D. Cameronas ieško sąjungininkų Irane

Jungtinė Karalystės premjeras Davidas Cameronas

Didžiosios Britanijos premjeras D. Cameronas trečiadienį stengėsi užsitikrinti Irano prezidento H. Rouhani pagalbą kovoje prieš džihadistus .<br>Reuters nuotr.
Didžiosios Britanijos premjeras D. Cameronas trečiadienį stengėsi užsitikrinti Irano prezidento H. Rouhani pagalbą kovoje prieš džihadistus .<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2014, 10:27 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:34 PM

Premjero biuro Dauningo gatvėje atstovas sakė, kad D.Cameronas ir H.Rouhani pritarė, jog „visos regiono valstybės turi daugiau nuveikti, kad visas teroristų grupuotes atkirstų nuo pagalbos, įskaitant finansinę pagalbą“, tačiau nepaskelbė apie jokį glaudesnį bendradarbiavimą.

„Premjeras ir prezidentas atkreipė dėmesį į grėsmę, kurią visam regionui kelia ISIL“, – sakė britų atstovas, vartodamas grupuotės, anksčiau vadintos „Irako ir Levanto islamo valstybė“, o vėliau persivadinusios „Islamo valstybe“ (IS), akronimą.

Šis Jungtinės Karalystės premjero ir Irano prezidento susitikimas buvo pirmasis nuo 1979 metų islamo revoliucijos. Jis buvo surengtas Britanijos misijoje prie Jungtinių Tautų (JT), Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

H.Rouhani socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė dvi nuotraukas, kuriose jis matomas su D.Cameronu, o savo žinutėje parašė: „Viena valanda konstruktyvaus ir pragmatiško dialogo, nauja perspektyva.“

„Pirmasis JK (Jungtinės Karalystės) ir Irano valstybių vadovų susitikimas per 35 metus“, – pridūrė jis, nors D.Cameronas tėra Britanijos vyriausybės vadovas, o valstybei formaliai vadovauja karalienė Elizabeth II .

H.Rouhani pirmadienį sakė, kad jo regiono žmonės „ginasi ... nuo teroristų“ ir kad Iranas prisidės prie tų pastangų.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas  trečiadienį po derybų su Irano prezidentu Hassanu Rouhani  sakė, kad Iranas galėtų būti „sprendimo dalis“ kovojant su džihadistais Sirijoje. 

Kreipdamasis į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją, D.Cameronas sakė, jog Didžioji Britanija turi „griežtų nesutarimų“ su Iranu, bet Teheranui „taip pat turėtų būti suteikta proga pademonstruoti, kad jis gali būti sprendimo dalis, o ne problemos dalis“. 

„Irano lyderiai galėtų padėti įveikiant ISIL keliamą grėsmę“, – sakė D.Cameronas, turėdamas omenyje judėjimą „Islamo valstybė“, kuris siautėja Sirijoje ir Irake. 

„Jie galėtų padėti užtikrinti stabilesnį, visus apimantį Iraką ir stabilesnę, visus apimančią Siriją. Ir jeigu jie yra pasirengę tai daryti, tuomet mes turėtume sveikinti jų įsitraukimą“, – pridūrė jis. 

Iranas – šiitų klerikalų režimas – yra griežtas džihadistų priešininkas ir remia Irako lyderius šiitus. Tačiau Teheranas taip pat rėmė Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), pasaulietišką lyderį iš šiitų alavitų sektos, o Vakarų galios reikalavo jo atsistatydinimo. 

D.Cameronas taip pat kritikavo Iraną, kurio santykiai su Britanija ir JAV yra įtempti nuo 1979 metų revoliucijos, kai buvo nušalintas į Vakarus orientuotas šachas. 

„Turime griežtų nesutarimų – Irano parama teroristinėms organizacijoms, jo branduolinė programa, jo elgesys su savo žmonėmis. Visa tai turi keistis“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.