammadas Momani sakė, kad daugiau kaip 20 palestiniečių gyvybių pareikalavę reidai – reakcija į apšaudymą raketomis, nuo kurių Izraelyje niekas nežuvo, – yra „barbariški“. 

Jordanija „smerkia karinę agresiją, kurią Izraelis pradėjo Gazos Ruože“, ir ragina „tuojau pat ją sustabdyti“, sakė M.Momani. 

Pasak jo, ši „barbariška agresija“ turi „neigiamų atgarsių Gazos Ruožui ir visam regionui“. 

Raketos iš Gazos paleistos pasiekė Haifą

Kovotojų iš Gazos paleistos dvi didelio nuotolio raketos trečiadienį nukrito į jūrą netoli Izraelio šiaurinio Haifos uostamiesčio, pranešė Izraelio žiniasklaida. 

Haifa yra už 165 kilometrų į šiaurę nuo Gazos Ruožo, kur Izraelio aviacija vykdo kampaniją prieš islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus. 

Jeigu ši informacija bus patvirtinta, šitas atstumas bus didžiausias, kurį kada nors nuskriejo iš Gazos paleista raketa. 

Virš Tel Avivo numuštos penkios raketos

Virš Tel Avivo ir aplinkinių rajonų trečiadienį buvo numuštos mažiausiai penkios iš Gazos Ruožo paleistos raketos, pranešė armijos radijas. 

Dėl raketų pavojaus buvo įjungtos sirenos, bet visas penkias raketas skrydžio metu numušė Izraelio priešraketinės gynybos sistema „Iron Dome“ („Geležinis kupolas“), nurodė radijas.

„Hamas“ ilgojo nuotolio raketos

„Hamas“ kovotojams nuo liepos 8 dienos vakaro pradėjus raketų atakas prieš Jeruzalę ir Tel Avivą, Izraelio kariuomenės atstovai tikina, kad palestiniečių radikalai vis dar turi „dešimtis“ ilgojo nuotolio raketų, informuoja „Reuters“. 

„Mūsų supratimu, Gazos ruože yra kelios dešimtys raketų, galinčių įveikti tokį (ilgą) atstumą“, - spaudos atstovams pranešė Izraelio kariuomenės atstovas Peteris Lerneris. 

Anot pareigūno, vėlų antradienio vakarą į už 96 kilometrų nuo Gazos ruožo sienų esančią Hadeirą buvo paleista „M-302“ raketa. Kovo mėnesį tokių ginklų siuntą Raudonojoje jūroje sulaikė Izraelio laivynas. 

Kariuomenės atstovų teigimu, po cemento maišais slėptos „M-302“ raketos buvo pagamintos Sirijoje, o palestiniečių kovotojams jas siuntė Iranas. Australijoje gyvenančio ginklų eksperto Nico Joneso žiniomis, Sirijoje pagamintos raketos gali nuskristi nuo 90 iki 100 kilometrų.

Lietuvos URM rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių

Lietuvos užsienio reikalų ministerija trečiadienį paragino šalies gyventojus susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Izraelį ir Palestiną. 

Toks perspėjimas paskelbtas Izraeliui tęsiant antskrydžius prieš taikinius palestiniečių teritorijose, iš kurių į Izraelį paleista per šimtą raketų. 

„Raginame susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Izraelį ir Palestiną. Esantiems Izraelyje ir Palestinoje rekomenduojame imtis ypatingų atsargumo priemonių, sekti šalies kompetentingų institucijų pranešimus apie padėtį ir laikytis juose nurodytų instrukcijų, išlikti budriems“, - skelbiama ministerijos interneto svetainėje. 

Ministerija ypač ragina nevykti į Izraelio pietus – 40 kilometrų spinduliu aplink Gazos ruožą, įskaitant Sderotą, Netivotą, Aškeloną ir Berševą, o Gazos ruože esantiems Lietuvos piliečiams – nedelsiant jį palikti. 

Pranešama, kad per Izraelio atakas iš oro Gazos ruože žuvo mažiausiai 28 žmonės, Izraelis neatmeta ir sausumos pajėgų operacijos. Palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ pranešė, kad trečiadienio rytą paleido keturias raketas į Tel Avivą, mieste buvo girdėti sirenų kauksmas. 

Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis sakė, kad Tel Avivo gyventojai stengiasi gyventi įprastu ritmu, tačiau įtampa juntama, mieste sustiprintas saugumas. 

Pasak diplomato, taip pat jaučiamas gyventojų susitelkimas, Izraelio vyriausybei nusprendus iškviesti 40 tūkst. rezervo karių. Šioje šalyje karinė tarnyba yra privaloma visiems piliečiams, jie kasmet atnaujina savo įgūdžius. 

Ambasadorius teigė, kad ambasada kol kas nesulaukė lietuvių kreipimųsi, o planuojančius vykti į šalį paragino atidžiai sekti situaciją ir ypač vengti Izraelio pietų, kur dėl apšaudymų iš Gazos ruožo oro pavojaus sirenos skamba nuolat. 

„Izraelis gyvena kariniu ritmu, prie kurio, deja, yra įpratęs“, - telefonu iš Tel Avivo sakė D.Degutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo