Separatistų taktika: paleido belaisvius ir apšaudė oro uostą

Trapios paliaubos tarp Ukrainos ir prorusiškų separatistų vis dar laikosi, tačiau bet kurią akimirką gali žlugti. Abi pusės vykdo kai kurias paliaubų sąlygas - pavyzdžiui separatistai paleido karo belaisvius, tačiau kraujas liejasi ir tolaiu. Oro uostas netoli Donecko Rytų Ukrainoje, pagrindinio separatistų kontroliuojamo miesto, praėjusią naktį buvo apšaudytas raketomis, antradienį pranešė Ukrainos kariškiai.

Rugpjūtį išsityčioję iš ukrainiečių karo belaisvių separatistai dalį jų vėliau paleido.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rugpjūtį išsityčioję iš ukrainiečių karo belaisvių separatistai dalį jų vėliau paleido.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 9, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:08 PM

Transporto mazge Donecke, kuris smarkiai nukentėjo per įnirtingas kovas gegužės mėnesį, naktį keturis kartus krito minosvaidžio sviediniai ir raketos, pranešė kariškių operacijos Rytų Ukrainoje spaudos tarnyba, tačiau ji pridūrė, kad aukų nebuvo.

Paleido šimtus ukrainiečių belaisvių

Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka pranešė, kad, pagal penktadienį pasirašytą paliaubų sutartį, Rusijos remiami separatistai paleido 648 karo belaisvius, skelbia „Reuters“.

A. Lysenkos teigimu, Ukraina siekia dar 500 belaisvių paleidimo, tačiau nekomentavo, kiek, pagal paliaubų sutartį, vyriausybė turi paleisti karo belaisvių.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pranešė, kad separatistai perdavė 1 200 belaisvių, tačiau kariuomenės atstovas patikslino, jog Kijevo vadovas kalbėjo apie bendrą belaisvių, separatistų paimtų į nelaisvę, skaičių.

Per paliaubas jau žuvo 4 kariai

Ukrainoje nuo praėjusio penktadienio, kai įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų, žuvo keturi ukrainiečių kariai, antradienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasis gynybos ministerijos atstovu.   

Ministerijos karo medicinos departamento vadovas Vitalijus Andronatas taip pat nurodė, kad paliaubų laikotarpiu 29 ukrainiečių kariškiai buvo sužeisti. 

Ugnies nutraukimas yra dalis platesnio taikos plano, kurį penktadienį Minske patvirtino konflikto šalys. 

Paliaubų Ukrainos rytuose iš esmės laikomasi, tačiau kai kuriuose rajonuose, ypač pramoniniame Donecko mieste ir netoliese esančiame Mariupolio uostamiestyje, būta pavienių apšaudymų. 

Rimčiausias paliaubų pažeidimas įvyko Mariupolio pakraštyje, kur prorusiškų separatistų artilerija šeštadienį vėlai vakare apšaudė vyriausybinių pajėgų pozicijas. Per apšaudymą žuvo moteris ir buvo sužeisti dar keturi žmonės. 

Apsisvaidė ir kaltinimais

 Per Jungtinių Tautų Saugumo tarybos (JTST) posėdį, skirtą vaikų padėčiai ginkluotuose konfliktų zonose aptarti, Rusijos ir Ukrainos diplomatai apsikeitė kandžiomis frazėmis. Maskvos atstovas ragino Kijevą nustoti bergždžiai politikuoti, o dėmesį telkti į taikos užtikrinimą ir humanitarinės krizės įveikimą. 

Rusijos JT ambasadoriaus pavaduotojas Jevgenijus Zagainovas posėdžio dalyvius kvietė reaguoti į Ukrainos kariuomenės sukeltus pražūtingus padarinius šaliai. Remdamasis JT duomenimis, J. Zagainovas priminė, kad per konfliktus Donecko ir Luhansko regionuose ne mažiau nei 23 vaikai mirė, o mažiausiai 38 buvo sužeisti. Ambasadoriaus pavaduotojas ragino telkti dėmesį į vaikus, kuriems būtina skubi medicinos pagalba ir pabrėžė, kad konflikto zonose trūksta gydytojų, felčerių ir slaugių. 

J. Zagainovas neslėpė nusivylimo, kad Kijevas atmetė Rusijos siūlymus teikti vaikams specialią medicininę priežiūrą Donecko ir Luhansko ligoninėse. 

Ukrainos ambasadoriaus pavaduotojas Oleksandras Pavličenka savo ruožtu atsakė, kad per vykdytas antiteroristines operacijas Kijevo svarbiausia užduotis buvo ir yra civilių bei vaikų saugumo užtikrinimas. Jis kaltino Rusiją remiant separatistų pajėgas Rytų Ukrainoje, kurios, anot jo, grobia vaikus ir neteisėtai išsiveža juos iš šalies. Pasak, O. Pavličenkos, kelios vaikų grupės sėkmingai grįžo į Kijevą ir dabar yra akylai saugomos. 

Maskvos atstovas griežtai laikėsi savo pozicijos ir tvirtino, kad Ukraina nesupranta tikrojo blogio šaltinio ir yra nedėkinga siūlomoms pastangoms gerinti Ukrainos piliečių sunkią padėtį. 

„Norėtume paraginti Ukrainos atstovą nustoti bergždžiai politikuoti ir dėmesį telkti į taikos užtikrinimą ir humanitarinės krizės, apėmusios Pietryčių regionus, naikinimą“,- tvirtino J. Zagainovas. 

Kiti posėdžio metu kalbėję dalyviai Ukrainos padėties neakcentavo, o dėmesį telkė į situaciją Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.