Iš Vilniaus - į Izraelio ir Gazos Ruožo pasienį

Ketvirtadienį trumpam buvo nutrauktos kovos tarp Gazos ruože įsitvirtinusios teroristinės islamistų grupuotės „Hamas“ smogikų ir Izraelio karinių pajėgų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-07-20 17:54, atnaujinta 2018-02-11 20:35

Ekstremistams raketomis masiškai apšaudant žydų valstybę, o šios kariams smogiant atsakomuosius smūgius, nepavydėtinoje situacija atsidūrė Gazoje gyvenantys taikūs palestiniečiai. Norint suteikti galimybę žmonėms apsirūpinti būtiniausiais reikmenimis, šiandien nuo 10 iki 15 valandos paskelbtos paliaubos.

Pasinaudojusi jomis, Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje su Tarptautinio žydų kongreso delegacija lankėsi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Lrytas.lt skaitytojams ji papasakojo kokios nuotaikos vyrauja labiausiai raketomis apšaudomoje Izraelio dalyje.

- Lankėtės bene pavojingiausioje Izraelio vietoje. Koks buvo jūsų kelionės tikslas?

- Pasaulinio žydų kongreso kvietimu dalyvauju taikos misijoje, kurios tikslas – palaikyti Izraelį ir jo žmones.

Šiandien per paliaubas ir po jų, jau kaukiant oro pavojaus sirenoms lankėmės bene pavojingiausioje vietoje, nuolatos raketomis apšaudomame Izraelio ir Gazos Ruožo pasienyje.

Buvome nužiavę į kibucą Zikim, kur susitikome su buvusiu Izraelio prezidentu, Nobelio Taikos premijos laureatu Šimonu Peresu. Vykome dar į kelias pasienio gyvenvietės, lankėmės mokykloje, kariniame dalinyje. Mus pasitiko Kneseto pirmininkas Yoelis Edelšteinas.

Mes, viso pasaulio žydų atstovai norėjome čia gyvenantiems žmonėms parodyti, jog niekada nepaliksime jų likimo valiai. Bendravome su vietos žmonėmis, politikais ir kariškiais. Vaikams nupirkome abonentus į baseinus, kitas laisvalaikio praleidimo įstaigas, o pasienyje tarnaujantiems kariams – skanėstų.

- Koks jausmas lankantis teritorijoje, į kurią bet kuriuo momentu gali būti paleistos palestiniečių raketos?

- Jausmas labai keistas. Baisu, kai dar būnant pasienyje, iki paliaubų pabaigos likus kelioms minutėms ėmė kaukti oro pavojaus sirenos, įspėjančios apie atskrendančias raketas. Labai gaila, kad didesnė dalis šalies žmonių priversta gyventi nuolatinio apšaudymo sąlygomis.

Lankėmės visiškai šalia Gazos ruožo esančiose mokyklose. Vienoje jų iki šiol pilna vaikų. Regis jie jau įprato gyventi nuolatinio pavojaus akivaizdoje, mus pasitiko, surengė nedidelį koncertą. Keista stebėti šiuos vaikus, kurie priversti nuolat bėgioti į slėptuves.

Pasienio kariniame dalinyje, kuriame dislokuota priešraketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ teko bendrauti su puikiai angliškai kalbančia mergina. Pasirodo, ji savanore atvyko iš Jungtinių Amerikos Valstijų tam, kad gintų Izraelį.

Izraeliečiai daro viską, kad apsaugotų savo valstybę, kad galėtų gyventi normalų, pilnavertį gyvenimą. Na o mes, pasaulio žydai, išreiškiame solidarumą ir bet kokiu atveju nepaliksime Izraelio vieno.

- Ankstų ketvirtadienio rytą Izraelio kariuomenė pranešė užkirtusi kelią teroristų kėslams smogti taikiems kibuco gyventojams Sufos rajone. „Hamas“ smogikai tuneliu pateko į Izraelio teritoriją, tačiau buvo pastebėti ir apšaudyti. Bendravote su pasienio ruožo gyventojais. Kokios nuotaikos vyrauja mirtino pavojaus akivaizdoje?

- Kiek stebėjau situaciją – nemačiau jokios baimės ar panikos. Supratau, kad čia gyvena laimingi vaikai, kurie gimė Izraelyje ir niekur iš jo neketina išvykti.

