Po kraupios žurnalisto egzekucijos – nerimas dėl budelio

Trečiadienį paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip nupjaunama galva JAV žurnalistui Jamesui Foley. Įraše matomas kaukėtas kovotojas, stovintis šalia klūpančio vyro, panašaus į J.Foley, kuris buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metų lapkritį.

Irake ir Sirijoje siautėjantys teroristai JAV žurnalistą apvilko oranžiniu kalinio apdaru ir tada peiliu nupjovė galvą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Irake ir Sirijoje siautėjantys teroristai JAV žurnalistą apvilko oranžiniu kalinio apdaru ir tada peiliu nupjovė galvą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2014, 8:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:58 PM

Ši egzekucija esą yra kerštas už JAV aviacijos smūgius Irake. Belaisviui pagrobėjai nupjovė galvą ir pagrasino, kad toks pat likimas laukia kito amerikiečio žurnalisto Steveno Sotloffo, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP ir BBC,

Pastarasis buvo pagrobtas pernai rugpjūtį ir vaizdo įraše buvo parodytas gyvas. Jo likimas esą priklauso nuo Amerikos prezidento Baracko Obamos, galinčio įsakyti atšaukti smūgius prieš „Islamo valstybę“.

Oficialiai Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgyba dar analizuoja vaizdo įrašą, bet keli pareigūnai jau pareiškė, kad žmogus, kuriam buvo įvykdyta egzekucija, greičiausiai yra J.Foley.

Netrukus atsiliepė ir nužudyto žurnalisto motina.

„Jis atidavė savo gyvybę bandydamas pranešti pasauliui, kaip kenčia Sirijos žmonės“, – „Facebook“ paskelbė Diane Foley ir paragino džihadistus pasigailėti kitų įkaitų. – Kaip ir Jimas, jie nekalti. Jie negali kontroliuoti JAV valdžios veiksmų Irake ar kitur pasaulyje.“

J.Foley buvo patyręs korespondentas, kūręs reportažus apie karą Libijoje.

Vėliau jis išvyko į Siriją, apimtą sukilimo prieš Basharo al-Assado režimą.

Amerikietis bendradarbiavo su naujienų portalu „GlobalPost“, naujienų agentūra AFP.

„Esu įsitraukęs į konfliktų dramą ir bandau atskleisti dar nepapasakotas istorijas.

Egzistuoja žiaurus smurtas, tačiau esu pasiryžęs atskleisti tikrąjį Sirijos žmonių veidą. Tai labiausiai įkvepia“, – prieš išvykdamas į Siriją BBC teigė J.Foley.

Savo ruožtu Jungtinės Karalystės saugumo pareigūnams daugiausia nerimo turėtų kelti tai, kad J.Foley egzekuciją surengęs „Islamo valstybės“ kovotojas kalbėjo anglų kalba su britišku akcentu.

Tai greičiausiai reiškia, kad šis asmuo į džihadistų stovyklą atvyko iš Jungtinės Karalystės ir gali būti šios šalies pilietis. Londone jau kuris laikas skambinama pavojaus varpais dėl to, kad Sirijoje ir Irake kartu su džihadistais iš kitų valstybių siautėja ir Jungtinės Karalystės piliečiai. Baiminamasi, kad šie kovotojai gali grįžti namo ir bandyti surengti atakas Jungtinėje Karalystėje.

Sirijoje ir Irake siautėjanti grupuotė „Islamo valstybė“ įspausta į kampą – jų pozicijas triuškina JAV aviacija. Bet ekstremistai ėmėsi šiurpaus atsako siekdami įbauginti amerikiečius.

Bandė išlaisvinti, bet nesėkmingai

JAV pareigūnų teigimu, šalies specialiosios pajėgos bandė išlaisvinti nužudytą žurnalistą ir kitus Sirijoje esančius amerikiečių įkaitus, tačiau žvalgybos duomenys apie jų buvimo vietą pasirodė esantys netikslūs, skelbia ELTA, remdamasi naujienų agentūra „Reuters“.

B.Obamos patvirtinta misija buvo vykdoma šią vasarą. Šaltiniai nesutiko atskleisti konkrečios datos, tačiau patikino, kad tai nebuvo daroma pastarosiomis savaitėmis. Apie slaptą operaciją nuspręsta pranešti, kai Irako „Islamo valstybės“ kovotojai paviešino J.Foley egzekucijos vaizdo įrašą, keršydami už JAV karinius veiksmus Irake.

Vašingtono šaltinių teigimu, gelbėjimo operacijoje Sirijoje dalyvavo specialiosios pajėgos ir kitas karinis personalas, žemėje esančius kovotojus dengė koviniai sraigtasparniai ir lėktuvai. Susirėmimų metu žuvo dešimtys islamistų kovotojų, tačiau žvalgybos informacija apie amerikiečių įkaitų buvimo vietą nepasitvirtino.

B. Obamos kovos su terorizmu patarėja Lisa Monaco teigė, kad prezidentas leido surengti misiją, nes manė, jog su kiekviena diena Sirijoje esantiems įkaitams kyla vis didesnis pavojus.

„JAV vyriausybė manė turinti pakankamai žvalgybinės informacijos, o atsiradus progai, prezidentas Gynybos departamentui leido agresyviai susigrąžinti mūsų piliečius. Nelaimei, misija nebuvo sėkminga, nes įkaitų ten neradome“, – kalbėjo L. Monaco.

Tarp norimų išlaisvinti asmenų buvo ir JAV korespondentas Stevenas Sotloffas, kurį islamistai grasino nužudyti J.Foley egzekucijos vaizdo įraše. Gynybos departamento atstovo Johno Kirby teigimu, operacija buvo sutelkta į „konkretų islamistų pagrobėjų tinklą“.

„Kaip ne kartą kartojome, JAV vyriausybė yra įsipareigojusi savo piliečių saugumui ir gerovei, ypač tų, kurie kenčia nelaisvėje. Šiuo atveju pasitelkėme geriausius JAV karius ir bandėme susigrąžinti piliečius“, – tikino J. Kirby.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.