ES smerkia Izraelį dėl JT mokyklos ir turgaus bombardavimo

Reikalauja įtraukti sąjungininkus 

ES paragino kuo greičiau atlikti civilių žūties tyrimą.<br>AP nuotr.
ES paragino kuo greičiau atlikti civilių žūties tyrimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR, TASS, ELTA, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2014, 7:26 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:50 PM

„Nepriimtina tai, kad nekalti perkeltieji civiliai, Izraelio kariškių paraginti evakuotis iš savo namų ir prisiglaudę Jungtinėms Tautoms skirtose vietose, buvo nužudyti“, – sakoma ES diplomatinės tarnybos pareiškime.

„Šie incidentai turi būti nedelsiant ištirti“, – nurodoma pareiškime apie UNRWA (JT palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūros) mokyklos bei turgaus Šedžajoje bombardavimą.

Europos Sąjunga „labai susirūpinusi dėl katastrofiškos humanitarinės padėties Gazoje“ ir ragina visas šalis „nedelsiant užtikrinti saugią ir visavertę humanitarinę prieigą skubiam pagalbos teikimui“.

Reikalauja įtraukti sąjungininkus 

Gazos Ruožą valdanti palestiniečių islamistų „Hamas“ grupuotė pareikalavo, kad į Egipto sostinėje galimai vyksiančias derybas dėl paliaubų būtų įtrauktos ir jos sąjungininkės bei satelitinės organizacijos. 

„Palestinos liaudies išsivadavimo fronto“ įgaliotinis Maheras Al Taheras teigia, kad „Hamas“ būsimose derybose prašo 5 vietų šios organizacijos ir „Palestinos demokratinio išsivadavimo fronto“ derybininkams. „Hamas“ lyderis Khaledas Mashaalas ketvirtadienio rytą tikino, jog galutinė palestiniečių delegacijos sudėtis dar neaiški, taip pat tiksliai nežinoma, kada galėtų prasidėti derybos su Izraeliu. Nepatvirtintais Egipto žiniasklaidos duomenimis į Kairą jau atvyko „Hamas“, „Fatah“ ir „Islamiškojo džihado“ įgaliotiniai. 

Pasiūlymą nutraukti kovinius veiksmus ir sėsti prie derybų stalo Egiptas pasiūlė prieš dvi savaites. Remiantis Kairo planu, Izraelis atsisakytų sausumos operacijos Gazos ruože, palestiniečių islamistai turėtų nutraukti raketų atakas prieš Izraelį, o palestiniečių anklavo sienos būtų atidarytos asmenų ir humanitarinių priemonių judėjimui. Palestiniečių islamistai nedelsiant atmetė šį pasiūlymą ir nesutiko su blokados nutraukimu. 

Anot Egipto žiniasklaidos, šalies vyriausybė liepos 31 dieną pateikė naują pasiūlymą, ragindama paskelbti penkių dienų paliaubas ir pradėti netiesiogines derybas tarp Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų. Teigiama, kad naujame plane ketinama atsižvelgti į „Hamas“ pageidavimus dėl sąjungininkų, o abi pusės raginamos apsikeisti belaisviais. 

Aukšto rango delegacija iš Izraelio Kaire lankėsi trečiadienį, kur bendravo su Egipto žvalgybos tarybos atstovais, tačiau šio susitikimo detalės kol kas neviešinamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.