Ekstremistų užmačios - sunaikinti Paryžių

Prancūzijos policija paskelbė atskleidusi ir sužlugdžiusi teroristų sąmokslą susprogdinti Eiffelio bokštą, Luvro muziejų ir net atominę elektrinę. Susekti tokius planus pavyko iššifravus užkoduotas ekstremistų žinutes.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2014, 7:49 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:52 AM

Užkoduota informacija dalijosi vienas Prancūzijos pietuose gyvenantis alžyrietis mėsininkas ir įtakingi teroristų tinklo „Al Qaeda“ nariai Magribe. Taip vadinamos trys valstybės Šiaurės Afrikoje – Tunisas, Alžyras ir Marokas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ ir AP.

Kaip skelbia dienraštis „Le Parisien“, pernai balandį alžyrietis, vedęs dviejų vaikų tėvas, „Al Qaeda“ teroristų buvo prašytas „pateikti pasiūlymus, kaip vykdyti džihadą šalyje, kurioje gyvena“.

Alžyrietis, spaudoje vadinamas tiesiog Ali M., su teroristais susisiekęs internetu, ėmė vardyti: reikėtų taikytis į atomines elektrines, lėktuvus kilimo metu, Eiffelio bokštą, Luvro muziejų.

Jeigu tokių įspūdingų atakų surengti nepavyktų, galima vykdyti išpuolius prieš „nuskurdusius ir pilkus prancūzus“ turguose ar naktiniuose klubuose. Kiti taikiniai – policijos patruliai.

„Taip pat išskirčiau kultūrinius renginius, vykstančius Pietų Prancūzijoje, į kuriuose susirenka tūkstančiai krikščionių, – pridūrė Ali M., turėdamas omenyje garsųjį Avinjono teatro festivalį.“

Tuomet asmuo iš teroristinės organizacijos, su kuriuo palaikė ryšius alžyrietis, paprašė jo kartu su būsimu sprogdintoju atvykti į apmokymų stovyklą Alžyre. Po to jis būtų turėjęs grįžti į Prancūziją ir laukti tolesnių nurodymų.

Nors apie tokius planus buvo dar tik diskutuojama, Prancūzijos policija nusprendė nedelsti – Ali M. buvo suimtas. Vyro advokatė Daphne Pugliese kiek vėliau paaiškino mananti, kad jam buvo išplautos smegenys.

Apie sąmokslą buvo pranešta tada, kai Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard’as Cazeneuve’as pranešė apie planus sugriežtinti kovos su terorizmu įstatymus. Antai siūloma uždrausti asmenims išvykti iš šalies, jei įtariama, kad jie planuoja ekstremistų pusėje kautis Irake ar Sirijoje.

Birželį policija sulaikė Mehdi Nemmouche’ą – džihadistą, kuris grįžęs iš Sirijos nužudė 4 žmones Briuselio žydų muziejuje.

Manoma, kad šiuo metu Sirijoje, kur liepsnoja pilietinis karas, radikalių sukilėlių pusėje kaunasi maždaug 800 Prancūzijos piliečių, o jų skaičius vis auga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.