„Hamas“ palūžo - prašo naujų paliaubų, jų nori ir JT

Izraelisatmetė "Hamas" pasiūlymą, kaltindamas teroristus susitarimų nesilaikymu todėl, Gazos Ruožas, įskaitant Gazos miestą, buvo toliau atakuojamas. 

Izraelį tarptautinė bendruomenė spaudžia nutraukti karo veiksmus Gazoje, kur žuvo jau per tūkstantį žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelį tarptautinė bendruomenė spaudžia nutraukti karo veiksmus Gazoje, kur žuvo jau per tūkstantį žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2014, 9:09 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:11 PM

„Reaguojant į Jungtinių Tautų intervencijos prašymą stebėti situaciją, ... pasipriešinimo frakcijos sutarė, kad 24 valandų humanitarinės paliaubos prasidės 14 val.“, – sakoma „Hamas“ atstovo Sami Abu Zuhri pareiškime. 

S.A.Zuhri sakė, kad ugnis bus nutraukta prieš tris dienas truksiančią musulmonų šventę Id al Fitrą, kuria baigiasi šventasis Ramadano mėnuo ir kuri tikriausiai prasidės pirmadienį. 

Izraelisatmetė "Hamas" pasiūlymą, kaltindamas teroristus susitarimų nesilaikymu todėl, Gazos Ruožas, įskaitant Gazos miestą, buvo toliau atakuojamas. 

Abi konflikto šalys daugiausia laikėsi šeštadienį 12 valandų trukusių humanitarinių paliaubų. Izraelis buvo sutikęs jas pratęsti, bet „Hamas“, 17 val. Grinvičo laiku pasibaigus pradiniam paliaubų periodui, atnaujino Izraelio apšaudymą raketomis. Sprogus minosvaidžio sviediniui žuvo vienas karys. 

Sekmadienį ryte Izraelis paskelbė, kad atnaujina savo aviacijos, karinio laivyno ir sausumos pajėgų kampaniją Gazos Ruože, dėl „nenutrūkstamo“ apšaudymo „Hamas“ raketomis.

Raketa pataikė į didžiausios Gazoje ligoninės pastatą

Iš Izraelio paleista raketa pirmadienį pataikė į didžiausio Gazoje ligoninės komplekso pastatą, pranešė medikai ir AFP korespondentas.

Per šį smūgį pataikyta į pastatą, esantį arti Šifos ligoninės Gazoje pagrindinių vartų, sakė medikai, o AFP korespondentas matė apgriautus pačius vartus iš vidaus pusės.

Jungtinės tautos meldžia ilgalaikių paliaubų

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ragina „nedelsiant paskelbti besąlygines humanitarines paliaubas“ Gazoje, praneša BBC.

Skubiajame Saugumo Tarybos posėdyje pritarta pareiškimui dėl paliaubų per tradicinę musulmonų šventę „Eid al-Fitr“, reiškiančią pasninko ramadano mėnesio pabaigą, ir „jai pasibaigus“.

JT Saugumo Taryba pritarė Ruandos, kuri šiuo metu vadovauja Tarybai, pareiškimą, kuriame raginamos „ilgalaikės“ paliaubos, paremtos Egipto iniciatyva, kurių metu nutraukus ugnį būtų pradėtos derybos dėl Gazos ateities, įskaitant Gazos pasienio perėjų atidarymą.

Pareiškime taip pat pabrėžiama, kad „civilinė ir humanitarinė infrastruktūra, įskaitant priklausančią JT, turi būti gerbiama ir apsaugota“.

Sekmadienį Izraelis atmetė „Hamas“ paskelbtas paliaubas. Premjeras Benjaminas Netanjahu (Benjamin Netanyahu) pareiškė, jog „Izraelis darys, ką privalo, kad apsaugotų savo žmones“.

Izraelio karinė operacija Gazos ruože prasidėjo liepos 7 dieną. Per šį laiką žuvo 43 Izraelio armijos kariškiai, du izraeliečiai ir daugiau nei 1 tūkst. 30 palestiniečių.

Izraelis toliau puls teroristų tunelius

Izraelio ugnies nutraukimas Gazos Ruože yra „neribotas“, pirmadienį sakė vienas šaltinis armijoje, kai susirėmimai su palestiniečiais nurimo.

„Ugnies nutraukimas apibrėžiamas kaip neribotas. Mes toliau pulsime tunelius“, - sakė šaltinis, turėdamas galvoje požeminių perėjų tinklą, kuriuo, kaip tvirtina Izraelis, naudojasi „Hamas“ teroristai atakoms rengti ir ginklams saugoti.

Žuvusiųjų skaičius viršijo tūkstantį

Gazos Ruože per paliaubas iš namų griuvėsių ištraukus dar daugiau kaip 100 lavonų, žuvusiųjų skaičius šeštadienį viršijo tūkstantį, pranešė medikai. 

Šiurpi riba buvo peržengta 19-tą konflikto tarp Izraelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ dieną, per 12 valandų trukusias paliaubas, kurios sudarė sąlygas Gazos Ruožo gyventojams patikrinti savo namų griuvėsius.

Per apšaudymą žuvo Izraelio karys 

Izraelio armija sekmadienį pranešė, kad netoli Gazos Ruožo žuvo vienas jos karys ir kad bendras karių, žuvusių nuo operacijos pradžios liepos 8 dieną, skaičius padidėjo iki 43. 

„Karys žuvo sprogus sviediniui, kuris buvo paleistas iš Gazos Ruožo į Izraelio teritoriją“, – sakė armijos atstovė. 

Šis pranešimas pasirodė po to, kai Izraelis, kuris Gazos Ruože vykdo triuškinamą puolimą, 24 valandoms iki sekmadienio 21 val. Grinvičo (24 val. Lietuvos) laiku pratęsė ugnies nutraukimą. 

Tačiau „Hamas“ atnaujino apšaudymą raketomis ir perspėjo, kad joks ugnies nutraukimas negalios be Izraelio tankų atsitraukimo. 

Nuo šeštadienio vakaro iki sekmadienio ryto į Pietų Izraelį buvo paleista maždaug 20 raketų. 

Vėlai šeštadienį „Hamas“ ginkluotasis sparnas „Ezzedine‘o al Qassamo brigados“ prisiėmė atsakomybę už raketines atakas prieš Pietų Izraelį ir Tel Avivą, iškart po to, kai baigėsi pradinis 12-os valandų ugnies nutraukimas, kurio laikėsi abi konflikto šalys. 

Vienašališkas Izraelio sprendimas pratęsti ugnies nutraukimą signalizavo puolimo Gazos Ruože, kuris per mažiau nei tris savaites pareikalavo daugiau kaip 1 tūkst. palestiniečių gyvybių, pauzę. 

Per tą patį periodą žuvo ir 43 Izraelio kariai ir trys civiliai gyventojai Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.