Teroristus puolantys ukrainiečiai pasiekė lėktuvo sudužimo vietą

Rytų Ukrainoje vėl užvirė įnirtingi mūšiai. Kariuomenė atakavo svarbią prorusiškų teroristų bazę Horlivkoje ir ją apsupo, išlaisvino Šachtiorskio miestą ir pajudėjo Snižnės link. Ukrainos pajėgos bando suskaldyti priešų grupuotes ir atkirsti juos nuo Rusijos sienos. Žvalgybos pareigūnai turi informacijos, kad Maskva prie sienos telkia kariuomenę.

Ukrainos kariai netoli Donecko.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainos kariai netoli Donecko.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

PAP, AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:01 PM

Ukrainos pajėgos pirmadienį kovėsi su prorusiškais sukilėliais dėl kontrolės keliuose miestuose aplink teritoriją rytų Ukrainoje, kurioje buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, sakoma kariuomenės pranešime.

Ukrainos kariai „įžengė“ į Šachtarsko ir Torezo miestus; taip pat „tęsiasi mūšiai dėl visiško išvadavimo“ Pervomaisko ir Snižnės miesteliuose, nurodė vyriausybės vykdomos antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba.

Vyriausybės pajėgoms tęsiant kampaniją prieš prorusiškus sukilėlius per naktį vykusius susirėmimus rytų Ukrainoje žuvo bent trys civiliai, nurodė pareigūnai.

Dėl intensyvių susirėmimų prie tos katastrofos vietos tarptautiniai stebėtojai kol kas negali patekti į teritoriją, kurioje nukrito tas lėktuvas ir žuvo visi 298 jame buvę žmonės.

Smarkus puolimas prasidėjo sekmadienį. Tikslas – prorusiškų teroristų grupuotės, kurios įsitvirtinusios pasienio miestuose.

Vietos žurnalistas Vitalijus Umanecas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje teigia, kad kariuomenė prasiveržė iki Snižnės miesto, kuris yra visai pasienyje su Rusija. 

Kitaip tariant, Ukrainos kariuomenė veržėsi per teroristų okupuotos teritorijos vidurį ir perskyrė ją į dvi dalis – viena grupė liko Donecke, o kita Luhansko mieste. Vietą tarp šių dviejų teritorijų šiuo metu jau kontroliuoja Ukrainos pajėgos, nors teroristai dar ir bando kontratakuoti.

Kariuomenė bando išsklaidyti teroristų pajėgas, nutraukti jų komunikaciją, apsupti ir atkirsti nuo Rusijos sienos. Būtent iš tos šalies teroristams vežama ginklų, technikos, amunicijos, taip pat – maisto, medikamentų, per tą sieną bėga nusikaltėliai.

Sekmadienį Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka teigė, kad prie Rusijos sienos pastebėtas kariuomenės telkimas. Pareigūnai turi informacijos, kad ten jau yra du batalionai, kariavę Čečėnijoje. 

Tiesiogiai Ukrainos pajėgų operaciją galite sekti šiame interaktyviame žemėlapyje.

Ukrainiečiai - jau katastrofos apylinkėse

Ukrainos armija užėmė dalį didelės teritorijos šalies rytuose, kurioje yra išsibarsčiusios sudužusio Malaizijos keleivinio lainerio nuolaužos, pirmadienį pranešė prorusiški sukilėliai.

„Ukrainiečiai užėmė dalį katastrofos vietos“, – sakė separatistinės Donecko liaudies respublikos „pirmasis premjero pavaduotojas“ Vladimiras Antiufejevas.

Ukrainos pajėgos anksčiau pirmadienį pranešė, kad jos su prorusiškais sukilėliais kaunasi dėl kontrolės keliuose miestuose aplink teritoriją rytų Ukrainoje, kurioje buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas.

Kijevo vykdomos „antiteroristinės operacijos“ spaudos tarnyba nurodė, kad Ukrainos kariai „įžengė“ į Šachtarsko ir Torezo miestus ir kad „tęsiasi mūšiai dėl visiško išvadavimo“ Pervomaisko ir Snižnės miesteliuose.

