Somalyje - kruvinas prezidentūros šturmas

Islamistų judėjimo „al

Vienas „al Shebab“ atstovas patvirtino, kad jo judėjimas surengė šią ataką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas „al Shebab“ atstovas patvirtino, kad jo judėjimas surengė šią ataką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-09 12:23, atnaujinta 2018-02-12 03:09

Tarptautinės bendruomenės palaikomas Somalio prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas ir premjeras Abdiweli Sheikhas Ahmedas tuo nebuvo rezidencijoje, ir abu jie buvo saugūs, sakė pareigūnai.

Ši ataka buvo įvykdyta praėjus vos penkiems mėnesiams po kito panašaus išpuolio, surengtsu su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusio „al Shebab“.

Saugumo šaltiniai nurodė, kad abu lyderiai buvo su asmens sargybiniais, priklausančiais Afrikos Sąjungos misijos AMISOM kontingentui, turinčiam 22 tūkst. karių. Pareigūnai kol kas nenurodė, kiek žmonių gyvybių nusinešė vėliausia ataka.

„Buvo bent devyni užpuolikai – jie visi buvo nukauti. Padėtis valdoma – ataka baigėsi, – sakė saugumo pareigūnas Abdi Ahmedas. – Susirėmimo pabaigoje driokstelėjo aštuoni sprogimai – kaip manoma, mirtininkų liemenių. Jie susisprogdino.“

Vienas „al Shebab“ atstovas patvirtino, kad jo judėjimas surengė šią ataką. Pasak jo, užpuolikai sugebėjo užimti prezidento biurą komplekse, vadinamame „Villa Somalia“.

„Mūsų komandosai yra vadinamojo prezidento biuro viduje, – atstovas Abdulazizas Abu Musabas sakė naujienų agentūrai AFP. – Mes kontroliuojame atskalūnų režimo būstinę.“

„Priešas patyrė daug aukų per operaciją, kuri tebevyksta. Šis puolimas mums yra pergalė, nes užsienio primesta vyriausybė sakė, kad saugumas buvo sustiprintas“, – pridūrė jis.

Užpuolikai prezidentūros kompleksą atakavo dviem kryptimis: pirmiausiai detonavo galingą bombą jo užpakalinėje pusėje, tuomet įsiveržė per kitą įėjimą. Ta ataka prasidėjo prasidėjus iftarui – paros laikui, kai musulmonai gali nebesilaikyti pasninko per šventąjį Ramadano mėnesį.

Tai buvo paskelbta nepatvirtintų pranešimų, kad Džibučio, kurio kariai dalyvauja AMISOM misijoje, ambasada netoli prezidentūros komplekso taip pat tapo tiesioginės atakos taikiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.