J.Kerry: derybose dėl Gazos pasistūmėta į priekį

JAV diplomatijos vadovas Johnas

„Neabejotinai pasistūmėjome į priekį, tačiau dar turime darbo“, - sakė J.Kerry.<br>Reuters nuotr.
„Neabejotinai pasistūmėjome į priekį, tačiau dar turime darbo“, - sakė J.Kerry.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2014, 10:29 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:43 PM

Pasaulio lyderiams tęsiant intensyvias diplomatines pastangas įtikinti konflikto šalis nutraukti ugnį, ketvirtadienį per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože žuvo 21 žmogus, tarp jų šeši vienos šeimos nariai, įskaitant penkerių metų mergaitę ir trejų metų berniuką. Dar du žmonės mirė nuo anksčiau patirtų sužeidimų.

Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ atmetė galimybę skelbti paliaubas, kol nenutraukta Izraelio aštuonerius metus vykdoma Gazos Ruožo blokada.

„Nesutiksime sau jokia iniciatyva, nepanaikinančia mūsų žmonių blokados ir negerbiančia jų praradimų“, - sakė „Hamas“ lyderis Khaledas Meshaalas.

Judėjimas sveikino didžiųjų pasaulio oro bendrovių sprendimą saugumo sumetimais sustabdyti skrydžius į Tel Avivą, teigdamas, jog tai yra „didi pergalė“.

„Izraelio oro erdvės uždarymas „Hamas“ pastangomis yra didi pasipriešinimo pergalė, vainikuojanti Izraelio žlugimą“, - sakė judėjimo atstovas spaudai Sami Abu Zuhri.

Skrydžiai į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą buvo sustabdyti, kai antradienį netoli šio aviacijos mazgo nukrito iš „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo paleista raketa.

Trečiadienį JAV nacionalinė aviacijos valdyba atšaukė draudimą Amerikos oro bendrovių lėktuvams skraidyti į Izraelį, bet perspėjo, kad „padėtis labai permaininga“ dėl intensyvių kautynių Gazos Ruože.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius J.Kerry ir Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas surengė derybas Jeruzalėje, teigdami, kad suvienijo savo jėgas tikėdamiesi suteikti postūmį pastangoms susitarti dėl ugnies nutraukimo.

„Neabejotinai pasistūmėjome į priekį, tačiau dar turime darbo“, - sakė J.Kerry, kuris šią savaitę jau antrą kartą susitiko su Ban Ki-moonu.

„Suvienijame savo jėgas, kad paliaubos būtų paskelbtos kiek įmanoma greičiau“, - savo ruožtu sakė JT vadovas, įspėdamas, kad negalima švaistyti laiko, nes civilių aukų skaičius sparčiai auga.

J.Kerry panašią žinią perdavė palestiniečiams, kai Vakarų Kranto Ramalos mieste susitiko su jų prezidentu Mahmudu Abbasu.

„Per pastarąsias 24 valandas padarėme tam tikrą pažangą siekiant tikslo“, - sakė valstybės sekretorius prieš išskrisdamas į Tel Avivą susitikti su Izraelio vyriausybės vadovu Benjaminu Netanyahu.

J.Kerry ir B.Netanyahu derybos truko dvi valandas, tačiau po jų jokie pareiškimai nebuvo paskelbti. Valstybės sekretorius iš karto išvyko į Kairą, o premjeras dalyvavo savo saugumo kabineto pasitarime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?