Ukraina atitraukia karines pajėgas iš šalies rytų

Ukrainos vyriausybė ir prorusiški separatistai per kontaktinės grupės susitikimą pasirašė taikos plano memorandumą, skelbia BBC.

Ukraina atitraukia kariuomenę iš šalies rytų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina atitraukia kariuomenę iš šalies rytų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:37 AM

Memorandume nurodomas 30 km buferinės zonos įkūrimas, karinių lėktuvų skraidymo virš Rytų Ukrainos draudimas ir karinių pajėgų abiejose pusėse atitraukimas.

Diplomatinis aktas buvo paskelbtas Minske per kontaktinės grupės susitikimą. Rugsėjo 5-ąją per tokį patį susitikimą buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo Ukrainos rytuose. Nors paliaubos vis dažniau pažeidžiamos, tačiau nėra nutrauktos.

Memorandumas buvo pasirašytas per vėlai vakare vykusias derybas, kuriose dalyvavo Ukrainos, Rusijos, prorusiškų separatistų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai. Teigiama, kad tai sutvirtino labai trapias paliaubas.

Buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, atstovaujantis Kijevui, tvirtino, kad visos pusės sutiko atitraukti sunkiąją artileriją.

„Sunkioji artilerija nuo fronto linijos bus atitraukta mažiausiai 15 km spinduliu. Susitarimas bus įgyvendintas per 24 valandas, o ESBO stebėtojai vyks į buferinę zoną ir stebės, ar viskas vyksta pagal planą“, – patikino L.Kučma.

Separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka teigė, kad per susitikimą nebuvo diskutuojama dėl specialaus statuso Luhansko ir Donecko regionams.

„Mes turime vienokį požiūrį šiuo klausimu, Ukraina – kitokį“, – akcentavo lyderis.

Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas, per derybas atstovavęs Rusijai, tvirtino, kad „samdyti kareiviai“ kovoja abiejose pusėse, ir ragino ESBO stebėtojus prižiūrėti jų atsitraukimą. Rusijos atstovas taip pat patikino, kad Maskva neremia prorusiškų separatistų.

Vakarai ir Ukraina tam nepritaria ir kaltina Rusiją aktyviai palaikant separatistus ir tiekiant jiems sunkiąją artileriją.

ESBO vadovas sveikina

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininkas Šveicarijos užsienio reikalų departamento vadovas Didier Burkhalteris  teigiamai įvertino penktadienį Minske pasirašytą memorandumą dėl paliaubų rytų Ukrainoje vykdymo. 

„Burkhalteris pažymėjo, kad memorandumas yra reikšmingas žingsnis, siekiant užtikrinti tvarų ugnies nutraukimą, ir svarbus indėlis pastangose taikiai sureguliuoti krizę rytų Ukrainoje“, – sakoma šeštadienį ESBO tinklalapyje paskelbtame pranešime. 

Jis taip pat kreipėsi į ESBO šalis, prašydamas toliau palaikyti šias pastangas „papildomais ekspertiniais ir finansiniais ištekliais“. 

ESBO vadovas paragino visas konflikto šalis mažinti įtampą šioje krizėje. 

Lietuvos užsienio reikalų ministras atsargiai vertina paliaubas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atsargiai vertina šeštadienį paskelbtas paliaubas tarp Ukrainos valdžios ir prorusiškų separatistų. Ministras sako sveikinantis pastangas stabdyti smurtą, bet perspėjo, kad buferinės demilitarizuotos zonos gali privesti prie dar vieno įšaldyto konflikto. 

L.Linkevičius BNS sakė, kad susitarimai „neturėtų vykti Ukrainos teritorinio vientisumo sąskaita“. 

„Pastangos sustabdyti smurtą ir kovinius veiksmus yra pagirtinos, bet tikimės, kad jos nebus daromos Ukrainos teritorinio vientisumo sąskaita ir neves prie dar vieno įšaldymo konflikto, panašaus tokio, koks yra Padniestrėje“ , - kalbėjo ministras. 

Prorusiški Ukrainos separatistai ir Kijevo bei Maskvos atstovai per derybas naktį Baltarusijos sostinėje Minske sutarė imtis papildomų priemonių paliauboms užtikrinti Ukrainos rytuose. 

Buvęs prezidentas Leonidas Kučma, atstovavęs Kijevui vadinamosios kontaktinės grupės derybose, sakė, kad abi pusės sutarė atitraukti artileriją 15 kilometrų nuo fronto linijos ir tokiu būdu sukurti 30 kilometrų pločio buferinę zoną. 

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka dėl paliaubų su maištininkais sutiko tada, kai Ukrainos pajėgos mūšiuose su Rusijos remiamasi separatistais prarado nemažas teritorijas Donecko srityje. 

Kijevas tvirtina, kad Rusija padėjo maištininkams ginklais ir daugiau kaip tūkstančių rusų karių. Rusija tvirtina nesikišanti į šį konfliktą Ukrainos rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje