JT Saugumo Taryba vėliau penktadienį svarstys padėtį Gazoje

B.Obama sunerimęs dėl Gazos 

Gazos Ruože tęsiasi smurtas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gazos Ruože tęsiasi smurtas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:24 PM

Jordanijos ir Turkijos prašymu šaukiamas posėdis turi prasidėti 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Popiežius Pranciškus paragino juos skelbti paliaubas

Popiežius Pranciškus penktadienį paskambino Izraelio prezidentui Shimonui Peresui ir Palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui, kad paragintų juos nedelsiant nutraukti ugnį Gazos konflikto zonoje, pranešė Vatikanas.

Pranciškus „priminė prezidentams, kad reikia nutraukti karo veiksmus, imtis pastangų paliauboms, taikai ir susitaikymui dalyvių širdyse skatinti“, sakoma Vatikano pranešime.

„Šventasis Tėvas Pranciškus asmeniškai paskambino prezidentui Shimonui Peresui ir prezidentui Mahmoudui Abbasui, kad pasidalintų su jais savo susirūpinimu esama padėtimi“, - pažymima jame.

Pasak Vatikano, Pranciškus laiko M.Abbasą ir Sh.Peresą „taikos vyrais ir taikos ieškotojais“; jis nurodė jiems, kad konfliktas „skatina rimtą humanitarinę kritinę padėtį“.

Praėjusį mėnesį, birželio 8 dieną, M.Abbasas ir Sh.Peresas dalyvavo pirmą kartą istorijoje Vatikano soduose surengtą bendrą judėjų, krikščionių ir musulmonų maldą už taiką.Šis renginys vyko po Pranciškaus apsilankymo Artimuosiuose Rytuose gegužę.

Popiežius Pranciškus sekmadienį ragino imtis „konkrečių gestų taikai įtvirtinti“ ir priminė birželio 8 dieną buvusią maldą kartu su M.Abbasu ir Sh.Perėesu.

„Kai kurie žmonės gali pagalvoti, kad toks susitikimas buvo bergždžias. Bet yra ne taip, nes malda padeda mums nugalėti blogį“, - sakė jis tada.

B.Obama sunerimęs dėl Gazos 

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį paskambino Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, kad pareikštų savo susirūpinimą dėl krizės Gazoje, kur Izraelis pradėjo karinę sausumos operaciją. 

Nors JAV palaiko Izraelio teisę apsiginti, sakė B,Obama, „Jungtinės Valstijos ir mūsų draugai sąjungininkai yra labai sunerimę, kad eskalacija tęsis ir bus prarasta daugiau nekaltų gyvybių“. 

Izraelio kariuomenė 11-tą kovinių veiksmų dieną palei Gazos Ruožo pakraštį pradėjo puolimą, kuriuo siekiama sunaikinti siena kertančių nelegalių tunelių tinklą; per šias dešimt dienų žuvo 274 palestiniečiai, tarp kurių yra ir daug vaikų. 

„Nors mes ir remiame karines izraeliečių pastangas, norint pasiekti, kad palestiniečių raketos nebūtų laidomos į jų teritoriją, mes esame sakę, kad, mūsų nuomone, dabartinė karinė sausumos operacija sumanyta susidoroti su tuneliais“, – sakė B.Obama žurnalistams. 

Todėl jis pažymėjo, kad Vašingtonas tikisi, jog „Izraelis tęs šį procesą taip, kad būtų kuo mažiau civilių aukų“. 

Per visą karinę operaciją sužeista mažiausiai 1920 palestiniečių. 1207 raketos, paleistos iš Gazos Ruožo, nukrito į Izraelio teritoriją, dar 333 raketas sunaikino Izraelio Geležiniu kupolu vadinama gynybos sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.