Surengti išpuolį teroristui sutrukdė nešvarūs apatiniai

2009-ųjų gruodį pasaulis tik per plauką išvengė kraupios tragedijos, kai radikaliam musulmonui nepavyko susprogdinti iš Amsterdamo į Detroitą skrendančio keleivinio lėktuvo. Pareigūnai dabar atskleidžia, kad ataka nepavyko dėl prastos ekstremisto higienos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-26 11:15, atnaujinta 2018-02-11 17:29

Vienas JAV tyrėjas pareiškė, jog sąmokslas žlugo todėl, kad sprogdintojas prieš skrydį dvi savaites nekeitė savo apatinių kelnaičių – taip sprogmenys, kurie buvo pritvirtinti prie jų, buvo supurvinti ir nesuveikė, pagal „The Daily Telegraph“ rašo „Lietuvos rytas“.

Jungtinėje Karalystėje mokęsis nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas per 2009-ųjų Kalėdas sukėlė šoko bangas JAV žvalgybos tarnybose, kai sėkmingai įsinešė sprogmenis į orlaivį, kuris turėjo skristi iš Amsterdamo į Detroitą.

Radikalių islamo dvasininkų pamokslų Jemene prisiklausęs musulmonas sugebėjo uždegti bombą savo apatiniuose, bet ji nesprogo. U.F.Abdulmutallabas nesmarkiai nudegė, tačiau tada ant jo užšoko kiti keli keleiviai.

Nusileidus nigerietis iškart buvo sulaikytas.

Dabar vos tragedija nesibaigusį incidentą tiriančios JAV transporto saugumo administracijos vadovas Johnas Pistole’as atskleidė, kad bomba nesprogo dėl U.F.Abdulmutallabo apsileidimo.

„Jis tuos apatinius su sprogmenimis nešiojo daugiau nei dvi savaites“, – pareiškė J.Pistole’as per Aspeno saugumo forumą.

Paklaustas, ar per tiek laiko bombos sprogdiklis sudrėko ir dėl to nesuveikė, pareigūnas nedaugžodžiavo: „Sakykime, kad atsirado problemų. Bet čia jau artėjame prie privačių smulkmenų.“

J.Pistole’as dar pašmaikštavo: „Greičiausiai dėl nepavykusio teroro akto turime dėkoti prastai higienai, tiesa?“

U.F.Abdulmutallabas, kuriam dabar jau 27-eri, anksčiau buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už mėginimą panaudoti masinio naikinimo ginklą. Sprogmenis jam pagamino ir į apatinius įtaisė grupuotės „Al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ teroristai.

Vakarų šalių žvalgybos priemonės ir šiandien tvirtina, kad ši teroristinė organizacija ieško džihadistų iš Europos ar JAV, kurie šiuo metu kovoja Sirijoje.

Jie taptų mirtininkais, kurie į lėktuvą nepastebėti įsineštų išmaniąją bombą ir susprogdintų orlaivį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.