Libijos islamistai užėmė ir sudegino sostinės Tripolio oro uostą

Oro uostą sudegino

Libijoje bręsta didesni neramumai.<br>Reuters nuotr.
Libijoje bręsta didesni neramumai.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 24, 2014, 2:23 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:13 PM

„Grupės, veikiančios „Fajr Libya“ („Libijos aušra“) ir „Ansar al Sharia“ pavadinimais, yra teroristinės grupuotės ir nusikaltėliai, kurie kyla prieš teisėtas galias“, – sakoma šeštadienį vakare paskelbtame parlamento, kurio legitimumui islamistų pergalės meta iššūkį, pareiškime.

Parlamentas, kuris posėdžiauja Tobruke už 1,6 tūkst. km į rytus nuo sostinės, nurodė, kad yra pasiryžęs šį iššūkį spręsti reguliariosiomis ginkluotosiomis pajėgomis.

„Fajr Libya“ yra islamistų kovotojų grupių, daugiausia – iš Misratos į rytus nuo sostinės, koalicija, o „Ansar al Sharia“, kurią Vašingtonas taip pat vadina teroristine grupuote, kontroliuoja maždaug 80 proc. šalies rytuose esančio Bengazio miesto.

„Šios dvi grupuotės yra teisėtas taikinys nacionalinei armijai, kurią mes tvirtai remiame jos kare siekiant priversti juos sustabdyti savo žudymus ir perduoti savo ginklus“, – nurodė parlamentarai.

„Fajr Libya“ šeštadienį paskelbė, kad atkovojo iš nacionalistų kovotojų Tripolio tarptautinį oro uostą.

Toks pareiškimas buvo padarytas kitą dieną po to, kai neidentifikuotas karo lėktuvas atakavo islamistų pozicijas aplink šį oro uostą. Per smūgius žuvo 13 kovotojų, sakė „Fajr Libya“ atstovas.

Oro uostą sudegino

 Tarptautinis Tripolio oro uostas, pastaruoju metu tapęs aršių kovos veiksmų centru, buvo sulygintas su žeme. Šeštadienį jį užėmę radikalūs islamistai iki pamatų sudegino keleivinį terminalą, buvo apgadinti ir kiti statiniai. 

Kova dėl pagrindinio Libijos oro transporto uosto, įsikūrusio nuo šalies sostinės 30 km atstumu, tarp jį kontroliavusios „Zintano brigados“, kovojusios generolo Chalifo Haftaro (Khalifa Haftar) pusėje, ir islamistų ginkluotų grupių vyksta jau nuo liepos 13 d. 

Iš Libijos sostinės gauta informacija taip pat rodo, kad islamistai padegė televizijos kanalo „Al-Asima“ būstinę Tripolyje, tiesa, prieš tai iš pastato buvo išnešta visa ten buvusi įranga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.