Rusijos ambasada Latvijoje verbuoja savanorius kovoms Ukrainoje

Rusijos Federacijos ambasada Latvijoje ragina žmones prisijungti prie Rusijos kariuomenės – tai neseniai atskleidė Latvijos televizijos žurnalistai. Sutinkantiems vykti į Ukrainą ir kautis separatistų pusėje žadama visapusiška pagalba ir premijos, skelbia portalas LSM.

Rygoje jau vyko Donecko liaudies respubliką palaikančios demonstracijos.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Rygoje jau vyko Donecko liaudies respubliką palaikančios demonstracijos.<br>AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-16 21:02, atnaujinta 2018-01-30 18:04

Latvijos televizijos kanalo LTV žurnalistė Odita Krenberga savaitgalį lankėsi Latgaloje. Ten ji kalbėjosi su vietos gyventojais, pasiryžusiais Ukrainoje kautis kartu su Rusijos kariais.

Pašnekovai atsisakė atskleisti savo tapatybę, tačiau paaiškino esamą padėtį ir nurodė tokio savo sprendimo priežastis.

Latvijos žinių laidai „Panorama“ vyrai pasakojo, kad Rusijos Federacijos ambasada yra pasirengusi skubiai sutvarkyti visus reikiamus dokumentus ir net suteikti finansinę pagalbą kariams savanoriams.

Vienas iš savanorių, pasivadinęs Sergėjumi, tvirtino, kad jam už kiekvieną nužudymą žadama po 1500 eurų. Jis pasakojo, kad visus reikiamus dokumentus jau pateikė ir panorėjęs gali išvykti į Ukrainą nedelsiant.

Naujausiomis žiniomis, savanoriais galės tapti ir Latvijos kalėjimuose bausmes atlikę žmonės.

„Mes tiesiog atsisakome savo pilietybės ir iš ambasados gauname bilietus kelionei į Rusiją. Kad galėtume kovoti Ukrainoje, turime tik ateiti ir pateikti prašymą. Esu pasiruošęs kovai. Nors nežinau, kiek laiko praleisiu Rusijoje, tapau šios šalies piliečiu ir kausiuosi už teisę juo likti“, – sklandžia latvių kalba pasakojo savanoris, pasivadinęs Dmitrijumi.

Vienintelė kliūtis jo kelionei į Ukrainą – draudimas išvykti iš Latvijos už padarytus nusikaltimus, galiojantis po jo išėjimo iš kalėjimo.

„Jei norėsiu išvykti, man nesutrukdys niekas. Gyvenu arti sienos su Rusija, galiu pabėgti net irkluodamas valtį. Jeigu Santarvės centro partija ir rusiškos partijos po rinkimų neatsidurs valdžioje, nebeturėsiu tikslo likti Latvijoje“, – pasakojo jis.

Visos Latvijoje veikiančios prorusiškos politinės grupės neigė verbuojančios latvius į Rusijos kariuomenę. Tačiau Vladimiras Lindermanas, kuris siekė rusų kalbą Latvijoje paversti oficialia, tokius veiksmus įvertino teigiamai.

Latvijos rusų sąjunga, kuriai vadovauja Europos Parlamento narė Tatjana Ždanoka, tvirtina suprantanti latvius, Ukrainos konflikte palaikančius Rusiją. Santarvės partijos aktyvistai, prieš rinkimus turintys didžiausią tautos palaikymą, net parodė susidomėjimą savanorių paieškomis.

Atsakydama į LTV prašymą suteikti informacijos apie esamą padėtį, Saugumo policija patvirtino, kad įvairūs šaltiniai praneša apie latvius, kurie išvyksta kautis Ukrainoje.

„Remdamiesi gauta informacija stengiamės užkirsti kelią nelegalioms grupėms verbuoti latvius į Rusijos kariuomenę. Saugumo policija taip pat pateikė kaltinimus trims Latvijos piliečiams, kurie internete skatina latvius atvykti į Ukrainą ir ten vykdyti nelegalius veiksmus”, – teigiama Saugumo policijos pranešime.

Manoma, kad du Latvijos piliečiai ir vienas užsienietis, atpažinti internetiniuose vaizdo klipuose, yra iš Latgalos miesto Ludzos savivaldybėje. Jie Donbaso regione kaunasi kartu su prorusiškais separatistais.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.