Rusija nori sukurti humanitarinės pagalbos „tiltą“ į Ukrainą

Vienas aukšto rango Rusijos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 30, 2014, 2:41 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:42 PM

Rusijos valdžios institucijos, visuomeninės organizacijos ir verslo įmonės „ketina organizuoti ne vieną humanitarinę koloną, kurią jau pasiuntėme, bet ir antrąją, trečiąją, dešimtąją“, – gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas sakė valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Apskritai norėtume, kad būtų normalus humanitarinis tiltas tarp“ Rusijos ir prorusiškų sukilėlių kontroliuojamų rytų Ukrainos miestų Luhansko ir Donecko, kur dėl kautynių yra įstrigę daug civilių gyventojų.

Praėjusią savaitę Rusija pasiuntė į Luhanską daugiau negu 200 sunkvežimių koloną, kuri esą gabeno per 1,8 tūkst. tonų humanitarinių krovinių, negavusi oficialaus Ukrainos vyriausybės sutikimo ir nedalyvaujant Raudonojo Kryžiaus stebėtojams.

Kijevas tai pavadino invazija, o Vakarų šalys peikė Maskvą dėl Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimo.

Dabar Rusijos ir Ukrainos institucijos tariasi dėl antrosios pagalbos kolonos siuntimo.

Ukraina susirūpinusi, kad pagalbos kolonos gali tapti priedanga atsargoms prorusiškiems sukilėliams gabenti, arba dar blogiau – pretekstu Rusijos invazijai, jeigu sunkvežimiai būtų atakuoti. Kijevas nuogąstauja dėl Maskvos pastangų didinti savo vaidmenį ir dalyvavimą regione, prisidengiant humanitarinės pagalbos vėliava.

A.Antonovas nevartojo žodžio „koridorius“, kuris galėtų reikšti ketinimus pasiųsti karines pajėgas saugoti pagalbos darbuotojų.

Birželį Rusijos žiniasklaidos grupė RBK citavo šaltinį Gynybos ministerijoje, kuris sakė, kad prie Ukrainos sienos sutelktos pajėgos yra pasiruošusios įsiveržti, kad apsaugotų civilius nuo Kijevo vyriausybės pajėgų atakų.

Kijevas ir Vakarų šalys dabar kaltina Rusiją, kad ši įvedė reguliariąsias pajėgas į Ukrainą, kur jos vadovauja žaibiškam puolimui pietryčių regione prie Azovo jūros pakrantės, dramatiškam pakeitusiam jėgų pusiausvyrą jau beveik penkis mėnesius vykstančiame konflikte.

NATO ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija pasiuntė bent tūkstantį savo karių padėti sukilėliams, taip pat priešlėktuvinės gynybos sistemų, artilerijos, tankų ir šarvuotųjų mašinų, o prie sienos sutelkė 20 tūkst. karių.

A.Antonovas dar kartą paneigė, kad Rusijos kariai kaunasi Ukrainoje.

„Rusijos Federacija nevykdo jokių karinių operacijų Ukrainoje ir to nedarys“, – jis sakė „RIA Novosti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.