Valstybė čia gyvenantiems žmonėms stengiasi sudaryti pačias geriausias sąlygas. Čia persikelia žmonės iš kitų vietovių ir jie gyvena tikėjimu. Aš pati, ko gero, nebūčiau tokia drąsi, kad pasiimčiau šeimą ir kelčiausi gyventi į kasdienio pavojaus zoną.

Bendraudama su šiais žmonėmis nejutau nei panikos, nei baimės. Karas, apšaudymai raketomis ir nuolat kaukiančios oro pavojaus sirenos tapo jų gyvenimo norma. Labai gaila, kad nuolatinė karo padėtis – šių žmonių kasdienybė.

Izraeliečiai užgrūdinti. Vykstu autobusu su žmonėmis, kurių daugelio vaikai šiuo metu atlieka karinę tarnybą. Tačiau niekas nepanikuoja ir neverkia. Žmonės suvokia, jog ši valstybė taip sunkiai įkurta, kad tiesiog negalima leisti jai sužlugti. Tąi supranta ir izraeliečiai, ir viso pasaulio žydai.

Izraelis tai valstybė, kuri išaugo kovodama. Todėl čia labai vertinama kiekvieno žmogaus, tiek kareivio, tiek ir civilio gyvybė. Šalis milžiniškas sumas skiria savo gynybai. Vien priešraketinės gynybos sistema „Geležinis skydas“ reikalauja didžiulių lėšų. Vienos raketos paleidimas, kuri ore susprogdina „Hamas“ raketą, kainuoja apie 40 tūkst. dolerių.

- Nuolat svarstoma, ar Izraelis ryšis plataus masto sausumos operacijai, kai į Gazos sektorių įžengs kariuomenė. Kokios nuotaikos vyrauja kalbantis tiek su pasaulio žydų lyderiais, tiek ir su eiliniais izraeliečiais?

- „Hamas“ teroristai yra sukūrę galingą infrastruktūrą. Pasienyje iškastais tuneliais jie gali patekti į Izraelio teritoriją. Tai šį rytą jau buvo bandyta padaryti. Tuneliuose slepiami ginklai ir amunicija. Sausumos operacijos tikslas – sunaikinti šias teroristų atsargas, išvalyti tunelius.

Tačiau visi suvokia, kad prasidėjęs puolimas gali pareikalauti labai daug žmonių aukų. Todėl konfliktą bandoma sureguliuoti diplomatinėmis priemonėmis.

Izraelyje esama įvairių nuomonių. Toli gražu ne visiems patinka tai, ką daro šalies vyriausybė. Tačiau šiuo metu valstybėje nėra nei panikos, nei susipriešinimo.

Kiek teko bendrauti ir su pareigūnais, ir su eiliniai izraeliečiais, visi kalba, kad sausumos operacija bus pradėta. Kol kas bandoma tartis taikiai, labai daug vilčių dedama į Egiptą, kuris bando tarpininkauti. Deja, „Hamas“ teroristai, kurie nepripažįsta Izraelio ir neigia jo teisę egzistuoti, kol kas atsisako pasirašyti taikos susitarimą.

Niekas nenori rizikuoti Izraelio kareivių gyvybėmis, todėl iki paskutiniųjų stengiamasi išnaudoti diplomatines priemones.

- Po atakų prieš „Hamas“ objektus Izraelis nuolat sulaukia kritikos dėl žuvusių taikių palestiniečių. Ar šį kartą imamasi kokių nors papildomų saugumo priemonių?

- Prieš kiekvieną ataką žmonėms skambinama telefonais, iš lėktuvų mėtomi lapeliai, civiliai raginami palikti teritorijas, kurios po kelių valandų bus puolamos.

Deja, ne visi paklūsta raginimams. Vieni pasilieka protestuodami, kiti – ko gero jėga verčiami tai daryti. Mažiausiai ko Izraelis nori, tai civilių žmonių aukų.

Visiems pasaulio žydams labai svarbu šioje situacijoje palaikyti dėl išlikimo kovojantį Izraelį. Net ir mes, maža ir ne itin turtinga Lietuvos žydų bendruomenė rengsime mitingą ir rinksime pinigus Izraeliui paremti.

Mes, pasaulio žydai, turime misiją paaiškinti pasauliui, jog Izraelis kovoja prieš teroristinę organizaciją, gindamas savo gyvybiškai svarbius interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.