Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kabule per mirtininko išpuolį žuvo trys NATO kariai

Kabule antradienį talibų

Per nelaimę žuvo amerikiečiai ir lenkas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per nelaimę žuvo amerikiečiai ir lenkas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 16, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:19 PM

NATO kariai suteikė pirmąją pagalbą kruviniems savo bendražygiams prie sumaitoto kariuomenės automobilio, kurį sprogimo banga buvo nubloškusi į kelkraštį, o miesto gyventojai patys gabeno sužeistuosius afganus į ligoninę.

Išpuolis buvo surengtas rytinio piko valandą prie Aukščiausiojo teismo pastato ir itin gerai saugomos JAV ambasados kelyje, kuriuo NATO konvojai važinėja kiekvieną dieną.

Vienas gynybos pareigūnas Vašingtone patvirtino, kad per sprogimą žuvo du amerikiečiai, tačiau nenurodė, ar aukos buvo civiliai gyventojai, ar kariai. Tuo tarpu kariuomenės atstovas Varšuvoje pranešė, kad žuvo vienas lenkų karys.

Vienas iš pirmųjų įvykio vietoje atsidūrusių žmonių buvo 27-erių Sayedas Mustafa Saadatas, Afganistano nacionalinės regbio komandos kapitonas, grįždamas iš ankstyvos rytinės treniruotės.

„Aš nuskubėjau padėti išgyvenusiesiems. Pakėliau vieną vietinį, kuriam buvo lūžusi koja ir kuris buvo smarkiai apdegęs“, – pasakojo jis naujienų agentūrai AFP.

„Bėgdamas nunešiau jį visą kelią iki ligoninės. Užtrukau maždaug 10 minučių, bet nežinau, ar jis išgyveno“, – sakė jis.

Kabulo policijos atstovas Hashmatas Stanakzai'us sakė, kad per savižudžio įvykdytą galingą sprogdinimą, kuris sudrebino namus apylinkėje, buvo sužeista mažiausiai 13 civilių gyventojų ir apgadinta 17 automobilių.

Afganistane šiuo metu tarnauja 41 tūkst. NATO karių, iš jų apie 29 tūkst. yra iš JAV ir tik 300 iš Lenkijos.

Visos NATO kovinės pajėgos iš šalies turi būti išvestos iki metų pabaigos po 13 metų trukusios kovos su Talibanu. 2015 metams numatytoje tolesnėje saugumo pajėgų apmokymo ir techninės paramos misijoje dar turėtų dalyvauti maždaug 12 tūkst. NATO karių.

Talibanas nedelsiant prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį tinklo „Twitter“ paskyroje.

„Galingas sprogimas sunaikino 1 karinį automobilį, žuvo ir buvo sužeista daug amerikiečių teroristų“, – pranešė Talibano atstovas Abdulqaharas Balkhis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.