Sukilėliai, kuriuos Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkai kaltina liepos 17 dieną numušus Malaizijos lainerį, akylai saugo tragedijos vietą, nepaisydami tarptautinės bendrijos susirūpinimo, jog gali būti bandoma kišti nagus prie galimų įkalčių.

Tarptautinė neginkluotų policijos pareigūnų komanda pirmadienį antrą dieną iš eilės nesugebėjo pasiekti oro bendrovės „Malaysian Airlines“ keleivinio lėktuvo sudužimo vietos, kur saulėje dar genda kai kurių iš 298 žuvusiųjų nesurinkti palaikai.

Kaip pranešama, Australijos ir Nyderlandų policijos bei teismo medicinos ekspertų grupė buvo priversta sustoti Šachtarsko mieste, esančiame už maždaug 30 kilometrų nuo vietos, kur nukrito tas numuštas laineris.

Savo ruožtu V.Antiufejevas užsipuolė Kijevą, kad nepaisydamas tarptautinių ekspertų ketinimo atvykti į teritoriją, kurioje sudužo laineris, jis pradėjo šios vietos atsikovojimo operaciją.

V.Antiufejevas taip pat pažymėjo, kad vyriausybės pajėgų šaudymas „niokoja teritorijos, kurioje yra išsibarsčiusios lėktuvo nuolaužos, dalis.“

Be to, V.Antiufejevas pripažino, kad sukilėlių kovotojų padėtis „yra, jokia paslaptis, labai komplikuota.“

Žuvo 13 žmonių 

Teroristų kontroliuojamo Donecko miesto pareigūnai teigia, kad per susirėmimus svarbioje sukilėlių bazėje Horlivkoje žuvo 13 žmonių, tarp jų – du vaikai.

„Dėl karinių veiksmų Horlivkoje žuvo 13 žmonių, tarp jų – du vaikai, vienų ir penkerių metų“, – sakoma Donecko regiono administracijos pareiškime.

Taip pat teigiama, kad medikų komandoms šiame 250 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, kuris yra 45 km į šiaurę nuo Donecko, trukdo nuolatinis šaudymas.

O Ukrainos pajėgos skelbia, kad iš teroristų perėmė strategiškai svarbią Saur-Mogilos kalvą netoli sienos su Rusija.

Apšaudo Donecką iš tankų

Prorusiški separatistai apšaudo Donecko gyvenamuosius rajonus iš tankų su Ukrainos vėliavomis, kad suverstų kaltę už tai vyriausybės kariuomenei. Tai sekmadienį Kijeve pranešė antiteroristinės operacijos spaudos centras. 

„Teroristai baugina ukrainiečius, griebdamiesi vis naujų niekšybių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žvalgybos duomenimis, du okupantų tankai su užrašais ant šonų „Į Kijevą“ ir „Į Lvovą“ buvo perdažyti, virš jų buvo iškeltos Ukrainos valstybinės vėliavos. Po to jie ėmė apšaudyti Donecko gyvenamuosius rajonus“, – sakė spaudos centro atstovai. 

Antiteroristinės operacijos vadovybė informavo, kad suaktyvėjo diversantų grupės, sudarytos iš samdinių profesionalų, parengtų vykdyti teroro aktus prieš civilius. 

Šeštadienį vėlai vakare atėjo žinia iš Luhansko srities, kad uždaromos devynios kasyklos. Jos priverstos nutraukti darbą dėl elektros tiekimo pertrūkių. Iš jų evakuoti trys tūkstančiai šachtininkų. 

Taip pat šeštadienį Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad maištininkai iš vadinamosios Luhansko liaudies respublikos iš vaikų namų Luhanske pagrobė 60 našlaičių ir stengiasi išvežti juos į Rusiją. 

„Raginame tarptautinę bendriją padaryti viską, kad teroristai būtų priversti paleisti vaikus, kurie neturi tapti įkaitais jų antiukrainietiškoje isterijoje ir nusikalstamoje teroristinėje veikloje“, – pažymėjo Ukrainos URM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas